DTU-studerende opfinder tankstation i rummet

22/06/2012 10:25

Administrator

En gruppe studerende har designet et rumskib, der kan indsamle energi ude i rummet og bruge det som brændstof. En anden gruppe har lavet en hjulfælg af hørfibre, mens nogle helt andre har konstrueret det perfekte festivalgear – en ølkasse, som både rummer forstærker og mobiloplader drevet af solceller.

Fælles for dem alle er, at de er med i kapløbet om at vinde GRØN DYST på DTU fredag den 22. juni.

Uddannelsesminister Morten Østergaard vil være til stede, når de 149 innovative projekter bliver præsenteret af de omkring 400 DTU-studerende, der er med i GRØN DYST. Dysten er kulminationen på flere ugers hårdt arbejde blandt de kommende ingeniører med at udvikle teknologiske løsninger, som kan imødegå de globale klimaforandringer.  

Anders Bjarklev, rektor på DTU, udtaler:

”Netop nu er verdens ledere samlet til topmødet Rio+20, hvor de diskuterer grøn økonomi og bæredygtig udvikling. På DTU tager vi også klimaudfordringerne alvorligt, for vi ved, at ingeniører spiller en central rolle i en bæredygtig samfundsudvikling. Igennem hele vores ingeniøruddannelse er det derfor helt naturligt at tænke grønt, når nye ideer skal udvikles. Med GRØN DYST understreger vores studerende, at de er bevidste om de udfordringer, verden står over for.”

Ud over æren af at vinde GRØN DYST 2012 er der en præmiesum på 250.000 kr. på spil, som fordeles blandt de mest opfindsomme – og der bliver kamp til stregen, for iderigdommen er stor.

Der er studerende, der kan påvise, at man let kan bruge husholdningsaffald som biobrændsel, nogle viser lovende resultater med en flydende havvindmølle, en enkelt har regnet ud, hvordan vi i fremtiden kan undgå at løbe tør for grundvand ved at blande spildevand og saltvand, mens helt andre har designet et skraldesystem til små lejligheder i København.

Boost til innovationslysten
GRØN DYST er sat i verden for at motivere og udfordre universitetets studerende til at udtænke ideer, hvor bæredygtighed, klimateknologi eller miljø indgår – et fokus, der ligger fint i tråd med regeringens politik:

”Regeringen er grøn, og vi ønsker at fremme og udvikle Danmarks grønnes styrkepositioner. GRØN DYST på DTU er et flot eksempel på, hvordan kommende ingeniører anspores til at tænke nyt og bæredygtigt, når der skal findes løsninger på de globale udfordringer inden for energi, miljø og klima, ” siger uddannelsesminister Morten Østergaard.

Vinderprojekterne bliver udvalgt af et dommerpanel, som består af flere politikere bl.a. Per Clausen (Ø), Pernille Rosenkrantz-Theil (A), Sofie Carsten Nielsen (B) samt repræsentanter fra erhvervslivet, heriblandt Novozymes, LEGO, Rambøll og Mærsk.

Læs mere om GRØN DYST på: www.groendyst.dtu.dk

Mest Læste

Annonce