Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Journalist: “Den næste minkskandale kan være lige om hjørnet”

Politik

12/10/2022 12:36

Jens Asbjørn Bøgen

Undersøgende journalist oplever, at myndighederne bliver mindre og mindre interesserede i at give indsigt i, hvad der foregår.

Det har været nogle hårde år for Lars Bjørknæs. Ikke kun på grund af coronakrisen, den enorme inflation og en klimakatastrofe, der lurer lige om hjørnet, men fordi noget har ændret sig hos de offentlige myndigheder.

Som uddannet jurist har Lars gennem et dusin år gjort sit til at undersøge, om alt nu også er, som det skal være i det offentlige. Men han oplever, at den opgave er blevet gradvist sværere under Mette Frederiksens tid som statsminister – faktisk så svært, at Lars Bjørknæs har skrevet bogen “Lev Mette”.

“Bogen handler om, hvordan systemet har ændret sig under Mette Frederiksens ledelse, så det nu bliver mere og mere normalt at skulle tage alternative midler i brug, for at få udleveret de oplysninger man har krav på. Specielt når en offentlig myndighed som en kommune eller ministerium tydeligvis kan se, at der er problemet. 'Lev Mette' giver et indblik i, hvad man som borger skal forvente – og hvordan man kan tage kampen op mod et offentligt system, som langt fra altid er en medspiller.”

Startede med at koste regering genvalg

Hvis du aldrig har hørt om Lars Bjørknæs, er det ikke, fordi hans arbejde med at undersøge de offentlige myndigheder ikke har kastet resultater af sig.

For da han for alvor begyndte at gå ind i undersøgende journalistik, endte det faktisk med et magtskifte i Grønland.

"Første gang var i forbindelse med det, som efterfølgende blev døbt Sneskredsvalget på Grønland, hvor jeg dokumenterede et ekstremt forbrug af skatteydernes penge blandt grønlandske toppolitikere, hvilket medførte et historisk valgnederlag til Siumut. De seneste år har det eksempelvis drejet sig om Vejle Havn, DR og Mette Frederiksen, som nogle af mine væsentligste historier."

Selvom Sneskredsvalget efterhånden ligger en del år tilbage i tiden, mener Lars Bjørknæs, at gennemsigtighed i politikernes forvaltning af magten er vigtigere end nogensinde.

"Ellers bliver minkskandaler hverdag, fordi ingen bliver stillet til ansvar for ulovligheder."

Tingene forsvinder

Siden Mette Frederiksen fik nøglerne til Statsministeriet i 2019 er der sket et skred i, hvordan myndighederne forholder sig til reglerne, mener Lars Bjørknæs.

"Ministerierne er samtidig begyndt at være ligeglade med, hvad Folketingets Ombudsmand udtaler. Tankegangen synes at være, at offentlige myndigheder beskytter sig selv og deres politiske chefer, uden at tage lovgivningen alt for alvorligt."

I "Lev Mette" kan Lars blandt andet afsløre, at Mette Frederiksen i sin tid faktisk blev optaget på Københavns Universitet i strid med reglerne. Men da Lars Bjørknæs ville søge indsigt i Mette Frederiksen optagelsespapirer, opstod der pludselig problemer.

"Københavns Universitet kunne pludselig ikke finde dokumenter med relation til hende. Men dokumenter for alle andre var ikke noget problem at grave frem."

Vil fortælle danskerne, hvad vi har krav på

Lars Bjørknæs’ formål med at skrive "Lev Mette" var ikke så meget at komme med nye afsløringer om myndighedernes laissez faire omgang med reglerne og lovgivningen.

I stedet håber han på at gøre os alle klogere på, hvad vi selv kan gøre.

"Jeg vil fortælle, hvordan reglerne faktisk hænger sammen og hvordan man tager kampen op mod systemet, hvis det ikke følger reglerne."

Men en ting er, hvad vi almindelige danskere kan lære omkring lovgivningen. En helt anden ting er, hvordan de myndigheder, der skal servicere os borgere, forholder sig til reglerne.

For når Lars Bjørknæs har søgt aktindsigt gennem årene, er der to overordnede problemer, han støder på igen og igen:

"Manglende kendskab til lovgivningen – og bevidst misforståelse af den."

Drømmer om nye tider

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at vi befinder os midt i en valgkamp til Folketinget.

Årsagen til, at det er blevet udskrevet mere end et halvt år før, det grundlovsmæssigt skulle afholdes, er, at De Radikale truede med at vælte regeringen som følge af Minksagen, hvis ikke statsministeren udskrev valg ved Folketingets åbning.

Igen og igen bliver minksagen da også bragt på banen, når statsministerkandidaterne tørner sammen i debatter, men i Lars Bjørknæs’ øjne har der været et gennemgående problem med den nuværende regering, når man ser tilbage på både Minksagen og coronahåndteringen generelt.

"Regeringen har ikke vist forståelse for de sikkerhedshensyn en række regler opstiller, for at beskytte borgerne mod overgreb fra staten – og hvorfor det er vigtigt."

Og uanset hvem der ender med at vinde det kommende valg til Folketinget, har Lars Bjørknæs et brændende ønske om, at den politiske fremtid i Danmark kan opsummeres i et enkelt ord:

"Gennemsigtighed."

Mest Læste

Annonce