Der er lagt op til et historisk tæt valg. Foto: Shutterstock
Der er lagt op til et historisk tæt valg. Foto: Shutterstock

Valgkampen er i gang: Sådan ser meningsmålingerne ud lige nu

Politik

05/10/2022 14:26

J. Bøgen

Danmark skal til valg d. 1. november.

Der er udskrevet valg til Folketinget d. 1. november 2022.

Så i den kommende lille måned vil vi uden tvivl blive mødt af den ene meningsmåling efter den anden, og nok også flere om dagen, men derfor skal du alligevel ikke snydes for en status på, hvordan magtforholdet er i dansk politik netop nu.

Det mest præcise redskab til at få det overblik er ved at bruge et vægtet gennemsnit af meningsmålingerne. Det er et gennemsnit udregnet af alle de meningsmålinger, der kommer frem, og derfor giver det et mere realistisk billede af den aktuelle situation.

Snittet er udregnet af Ph.D. i statskundskab, Erik Gahner Larsen på hjemmesiden politologi.dk.

Foto: Screendump, politologi.dk

S på størrelse med V og C tilsammen

Ud fra meningsmålingerne er der ingen tvivl om, at Socialdemokratiet står til at blive Folketingets største parti efter valget.

S står til 24,8 procent af stemmerne, Konservative til 12,9 procent og Venstre til 12,3 procent.

Alternativet, Kristendemokraterne og Frie Grønne ser ikke ud til at komme i Folketinget, da ingen af partierne står til at få de famøse 2 procent, der er spærregrænsen for at komme i Folketinget.

Og Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, ser stadig ud til at brage ind i Folketinget med omkring 10 procent af stemmerne.

Næsten dødt løb mellem blokkene

Godt nok har Mette Frederiksen (S) sagt, at regeringen går til valg på en bred regering over midten af dansk politik, men da både Venstre og Konservative kategorisk har afvist det forslag, er det alligevel relevant at kigge på styrkeforholdet mellem rød og blå blok.

Moderaterne har endnu ikke sagt, hvem de peger på som statsminister. Foto: Screendump, jp.dk

På Jyllands-Postens oversigt over politiske målinger kan man se, at de 2 blokke står til hhv. 84 og 85 mandater efter valget.

Man skal bruge 90 mandater for at få flertal, og derfor tyder alt på, at Lars Løkkes parti, Moderaterne, sidder med de afgørende mandater til at bestemme, hvem der skal sætte sig i Statsministeriet.

Læg i denne sammenhæng mærke til, at der er en grå del af bjælken. Den repræsenterer i nordatlantiske mandater fra Grønland og Færøerne. De bliver traditionelt set delt ligeligt mellem de 2 blokke, men det er ikke en regel.

Så der er lagt op til en utroligt spændende valgkamp de næste fire uger frem til d. 1. november!

Mest Læste

Annonce