Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danskerne har talt: Den skal både ned og gøres forskellig

Politik

24/01/2024 09:43

J. Bøgen

Vil det kunne få dig til at ændre vaner?

Debatten ruller om differentieret moms på fødevarer og ifølge undersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd, svarer 84 procent af de adspurgte danskere, at de støtter en reduceret momssats for frugt og grønt, mens hele 73 procent ønsker en lavere momssats på fødevarer generelt.

I praksis er det kun Ungarn, der har en højere momssats, som topper med 27 procent (momsen i Danmark er på 25 procent). Dertil kommer det faktum, at Danmark er det eneste land i EU, der ikke har en reduceret momssats for fødevarer.

Derudover har mange lande i EU samtidig lavere satser for specifikt frugt og grønt.

"Danmark er det eneste EU-land, der ikke opererer med en reduceret momssats for fødevarer, Derfor har vi valgt at spørge forbrugerne, og her er svaret meget klart. Det bliver et ”ja” til en reduceret moms på fødevarer og specifikt på frugt og grønt,” siger adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, Jannick Nytoft i en pressemeddelelse om den nye undersøgelse.

Godt for klima og sundhed

Fra i morgen, torsdag, skærer 365Discount momsen væk på frugt og grønt forstået på den måde, at man sætter prisen ned, så det svarer til, at momsen reelt ikke er der.

Dagligvarekæden gør det som et opråb til politikerne på Christiansborg om, at det er på tide for alvor at se på netop den del af momslovgivningen.

En holdning, Jannick Nytoft deler.

”Tiden er inde til en reduceret moms på fødevarer og særlig frugt og grønt. Det vil understøtte hele debatten om klimavenlige fødevarer - og på alle måder gavne folkesundheden. Vi ved, at frugt og grønt er mere klimavenligt end f.eks. mange kødprodukter. Det er derfor et rigtig godt incitament for forbrugerne til at vælge sundt og klimavenligt, hvis de oplever, at der er en økonomisk gevinst. Vi ved, at mange familier er presset økonomisk, derfor vil en reduktion af momsen på fødevarer være et godt signal og en hjælp til de dårligst stillede,” siger Jannick Nytoft og fortsætter:

”Helt konkret foreslår De Samvirkende Købmænd, at man sænker fødevaremomsen til 15 og nulstiller momsen på frugt og grønt."

Momsen i Danmark udgør som nævnt 25 procent af en vares pris, men hvis du vil udregne, hvad en given vare vil koste uden moms, skal du trække 20 procent fra den pris, du skal betale.

Det viste undersøgelsen

501 danskere i et repræsentativt befolkningsudsnit skulle erklære sig enige/uenige tre udsagn omkring moms. Man havde også muligheder for at svare hverken/eller.

  • Til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark bør sænke momsen på frugt og grønt, svarede 84 procent, at de var enige eller meget enige

  • 59 procent var enige eller meget enige i, at momsen generelt er for høj i Danmark

  • 73 procent var enige eller uenige i, at der bør indføres differentieret moms på fødevarer

Mest Læste

Annonce