Inflationen buldrer derudaf, og det gør danskerne fattigere. Foto: Shutterstock
Inflationen buldrer derudaf, og det gør danskerne fattigere. Foto: Shutterstock

Danskerne bliver fattigere: "Har ikke set noget lignende i min levetid"

Politik

10/5/22 7:05

Jens Asbjørn Bøgen

For første gang i flere år stiger inflationen mere end lønningerne. Det betyder, at danskerne reelt bliver fattigere, fortæller økonom.

I april var priserne 6,7 procent højere end de var på samme tidspunkt sidste år.

Så høj inflation har vi ikke set i Danmark siden 1984. Der er samtidig tale om en betydelige stigning sammenlignet med marts, hvor inflationen var 5,4 procent.

Det skriver TV2 på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

El, fødevarer, brændstof og gas

Overordnet set arbejder Danmarks Statistik med to kategorier, når de undersøger inflationen: Varer og tjenester.

Det er særligt varer-kategorien, der driver inflationen. Den dækker groft sagt over fysiske varer, man kan røre ved eller forbruge, og kunne eksempelvis være et fjernsyn. Gas, el og fødevarer tæller også med her.

I denne kategori er priserne steget med 10,3 procent det seneste år.

For den anden kategori - tjenester, som består af alt andet - er priserne vokset med 2,9 procent.

"Vi har ikke haft noget tilsvarende i min levetid"

Typisk har man en ambition om en inflation på cirka to procent, men de seneste år har Danmark ligget lavere.

Derfor er der ifølge Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm også tale om en opsigtsvækkende udvikling:

"Det er ret voldsomt. Vi har ikke set noget tilsvarende i min levetid," siger Louise Aggerstrøm til TV 2.

Fordi inflationen de seneste år har været så lav, har danskerne igennem en årrække oplevet en såkaldt fremgang i reallønnen. Det vil sige, at lønningerne er steget hurtigere end priserne, og danskerne derfor har kunnet købe mere.

Men sådan er det ikke længere, påpeger chefanalytikeren:

"For de flest vil de her prisstigninger langt overstige, hvor meget mere de kan få i løn på deres arbejde. Så det er altså noget, der er med til at gøre danskerne fattigere lige for tiden."

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.