Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ændrer det alt? 1000 blå stemmer endte hos Enhedslisten

Politik

02/11/2022 10:55

J. Bøgen

Omvendt fik det blå parti Enhedslistens godt 100 stemmer.

Folketingsvalget 2022 går over i historiebøgerne som et af de tætteste og mest dramatiske nogensinde.

Først da alle 100 procent af stemmerne var talt op, stod det klart, at rød blok var i stand til at samle de famøse 90 mandater, der kan sikre dem flertallet i Folketinget.

Men nu er alt blevet kastet op i luften. For i Frederikshavns Kommune er der nemlig sket en fejl, som kan have vidtrækkende konsekvenser.

I løbet af stemmeoptællingen har valgansvarlige i kommunen nemlig byttet rundt på to partibogstaver, Æ og Ø, Danmarksdemokraterne og Enhedslisten.

Det betyder, at Enhedslisten fik de 980 stemmer, der skulle være gået til Danmarksdemokraterne, men Inger Støjbergs parti fik de 104 stemmer, der egentlig var afgivet til Enhedslisten.

Det skriver TV 2.

"Vi byttede rundt på Æ og Ø, fordi vi var trætte, og vi havde været i gang fra morgenstunden. Det er en menneskelig fejl, og vi gør vores bedste. Det er jo altid rarest at være dem, det ikke sker for. Men det er mest ærgerligt for det parti, det går ud over." siger Marianne Lessé til TV 2.

Vender det op og ned på resultatet?

I løbet af i dag vil valgkredsene lave en fintælling af stemmerne for at rette eventuelle fejl, som ovenstående, og få styr på de personlige stemmetal.

Derfor bliver resultatet fra Frederikshavns Kommune også rettet, når fintællingen er overstået, hvilket forventes at ske omkring kl. 13.

Men med et så tæt valg, som vi var vidner til i går og i nat, kan en forskel på 

Ifølge KMD, der står bag valgsystemet, som blandt andet TV 2 baserer mandatfordelingen på, taster valgstederne selv resultaterne ind i systemet. Og valgstederne kan også selv ændre i tallene, hvis de finder fejl i fintællingen.

Derfor har KMD ikke noget overblik over, hvor ofte den slags fejl sker eller er sket under dette folketingsvalg. Men KMD oplyser til TV 2, at det "sker en gang imellem."

Ifølge DR's oversigt blev der afgivet 37.781 stemmer i Frederikshavnkredsen. Ombytningen kan derfor komme til at rykke mere end 2 procentpoint ved resultatet.

Det er endnu for tidligt at sige, om det også kommer til at påvirke det endelige mandattal.

Mest Læste

Annonce