FOA: Skattereformen øger uligheden

29/5/12 11:41

Administrator

Regeringens forslag til ny skattereform vil skabe større ulighed. Det vil komme en øget forskel mellem folk på og udenfor arbejdsmarkedet. FOA siger klart nej til, at blandt andet ledige og kontanthjælpsmodtagere skal være med til at finansiere nye topskattelettelser.

"Det er en decideret skamplet på reformen, at overførselsmodtagerne igen må holde for,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

”I forvejen reguleres indkomsterne for ledige og kontanthjælpsmodtagere lavere end for personer på arbejdsmarkedet. Nu foreslår regeringen, at for eksempel FOAs ledige medlemmer skal af med yderligere 0,5 procentpoint, når dagpengene skal reguleres. Det er den helt gale vej," mener Dennis Kristensen.

Han henviser til, at de nuværende regler for regulering af overførselsindkomsterne blev indført af Schlüter-regeringen i 1990.

”Men nu skal bl.a. ledige og kontanthjælpsmodtagere holde ekstra for. Jeg forstår ikke regeringens skattepolitik. Grænsen for betaling af topskat hæves ikke blot med de 20.000 kroner, som den tidligere regering lagde på køl, men med yderligere 58.000 kroner.

Regeringen taler om de hårdtarbejdende i blå kedeldragter og hvide uniformer, men tænker tilsyneladende mest på dem i habitter og med slips. Pengene hentes hos grupper, der har mindst at gøre med udenfor arbejdsmarkedet,” siger Dennis Kristensen.

I dag betaler kun fem procent af FOAs medlemmer topskat. 95 procent får intet ud af lettelserne her.

Dennis Kristensen peger også på, at risikoen for at få flere ledige og kontanthjælpsmodtagere i forvejen er stærkt forøget med halveringen af dagpengeperioden og massakren på efterlønnen, der også vil skubbe de svageste på arbejdsmarkedet ud i ledighed og på kontanthjælp. Og i forvejen har kommuner og regioner sparet mere end 30.000 ansatte de sidste to år.

”At det skal betale sig at arbejde, betyder i praksis for de mange tusinder i kommuner og regioner, der er blevet afskediget uden egen skyld, at de skal straffes to gange. Først ved, at samfundet giver dem fem kolde bagi, og dernæst ved at skulle have lavere regulering af dagpenge og kontanthjælp,” siger Dennis Kristensen.

"Jeg vil gerne anerkende, at der også er positive og rigtige tanker i udspillet. Tanken om at brede skattegrundlaget ud, og tanken om et øget beskæftigelsesfradrag, kan FOA støtte. Og det bliver heller ikke herfra, at der kommer protester, hvis det lykkes regeringen at komme igennem med at sænke værdien af rentefradraget. Jeg kan så igen undre mig over topskattelettelserne. Man kunne starte forhandlingerne med at reducere her - og så føre pengene tilbage til de allersvageste i samfundet, bl.a. de ledige og kontanthjælpsmodtagere," mener Dennis Kristensen.

Kontaktinformation:
Forbundsformand Dennis Kristensen, telefon: 4018 4281

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce