De radikale vil give Ankestyrelsen ret til at gå i kødet på kommuner, der taber mange ankesager.
Lige nu læser andre
I en række kommuner vinder hver anden borger, der klager til Ankestyrelsen over en socialafgørelse. I snit kommer borgeren sejrrigt ud af opgøret med kommunen i 37 procent af sagerne, skriver Politiken tirsdag.
Sådan får du bedre sagsbehandling
Læs anbefalinger til bedre offentlig sagsbehandling her.
Det handler om at insistere på de nødvendige informationer.
Den store mangel på korrekt sagsbehandling vil Radikale Venstre ifølge Politiken nu gøre op med. Partiet foreslår ti opstramninger, der skal sikre borgerne bedre retssikkerhed. Uanset om de søger om hjælp til en invalidebil, mere hjemmehjælp eller støtte til et barn.
Læs også
Ministeren er på ferie, men Venstres socialordfører Carl Holst tegner regeringens holdning, når han til Politiken siger, at der skal ske ændringer.
»Har man ifølge loven ret til noget, skal man have det. Tallene er skræmmende, for hvad med dem, der ikke har ressourcer til at anke deres afgørelser? Min retssikkerhedsfølelse er krænket på vegne af disse borgere«, siger Carl Holst. Han er dog ikke parat til at gå så langt som de radikale. »Den offentlige sektor kan ikke moderniseres gennem tvang og kontrol, men via dialog og læring«, siger Carl Holst, der også gerne så en hurtigere sagsbehandling. »Når man føler, at man er i kløerne på en offentlig forvaltning, som ikke træffer korrekte afgørelser og anker dem, så er det vigtigt med en hurtig afgørelse. Jeg er blevet præsenteret for eksempler, der kunne tyde på, at kommuner betragter en langvarig ankesag som en spareøvelse, hvor man slipper for udgifter, mens den kører. Og også at ankeafgørelsen ikke efterleves bagefter. Det er retssikkerhedsmæssigt uholdbart«, siger Holst med eftertryk. Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke i tvivl om, at nogle kommuner »tester grænserne for lovgivningen, og at borgerne kommer i klemme«. »Vi skal gøre noget. Men det er et minefelt mellem stat og kommuner, hvor vi skal passe på ikke at topstyre og ødelægge det positive i, at afgørelser bliver truffet lokalt«, siger hun til Politiken. Pernille Rosenkrantz-Theil mener derfor, at det i første omgang handler om »at ramme de kommuner, der »bevidst går efter at stramme for meget«.