Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Luk skideren" - tydelig modstand over "overgreb" ved vælgermøde

Politik

20/10/2022 10:01

J. Bøgen

Det er ikke ligefrem hverdag med den slags sprog i en valgkamp.

"Prøv lige at lukke skideren."

"Det er et overgreb."

Det blev brugt både store ord og knapt så stuerene gloser, da indbyggerne i Tranum i Nordjylland var til vælger- og debatmøde om den kommende naturpark.

Politikerne på Christiansborg har nemlig besluttet, at parken skal ligge langs Jammerbugts kyst, men indbyggerne i Tranum er mildest talt splittede ved udsigten til den nye park.

Et af de helt store stridspunkter er nemlig, at det 2500 hektar store område skal indrammes af et 1 meter højt hegn for at sikre, at heste og kreaturer kan vandre i området - men hegnet er for alvor noget, der har sat sindene i kog.

For efter en udtalelse fra en af mødedeltagerne om, at naturparken vil sikre bedre biodiversitet, begyndte to midaldrende mænd et stykke fra deltageren at mundhugges.

"Det er et eksperiment. Gu' er der ej bevis for, at det virker."

"Prøv lige at lukke skideren, der er evidens for, at det giver bedre biodiversitet."

Det skriver TV 2.

Frygter "molske" tilstande

På det 2500 hektar store område skal heste og kreaturer vandre i et område bestående af plantager, enge og græsningssletter og sikre optimale forhold for truede arter som sommerfuglen Hedepletvinge, storspoven og svømmende sumpskærm.

Men lokalt har mere end 6000 indbyggere meldt sig ind i facebookgruppen "Ja tak til natur NEJ TAJ til en indhegnet naturnationalpark i Tranum".

Protestgruppen er utilfredse med flere ting, men hegnet er nok det største stridspunkt.

"Man tager den allermest værdifulde og skønne natur og laver den om på et uvidenskabeligt grundlag. Det er et overgreb. Og det er essentielt, at hegnet fjernes," siger Ulla Gottliebsen, medlem af styregruppen imod den nye nationalpark, til TV 2.

Også blandt politikerne er der rynkede bryn med udsigten til indhegning af den kommende nationalpark. Folketingskandidat fra Dansk Folkeparti, Carsten Ullmann Andersen, frygter nemlig, at man ser en gentagelse af scenerne fra Mols, hvor en flok hest gik udsultede rundt i en kamp for at finde nok føde.

"Vi har set flere skrækeksempler på, hvordan dyr nede i Mols har lidt. Det er væmmeligt, grænsende til småperverst, hvis vi aktivt sender dyr ind for at sulte," siger han til TV 2.

Mest Læste

Annonce