Energiforbruget i kommunens bygninger rasler ned

Lolland Kommune har forpligtet sig til at reducere sin CO2-udledning med 3 % om året frem til 2025. Arbejdet går over al forventning, og det er ikke bare godt for miljøet: Det er også godt for kommunekassen. Indtil videre er der opnået årlige driftsbesparelser på 4,6 mio. kr.

”Der er god grund til at være stolt af den indsats, som Lolland Kommune er i gang med at gennemføre,” siger formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget Gert Mortensen. ”Vi har valgt at sætte ind på mange forskellige områder, og det er den brede tilgang, der for alvor giver resultater nu.”

 

Lolland Kommune har ved hjælp af bl.a. solceller sænket CO2-udledningen, til gavn for både miljø og økonomi.

 

Lolland Kommune indgik i 2007 en meget ambitiøs aftale med Danmarks Naturfredningsforening. Kommunen skal årligt reducere CO2 udledningen med 3 % frem til år 2025. På det tidspunkt vil det samlet set betyde en reduktion på omkring 40 %.

”Vi nærmer os allerede det samlede mål, for indtil videre har vi nedbragt udledningen med 29 %. Det betyder, at vi er nået mere end dobbelt så langt, som vi skulle i forhold til planen,” forklarer Gert Mortensen. ”I praksis forholder aftalen sig til 87 institutioner, hvor vi har arbejdet målrettet med både brugeradfærd, energistyring og renovering.”

Et spor har rettet sig mod at gøre brugere og institutionsledere bevidste om energiforbruget. Der har nemlig vist sig en tydelig tendens til, at forbruget falder, lige så snart man begynder at registrere det og holde øje med det.

Derefter er der grundlæggende to veje til mindre CO2-udledning: Man kan skifte til energikilder, der udleder mindre eller slet ingen CO2. Eller man kan investere i ny teknologi, der reducerer energiforbruget yderligere.Lolland Kommune har arbejdet med begge tilgange.

Solenergianlæg og bæredygtig fjernvarme fylder stadig mere i energiforsyningen.Samtidig er der igangsat og gennemført et stort og systematisk arbejde med at energioptimere de kommunale bygninger.

Kortlægningen har ført til en lang række små og store projekter. Det drejer sig blandt andet om:

 • Optimering af ventilationsanlæg
 • Ny belysning
 • Energistyringssystemer (f.eks. natsænkning og regulering af belysning)
 • Udskiftning af elvarmeanlæg med centralvarme
 • Udskiftning af hvidevarer
 • Udskiftning af pumper
 • Isolering

”Lolland Kommune har mange ældre bygninger med hver deres udfordringer. Derfor nytter det ikke noget at lægge sig fast på bestemte tiltag alle steder,” slutter Gert Mortensen. ”I stedet har vi analyseret hver enkelt bygning og derefter besluttet, hvad der bedst kan betale sig.”

Emneord: Kommunal økonomi, Energi, Miljø, Lolland Kommune, Solceller
Lolland Kommune på DenOffentlige.dk Lolland Kommune
Aktivitet: Artikler: 31 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Kommunalt
  Byudvikling i Nakskov skal inspirere hele landet

  Hvordan skal fremtidens købstad se ud? Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden har til sammen afsat 150 millioner kroner til initiativet Nakskov 2030. Et ambitiøst udviklingsprojekt der vil sende den gamle købstad og levende industriby godt ind i fremtiden.

 • 12.03.20 Europa
  Ny rekord: Danmark har det største antal patentansøgninger nogensinde

  Danmark har indleveret det største antal patentansøgninger nogensinde og placerer sig som det tredje mest innovative land i Europa. Det viser det seneste patent-indeks fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Vedvarende energi indtager førstepladsen, mens der inden for bioteknologi og medicinsk teknologi er sket et fald i antallet af danske ansøgninger.

 • 16.07.18 Infrastruktur
  Nye vandboringer leverer vand til Femern-byggeriet

  Lolland Kommune har givet tilladelse til indvinding af vand fra tre nye vandboringer, der skal levere størstedelen af det nødvendige vand til Femern-byggeriet.

 • 19.02.18 Infrastruktur
  Femern bliver en Game-Changer for Lolland

  Det er en udbredt opfattelse på Lolland og på Rådhuset i Maribo, at Femern bliver en game-changer, men det kræver hårdt arbejde, da gevinsterne ikke kommer af sig selv. Lolland kommunes projektleder på Femern, Lars Kroer udtaler sig således: "Kommunen skal have mest muligt ud af projektet for Lolland."

 • 20.09.17 Infrastruktur
  Boliganalyse: ’Den rådne banan’ er slet ikke så rådden

  Vi har i mange år talt om ’Den rådne banan’, men er det virkelig så råddent i yderkanten af Danmark? Boligsiden.dk har set nærmere på, hvordan prisudviklingen og salgstallene på boligmarkedet har udviklet sig side om side med gennemsnitsdanmark.