Optællingen af valgresultat skal kvalitetssikres af Danmarks Statistik: Endelig resultat udskydes

Politik

02/11/2022 19:36

Redaktionen

Opstillingskredsene er i fuld gang med at fintælle valgaftenens stemmeresultater. Herefter melder de resultaterne ind til Danmarks Statistik. Det betyder en senere offentliggørelse af valgte kandidater.

Danmarks Statistik kvalitetssikrer og offentliggør stemmetallene fra fintællingen, efterhånden som resultaterne kommer ind fra valgkredsene. Når samtlige stemmetal er modtaget, kan Danmarks Statistik beregne fordelingen af kredsmandater og tillægsmandater. Derefter kan der sættes navn på, hvilke kandidater der får hvilket mandat. Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Valgresultatet har ved dette folketingsvalg ligget meget tæt. Det ser desuden ud til, at der skal bruges en særlig fordelingsregel i folketingsvalglovens § 77, stk. 4, som aldrig tidligere har været brugt. Reglen indebærer, at hvis et parti får flere kredsmandater, end det samlede antal mandater, partiet skulle tildeles på baggrund af stemmetallene på landsplan, får partiet lov til at beholde det ekstra kredsmandat. 

Som følge af disse ekstraordinære omstændigheder vil Danmarks Statistik gennemføre en ekstra kvalitetskontrol af stemmetallene fra fintællingen og mandatfordelingen inden offentliggørelse. Resultaterne bliver efter aftale med Indenrigs- og Boligministeriet derfor ikke offentliggjort i aften. Resultaterne vil blive offentliggjort, så snart de er klar.

Mest Læste

Annonce