Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu kan disse danskere stemme til sommerens valg

Politik

11/03/2024 12:46

J. Bøgen

Anbefalingen lyder at være i god tid.

Søndag den 9. juni 2024 er der valg til Europa-Parlamentet i Danmark.

Hvis du opholder dig i udlandet, kan du allerede nu afgive din stemme på en dansk ambassade eller et dansk konsulat i det land, hvor du opholder dig.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis du brevstemmer i udlandet, skal du gøre det i så god tid, at brevstemmen kan nå hjem til din bopælskommune, inden afstemningen på valgdagen begynder søndag den 9. juni 2024 kl. 9.00.

Du skal være på valglisten

Er du bosat i udlandet, tæller din stemme kun med, hvis du er optaget på valglisten eller bliver optaget på valglisten til Europa-Parlamentsvalg.

Danske statsborgere, der er fyldt 18 år og bor i et af de øvrige EU-lande, har efter ansøgning ret til at deltage i Europa-Parlamentsvalg i Danmark. Det gælder også for de danskere, der ikke lever op til betingelserne for at blive optaget på folketingsvalglisten.

Der er således ingen krav til, hvorfor du opholder dig det pågældende EU-land, eller hvor længe dit udlandsophold har varet e.l.

Du kan søge om optagelse på valglisten til Europa-Parlamentsvalg ved at udfylde dette ansøgningsskema og indsende det til Københavns Kommune.

Du kan ansøge i forbindelse med, at du anmelder udrejse, eller på et senere tidspunkt.

Du skal dog være opmærksom på, at du kun optages på valglisten for 2 år. Hvis der er mere end 2 år til Europa-Parlamentsvalget, skal du derfor søge om optagelse på valglisten igen for at kunne stemme til valget.

Ansøgningen skal være færdigbehandlet senest 15 dage før Europa-Parlamentsvalget i Danmark, for at du kan stemme til valget. Det vil tage kommunen noget tid at behandle din ansøgning. Du bør derfor sende ansøgningen ind i god tid inden næste valg.

Du kan godt brevstemme, før du har fået svar på din ansøgning. Hvis du får afslag på din ansøgning, vil din brevstemme dog ikke blive talt med.

Mest Læste

Annonce