Politikere holder ikke altid fast i beslutninger

Politik

30/11/2017 09:00

I Silkeborg har 30 lokalråd høringsret. Det betyder mange møder, men også at borgerne føler sig lyttet til.

De er ikke meget for at indrømme det - kommunalpolitikerne.
Men når de får lov til at svare anonymt, så synes de, at borgerinddragelse er noget af det sværeste ved deres job. Det viser en stikprøveundersøgelse fra Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK).

I Silkeborg Kommune mener de, at det går godt. Så godt, at de har erklæret sig danmarksmestre i borgerinddragelse.

Højt ambitionsniveau
Midt på Torvet i Silkeborg svarer viceborgmester og formand for Vej- og Trafikudvalget Frank Borch-Olsen meget kort og præcist på, hvordan det går med borgerinddragelsen i kommunen.
- Jeg synes, det går godt, siger Frank Borch-Olsen.

Det er et modigt postulat fra en politiker, der er parkeret midt på øretævernes holdeplads. Men han siger det, fordi de i Silkeborg Kommune har en plan.
- Vi har jo en ambition om at have Danmarks bedste nærdemokrati, og når man har sådan en ambition, så gør man rigtig meget for borgerinddragelse, siger Frank Borch-Olsen.

Høringsret til lokalråd
Og det sker blandt andet gennem lokalråd. I Silkeborg Kommune er der omtrent 30 lokalråd, og de har høringsret, når der skal ske store forandringer i nærområderne. Og det kan blive til mange møder. Selv for garvede politikere.
- Når man når til 25.-30. møde, og det lige netop er det område, der skal have lidt mere end andre områder, så er det den samme sang, man hører, bare i forskellige områder, siger Frank Borch-Olsen.

På bagkant med kommunikationen
Men nogle gange går det galt med borgerinddragelsen. Som midt på Torvet i Silkeborg. Torvet var ind til i år gravet op for at gøre plads til en parkeringskælder.

Men kommunen var på bagkant med kommunikationen, siger Frank Borch-Olsen.
- Dels så tog projektet lige nogle år ekstra, før vi kom i gang. Og så var der en lang periode, hvor borgerne var mistroiske over for politikerne: Hvad var det egentlig, de havde gang i?

Små skoler skulle lukkes
Skolestrukturdebatten var dog en anden sag. I 2015 blev det for alvor synligt, hvordan borgerne kom til orde i debatten om skolestrukturen.

Børnetallet var faldende. Økonomien var presset, der skulle ske noget. I 2015 ramte skolestrukturdebatten ned - lige midt i Silkeborg kommune. 27 skoler skulle slås sammen til 9 skolefællesskaber. De små skoler skulle lægges ind under nogle større.

Det faldt ikke i god jord hos kommunens forældre til børn i den skolemodne alder.

Skolestruktur blev skrottet
Så det trak op til storm. Forældrene talte - politikerne lyttede. Og det endte med, at den oprindelige plan blev skrottet.

Morten Hæk er skolebestyrelsesformand for Sejs Skole og kæmpede dengang mod det oprindelige forslag. Han beskriver forløbet som meget positivt.
- Men jeg synes, at det var ærgerligt, at vi skulle igennem en så lang proces og til tider ophedet diskussion, som man måske kunne have undgået ved at have grebet tingene lidt anderledes an fra starten, siger Morten Hæk.

Efter 12 år stopper Frank Borch-Olsen i politik. Det han tager sig derfra er, at hver sag er forskellig. 

Artiklen har været bragt på TV2 Østjyllands hjemmeside.

Mest Læste

Annonce