Publiceret 23.02.2017
Af Lotte Malene Ruby mail
Den private hjemmepleje har de seneste år været ramt en række konkurser, og nu vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti have undersøgt baggrunden for dem.
Ældreminister Thyra Frank (LA) er ikke umiddelbart afvisende over for en undersøgelse, men når den socialdemokratiske ældreordfører Astrid Krag kritiserer den øgede brug af private leverandører på området, står hun af.
- For mig er det uendelig vigtigt, at det frie valg er kommet for at blive. Jeg skal finde ud af, hvad det her handler om, og hvordan jeg stiller mig til det, siger Thyra Frank torsdag til TV2 News.
Læs også: DI vinder Dialogprisen 2017 for god dialog om udbud i hjemmeplejen
Brug de redskaber, som allerede findes
Dansk Industri (DI) er positiv over for en undersøgelse af årsagen til konkurserne, men mener, at der også skal sættes større fokus på de vilkår de private leverandører skal levere hjemmehjælp under.
- Vi har selvfølgelig ikke noget imod at få større viden om, hvad der fører til konkurserne, men vi skal også se på de betingelserne de private leverandører har. Derudover er det vigtig at være opmærksom på, at kommunerne allerede har redskaber til rådighed, som de kan bruge til at forebygge konkurser. De kan eksempelvis stille krav om en bankgaranti, forbedre kvalitetskonkurrencen og have en tæt dialog med de private leverandører, siger Lars Bech-Jørgensen, som er chefkonsulent i DI.
Allerede i 2015 udarbejdede Kammeradvokaten på vegne af DI en konkret vejledning til, hvordan kommunerne kan forebygge konkurser ved at stille de rigtige krav til leverandørerne i udbudsprocesserne. Efterfølgende tog DI initiativ til 11 pejlemærker for det offentlig-private samarbejde på ældreområdet i fællesskab med blandt andre KL og Ældre Sagen.
- Men de redskaber bliver slet ikke brugt nok. Så der kan kommunerne selv spille en langt mere aktiv rolle i forhold til at spare sig selv og de ældre for følgerne af konkurser hos de private leverandører, siger Lars Bech-Jørgensen.
Læs også: Forebyggelse af konkurser på pleje- og omsorgsområdet
Flere ældre ønsker frit valg
Han påpeger samtidigt, at der under historien om konkurser i den private hjemmepleje, gemmer sig en større succeshistorie.
- På trods af de konkurser, som vi hører om, oplever de private leverandører en stigende markedsandel. Derudover mener stadig flere ældre, at det er vigtigt at kunne vælge frit mellem private og kommunale leverandører. Særligt de ældre, som får hjælp af de kommunale leverandører, mener i stigende grad, at det frie valg er vigtigt. Muligheden for selv at kunne vælge hvem der kommer i sit hjem er altså vigtigt for de ældre, understreger Lars Bech-Jørgensen.
Det fremgår af tal fra DI's såkaldte OPS-redegørelse, som er baseret på tal Danmarks Statistik, at de private leverandører af hjemmepleje i 2015 havde en markedsandel på cirka 15 procent.