De psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme, siger Pernille Rosenkrantz-Theil

Politikere erkender nedprioritering af psykiske sygdomme

Både Socialdemokraterne og Venstre erkender nu, at politikerne i årtier har nedprioriteret behandlingen af patienter med psykiske lidelser.

Både Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil og Venstres Inger Støjberg mener, at de fysiske sygdomme længe har haft forrang for de psykiske.

- De sidste 30, 40, 50 år, ja måske i virkeligheden altid, har det været sådan, at de psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme. Derfor har det også været det område (de fysiske sygdomme, red.), der altid har fået flest penge. Og det er en gigantisk skævhed, sagde Rosenkrantz-Theil torsdag i Debatten på DR2.

I regeringsgrundlaget erklærer regeringen, at "psykiatriske sygdomme skal ligestilles med fysiske sygdomme", og at patienter med psykiske lidelser skal "tilbydes en effektiv og hurtig udredning og behandling". Alligevel skuffer regeringens udspil til finansloven for næste år både de psykiatriske patienters og lægernes organisationer, som mener, at det tiltrængte løft udebliver. Men ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil må de væbne sig med tålmodighed.

- Regeringen kan ikke med et trylleslag forandre den skævhed, for det er en gigantisk skævhed gennem mange årtier, siger hun og bakkes op af Venstres Inger Støjberg.

- Man kan jo ikke med et snuptag flytte milliarder fra den ene til den anden side. Hvis man vil bruge flere penge ét sted, så betyder det, at man skal tage det et andet sted fra (...) Jeg er sådan set enig i, at der er en skævvridning mellem den psykiske og somatiske del på sygehusene. Og jeg tror i virkeligheden også, at det har noget at gøre med, at det har været svært at tale om.

Emneord: Psykiatri, Skævhed, Pernille Rosenkrantz-Theil, Inger Støjberg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.09.13 Bente Stenfalk
  Nedlæg Forskningsklinikken for funktionelle lidelser og giv pengen til de psykisk syge.

  Ja, hvis jeg skulle vælge mellem hjælp til en kræftramt eller en psykisk syg, så er det den kræftramte og livstruede, som står højest på min prioriteringsliste.
  Men jeg kender imidlertid et sted, hvor der kunne spares og samtidig skaffe flere penge til de psykisk syge:
  Nedlæg Forskningsklinikken for funktionelle lidelser i Århus, FFL, hvor fysisk syge mennesker af kommunerne sendes til i håb om at psykiatere kan afhjælpe fysisk sygdom.
  Men vi i Fb-gruppen "Menneskesynet bag Term-modellen og lægekonsulenternes arbejde" har endnu ikke fundet EN eneste med fysisk sygdom som psykiaterne på FFL har gjort raske eller arbejdsmarkedsparate... De penge FFL bruger, kunne bruges meget bedre på psykisk syge mennesker, som selvfølgelig også har krav på hjælp.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 06.06.16 Velfærd
  Private bosteder efterlyser samarbejde med psykiatrien

  De private bosteder mærker en stadig mere presset psykiatri. Indlæggelser er alt for korte, og flere steder står derfor med beboere, der burde have hjælp. Det skaber ifølge direktør i LOS Michael Graatang utryghed for beboere og medarbejdere.

 • 30.10.14 Politik
  Aftale for satspuljen 2015

  Satspuljepartierne har indgået aftale om fordelingen af satspuljen for 2014 på socialområdet. Aftalen omfatter blandt andet 351,7 mio. kr. til at styrke indsatsen for udsatte børn og unge. Derudover har satspuljepartierne afsat 113,2 mio. kr. til svage ældre og demens.

 • 02.10.14 Velfærd
  Psykiatrien får flere bæltefri afdelinger

  Psykiatriske afdelinger i de fem regioner modtager 70 millioner kroner til forsøg med bæltefri afdelinger. Den fysiske tvang i psykiatrien skal nedbringes.

 • 22.08.14
  Pensionsselskaber tager hul på historisk hospitalsbyggeri

  Første spadestik blev i dag taget til Danmarks første offentlige-private hospitalsbyggeri: et nyt psykiatrisk hospital i Vejle, som ”Team OPP” - med PensionDanmark, PKA og Sampension som investorer - etablerer i samarbejde med Region Syddanmark.