Politiet fik anmeldelsen om skyderiet omkring kl. 17.30 søndag. Foto: Presse-fotos.dk
Politiet fik anmeldelsen om skyderiet omkring kl. 17.30 søndag. Foto: Presse-fotos.dk

Skyderiet i Field's: Få overblikket her

Politi

03/7/22 11:00

Jens Asbjørn Bøgen

Søndag blev tre mennesker dræbt under et skyderi i shoppingcentret Field's i København.

Opdateret kl. 12.03

Shoppingcentret Field's i København blev søndag ramt af et skyderi med flere døde og sårede.

Politiet fik anmeldelsen kl. ca. 17.35 og sendte straks patruljer afsted til centret. De shoppende flygtede ud af centret, imens politiet sørgede for, at utallige ambulancer og redningsmandskab kunne komme frem.

Øjenvidner fortæller, at gerningsmanden skød ind i en menneskemængde uden noget tydeligt mål, og at det skete flere steder i shoppingcentret.

Så mange er døde og såret

Der er tre dræbte: En dansk mand på 17 år, en dansk kvinde på 17 år og en russisk mand 47 år, der er bosiddende i Danmark.

Derudover er flere såret. Fra morgenstunden var fire i kritisk tilstand, men siden lyder meldingen, at tre af disse nu er uden for livsfare. Den fjerde er stabil, men i kritisk tilstand. De fire er to danske og to svenske statsborgere.

Omkring 30 er kommet til skade i alt ved skyderiet, men mange har pådraget sig skader i forbindelse med tumulten under den paniske flugt fra skyderiet.

Formodet gerningsmand anholdt

Politiet anholdt 17.48 søndag en 22-årig etnisk dansk mand, der menes at stå bag skyderiet.

Der er indtil videre ikke noget, der indikerer, at der er tale om flere gerningsmænd, men politiet har igangsat en omfattende menneskejagt, en såkaldt man hunt, på hele Sjælland. Politiet arbejder desuden ud fra, at han handlede alene.

Han er perifært kendt af politiet, men ikke for noget af særlig karakter.

Den anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør kl. 13 mandag. Her vil han blive sigtet for manddrab.

Han var i besiddelse af et gevær og ammunition til dette gevær. Anholdelsen skete eftersigende udramatisk.

Et øjenvidne bar sig ad med at optage en video af gerningsmanden, og herunder kan du se et screenshot fra den video.

Foto: Privat

Foto: Privat

Flere teorier omkring motivet

Politiet har ikke meldt noget ud angående et muligt motiv til skyderiet. Der er dog rigeligt med teorier blandt eksperter og på sociale medier.

En ekspert påpeger, at en video af gerningsmanden er optaget af en mand af anden etnisk herkomst end dansk. Men gerningsmanden råber til øjenvidnet i stedet for at angribe ham. Det kan indikere, at der i hvert fald ikke er tale om et racistisk motiv.

Andre peger på, at gerningsmanden kan være en såkaldt incel. Det er en forkortelse af det engelske Involuntary Celibate, ufrivilligt cølibat, og er en betegnelse for et voksende netværk af, hovedsagelig, unge mænd, der er vrede på kvinder, fordi de ikke kan finde en partner/ikke har held med det modsatte køn.

Endelig peger mange på, at gerningsmanden sandsynligvis er psykisk syg. Dette underbygges blandt andet af en YouTube-profil, man mener tilhører gerningsmanden, der blandt andet har videoer af, at gerningsmanden retter forskellige våben mod sit eget hoved.

Politiet beder øjenvidner om hjælp

Hvis man har været i Field's i løbet af skyderiet, eller har anden information omkring angrebet, beder Københavns Politi om, at man kontakter dem på 114.

De tilføjer desuden, at man helst skal undgå at ringe til politiet med andre ting, medmindre der er tale om krisesituationer.

Endelig beder politiet også butikker i og omkring Field's om at sikre overvågningsbilleder og få dem udleveret til politiet hurtigst muligt.

Kriseberedskab indkaldt

Københavns Kriseberedskab er indkaldt for at assistere politiet, hvis det bliver nødvendigt. Desuden er Forsvaret til stede i området for at hjælpe politiet med bevogtningsopgaver, så politiet kan bruge flest mulige ressourcer på opklaringsarbejdet.

Vidner og personer, som har været i Field's, kan henvende sig i Amagerhallen på Løjtegårdsvej 64 i Kastrup. Her vil være psykologbistand, samt politifolk, der optager vidneforklaringer.

Besøgende i Field's kan desuden kontakte Region Hovedstaden på telefon 1813 for at få professionel krisehjælp.

Sådan påvirkes trafik og tilgængelighed i området

Søndag aften blev der lavet en afspærring omkring Field's med en radius på omkring en kilometer. Der er ingen adgang inden for afspærringen, og det gælder også beboere i området.

Motorvejsafkørsel 19 på Amagermotorvejen er spærret i begge retninger. Det samme gælder Center Boulevard og Ørestads Boulevard er spærret ved Vejlands Allé i retning mod Field's.

Søndag aften kørte der heller ikke Metro mellem DR Byen og Vestamager, men driften skulle være normal igen her til morgen.

Det er nu muligt at hente sin bil, hvis den er parkeret inden for det politiafspærrede område.

Annonce