Nord Stream-ledningerne fik 3 lækager i løbet af mandag og tirsdag morgen. Foto: Screendumb, YouTube
Nord Stream-ledningerne fik 3 lækager i løbet af mandag og tirsdag morgen. Foto: Screendumb, YouTube

Premierminister ikke i tvivl: Det er sabotage

Politi

27/09/2022 16:12

J. Bøgen

Den nationale operative stab i Danmark er indkaldt - det sker kun i krisesituationer.

"I dag står vi over for en sabotage. Vi kender ikke alle detaljerne, men vi ser klart og tydeligt, at det var en sabotagehandling."

Så klar er vurderingen fra den den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, ifølge Reuters.

Dermed går Polen et skridt videre end statsminister Mette Frederiksen (S), som tidligere i dag sagde, at man "ikke kan udelukke sabotage", og at det "er svært at tro, at det er tilfældigt" - dog uden at slå fast, at gaslækagerne i Nord Stream 1 og 2 var sabotage.

Eksplosioner målt ved lækagerne

Det svenske nationale seismiske netværk fortæller til SVT, at der blev målt undervandseksplosioner ved lækagerne mandag.

"Man kan tydeligt se, hvordan bølgerne hopper fra bunden til overfladen. Der er ingen tvivl om, at det var eksplosioner. Vi havde endda en station i Gnosjö, der fangede det her," siger Björn Lund, der er lektor i seismologi og direktør for det svenske nationale seismiske netværk.

I tillæg er der blevet mål seismologiske udslag på en bornholmsk målestation klokken 02.03 og 19.00 dansk tid mandag, oplyser det tyske geologiske center, CFZ, ifølge Reuters.

Danmark går i "orange alarm"

Selv om myndighederne ikke kan sige, hvorfor lækkene er sket, så har Energistyrelsen alligevel bedt Energinet om at hæve beredskabet for el- og gassektoren til 'orange'. Det er det næsthøjeste niveau ud af fem.

Det betyder konkret, at energisektoren skal være mere 'agtpågivende' ved deres anlæg, fortæller

Direktør i Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, ville spekulere i, om der reelt er tale om sabotage, men siger til DR:

"Vi kan bare se, at der sker tre uafhængige hændelser i Østersøen, og det gør selvfølgelig, at vi er opmærksomme på at være ekstra agtpågivende."

Derudover er statens krisestab indkaldt for at drøfte situationen. Den nationale operative stab (NOST), som den kaldes, træder til, når der opstår større kriser og hændelser i Danmark.

Staben skal i den slags situationer sikre det tværgående samarbejde og mellem landets myndigheder.

Mest Læste

Annonce