Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skandale: Brugte Forsvarets penge på sex og champagne

Politi

26/01/2023

Jens Asbjørn Bøgen

Flere ansatte i Forsvaret har åbenbart svært ved at kende forskel på egne og offentlige midler.

Kan du forklare, hvordan lapdances, alkohol og prostitution kan bruges til at styrke det danske forsvar?

Det lyder absurd, men netop de tre eksempler er faktisk noget, ansatte i Forsvaret har brugt nogle af de offentlige bevillinger på.

Det danske medie Frihedsbrevet har søgt aktindsigt hos Forsvarets Auditørkorps, og her dukker der flere sager op, hvor man mildest talt kan stille spørgsmålstegn ved, om pengene er brugt lovligt.

14.000 kroner på sex

Et eksempel stammer fra sommeren 2022, hvor en premierløjtnant var på tjenesterejse til Schweiz. Men fire forskellige udgifter af samlet 14.000 kroner må alligevel have været svært at forklare som 'rejseudgifter'.

De 14.000 kroner blev nemlig brugt på at købe sig til sex, og der valgte den omtalte premierløjtnant altså at stikke hånden i den offentlige kasse for at finansiere sine fornøjelser.

Straffen: En bøde på 3500 kroner.

Et andet eksempel er foregået i Danmark, mere præcist den famøse Istedgade i København. Her er der nemlig blevet betalt for både lapdances og champagne for flere tusinde kroner - igen med Forsvarets penge.

34 sager i løbet af få år

I den langt mere alvorlige ende, i hvert fald når man ser på straffen, blev en ansat i Forsvaret idømt hele 40 dages fængsel. Årsagen var, at vedkommende havde svunget det tjenstlige betalingskort hele 27 gange til privatforbrug.

Det samlede beløb røg her i op i mere end 25.000 kroner.

Ifølge Frihedsbrevet har der siden 2020 været 34 sager om uberettiget brug af Forsvarets Kreditkort, som skulle behandles af auditørkorpset. Af disse har fire af sagerne ført til en dom for mandatsvig, hvoraf to er endt i fængselsstraf.

Det er ikke første gang medierne kan bringe lignende historier: i 2018 blev en kommandørkaptajn på skibet “Absalon” dømt 20 dages betinget fængsel, for at have brugt sit tjenstligt udleveret Eurocard på en stripklub i Malta.

I 2022 var Forsvarets samlede bevillinger 27,1 milliarder kroner.

Mest Læste

Annonce