Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Politiet advarer forældre - Skolebørn narres til at blive medskyldige i svindel

Politi

01/12/2022 09:46

J. Bøgen

Børnene risikerer at blive brugt som "muldyr", fordi de gerne vil hjælpe.

Skolernes og daginstitutionernes kommunikationsplatform, Aula, plejer at være fuld af juleklip, fokus på det faglige og eventuelt glemte sager.

Det er i hvert fald ikke hver dag, der kommer en direkte advarsel fra politiet om, at de små poder risikerer at få en plet på straffeattesten.

Ikke desto mindre var det præcis, hvad forældre til skolebørnene i en kommune i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds kunne se for nylig.

På Aula lå der nemlig pludselig en advarsel om, at deres børn risikerer at blive udnyttet som "muldyr", eller på engelsk, "mule".

Hvis du synes, det ord klinger bekendt fra diverse spændingsfilm, så er det ikke helt ved siden af.

Politiet ser nemlig en stigning i antallet af sager, hvor unge mennesker bliver udnyttet i forbindelse med økonomisk kriminalitet.

Det skriver TV2 ØST.

"Vi har set en stigning i de her sager, vi kalder muldyrssager, hvor unge mennesker stiller deres konto til rådighed, som de får overført nogle penge til, som de så skal overføre til andre. Vi oplever, at der er nogen, der gør det bevidst for at tjene penge, men der er også mange, der gør det, uden rigtig at være klar over, at det er kriminelt," fortæller Lars Steffensen, der er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet i politikredsen.

Hjælpsomhed kan blive til medvirken til svindel

Ifølge Lars Steffensen kan man blive brugt som muldyr på forskellig vis, men det handler ofte om, at den unge bliver opsøgt og spurgt om hjælp.

Politiet har haft flere sager, hvor unge mennesker er blevet kontaktet af for eksempel andre unge på gaden, og så får de en eller anden forklaring om, at den fremmedes hævekort ikke lige er tilgængeligt, men at man har brug for at hæve nogle penge.

Derfor bliver børnene/de unge mennesker bedt om tilladelse til, at den fremmede overfører nogle tusinde kroner til deres konto, som børnene så kan hæve med deres kort.

Ofte lyder tilbuddet, at barnet/den unge kan beholde måske 100 kroner for sig selv.

Men på den måde ender nogle unge med at blive en del af en kriminel handling.

For de ved ikke, at de penge, der bliver overført og skal hæves, faktisk kommer fra en helt tredje part - og det er som regel en forurettet, der er blevet franarret eller svindlet for de penge, som den fremmede nu vil have i kontanter.

Netop unge mennesker er oplagte ofre for at blive brugt som denne slags muldyr, fordi de er så vant til at bruge MobilPay og netbank.

Kan give plettet straffeattest

Det er politiets håb, at brevet til forældre kan give anledning til, at man får snakket med sine børn om, hvad det kan få af konsekvenser, hvis de stiller deres konto til rådighed for andre.

For selvom de unge sandsynligvis ikke ved, at de er medvirkende til hvidvask, så er uvidenhed ikke et holdbart argument i retten - bogstaveligt talt.

Derfor kan de uforvarende ende med at få en plettet straffeattest i en meget ung alder, fordi de bliver kendt skyldige i medvirken til hvidvask.

Det er nemlig op til anklagemyndigheden, og siden en dommer, at vurdere, om der er foregået noget kriminelt.

De er selvfølgelig opmærksomme på omstændighederne, men det betyder ikke, at man automatisk undgår at blive dømt, selvom man ikke kender loven.

Ved medvirken i disse sager kan man blive sigtet efter straffelovens §290 og 290a for hæleri og hvidvask, som kan straffes med bøde eller fængsel op til et år og seks måneder.

Politiets definition på et muldyr

  • Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, som dermed kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling. Nogle muldyr får betaling for at fungere som mellemled, hvilket kan virke fristende for mange unge.

  • Man er et muldyr, når man:

    • Via mobilepay modtager et beløb fra en person og efterfølgende hæver beløbet i en hæveautomat og giver kontanterne til svindleren

    • Når man stiller sin konto til rådighed for pengeoverførsler og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører vedkommende.

    • Når man låner sit NemID/MitID ud, så andre kan foretage pengeoverførsler fra ens konto.

    • Når man for eksempel opretter en salgsannonce på Facebook for en anden, tager imod betalingen og videresender pengene til en tredje part.

Kilde: Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Mest Læste

Annonce