Statsministeren erkender nu, at Minksagen var en politisk skandale. Foto: Shutterstock
Statsministeren erkender nu, at Minksagen var en politisk skandale. Foto: Shutterstock

Nu trækker Mette Frederiksen i land: "Det var det her, jeg mente"

Politik

31/08/2022 08:32

J. Bøgen

I sidste uge stillede hun ellers spørgsmålstegn ved, om sagen overhovedet kunne kaldes en politisk skandale.

Statsminister Mette Frederiksen (S) trækker nu i land efter sin opsigtsvækkende udmelding i sidste uge.

På et pressemøde sagde hun nemlig, at hun gerne ville diskutere, om minksagen overhovedet var en skandale.

Men i et opslag på Facebook kalder statsministeren nu sagen for netop det - altså en politisk skandale.

"Når en minister går af, der igangsættes en kommissionsundersøgelse, og regeringen får kritik. Er det så en skandale? Ja. Det er en politisk skandale," skriver hun i opslaget, som du kan se længere nede.

Det vakte da også både stor opsigt, stor undren og ikke mindst store ord fra både eksperter og oppositionen, da statsministeren i sidste uge sagde, at hun "gerne ville diskutere", om minksagen overhovedet kunne beskrives som en skandale.

Artiklen fortsætter efter facebookopslaget.

Det tætteste man kommer på at være tvunget

Ifølge TV 2's politiske analytiker, Jesper Vestergren, har statsministerens udmelding affødt så meget kritik, at hun ikke har andet valg end at trække lidt i land.

"Hun er næsten tvunget til at komme med den her præcisering, for ellers ville hun næsten virke som komiske Ali," siger Jesper Vestergren til TV 2.

Men selvom Mette Frederiksen nu præciserer, at hun mener, der var tale om en slags skandale, så betyder det ikke, at hun fortryder, hvad det hele endte med.

"Men er det en skandale, at minkene blev slået ned? Nej, det mener jeg ikke, det er," skriver hun videre i facebookopslaget.

Statsministeren holder nemlig fast i, at minkene skulle aflives, fordi regeringen havde modtaget en risikovurdering om, at fortsat minkavl ville udgøre en "betydelig risiko" for folkesundheden.

Spin på den høje klinge

Statsministeren skriver dog ikke ordret, at det er en skandale, men kalder det i stedet for en "politisk skandale". Et ordvalg, der overhovedet ikke er tilfældigt, mener Jesper Vestergren.

Ved at kalde det et politisk skandale forsøger Socialdemokratiet nemlig at få adskilt de to store emner, altså den manglende lovhjemmel og de facto-udryddelsen af minkerhvervet i Danmark.

I Minkkommissionens, der blev nedsat til at undersøge sagen, beretning, konkluderede kommissionen, at Statsministeriet har handlet "meget kritisabelt i forløbet".

Mette Frederiksen fik også hård kritik af kommissionen for at vildlede groft på pressemødet, men der blev lagt til grund, at hun ikke vidste, at der ikke var lovgrundlag for at kræve de mange millioner mink aflivet.

Mest Læste

Annonce