DI bakker op om indsats for færre hjemmepleje-konkurser

Politik

01/03/2017 07:28

Chefkonsulent

DI bakker op om regeringens planer om et serviceeftersyn af hjemmeplejen. Der skal også ses på kommunernes praksis, pointerer branchedirektør.

Regeringen vil forebygge konkurser i ældreplejen og har sat et arbejde i gang, der blandt andet omfatter et serviceeftersyn. Det fremlagde regeringen tirsdag.

Den udmelding hilses velkommen af Dansk Industri (DI) og branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen.

- De seneste års konkurser har skabt en usikkerhed hos de ældre, og derfor er det positivt at få set kommunernes praksis grundigt igennem, siger Mette Rose Skaksen.

Læs også: Dansk Industri vinder Dialogprisen 2017

Skaber utryghed
Regeringens arbejde omfatter en dialog med relevante parter – heriblandt DI – og en kulegravning af reglerne på området. I serviceeftersynet og dialogen vil regeringen blandt andet se på lovens rammer, priser for både kommunale og private leverandører samt kommunernes kontrakter og udbud.

- Mange ældre er glade for det frie valg, og derfor skal vi holde fast i, at de selv kan vælge, om de vil bruge en offentlig eller privat leverandør, når de har brug for hjælp og pleje. Men vi har desværre set en del konkurser blandt private leverandører af hjemmehjælp de senere år, og det skal vi have gjort noget ved, for det skaber utryghed for både de ældre og medarbejderne, siger ældreminister Thyra Frank (LA) i en pressemeddelelse.

Læs også: Kommuner kan gøre mere for at undgå konkurser i hjemmeplejen

Eftersyn skal se på praksis
Mette Rose Skaksen ser frem til at indgå i en konstruktiv dialog med regeringen og de øvrige parter.

Hun er enig i, at det frie valg og private leverandører kan bidrage til at øge kvaliteten i ældreplejen. Hun påpeger dog, at der også skal sættes større fokus på de vilkår, de private leverandører skal levere hjemmehjælp under.

Allerede i 2015 udarbejdede Kammeradvokaten på vegne af DI en konkret vejledning til, hvordan kommunerne kan forebygge konkurser ved at stille de rigtige krav til leverandørerne i udbudsprocesserne. Efterfølgende tog DI initiativ til 11 pejlemærker for det offentlig-private samarbejde på ældreområdet i fællesskab med blandt andre KL og Ældre Sagen.

- Her håber vi, at regeringen vil tage afsæt i den vejledning, som Kammeradvokaten har lavet til kommunerne på DI’s foranledning. Med andre ord redskaberne til at forebygge konkurser er der, nu skal de for alvor i brug, siger Mette Rose Skaksen og fortsætter:

- Vi mener, det er helt afgørende, at regeringens eftersyn også kigger på, om kommunerne sætter realistiske afregningspriser, så de private leverandører har en fair chance for at levere en god og værdig ældrepleje. Et velfungerende frit valg med kvaliteten i fokus kræver en fair og lige konkurrence mellem de private og kommunale pleje- og omsorgsleverandører, siger hun.

Regeringen forventer, at arbejdet er færdigt, så det kan afsluttes med drøftelser med Folketingets partier i løbet af sommeren.

Læs også: Ældre vælger private trods konkurser

 

Mest Læste

Annonce