Miljøministeren fik grønne anbefalinger fra kommunerne

Hvordan kan regeringen rydde forhindringer af vejen for grøn omstilling i kommunerne til glæde for borgerne, miljøet og erhvervslivet? Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr fik overrakt 7 anbefalinger, da Lejre Kommune inviterede til sommerseminar onsdag den 19. juni 2013.

Lokale produkter skal kunne prioriteres i kommunernes fødevareudbud. Landmænd skal kunne tilbydes gratis omlægningstjek. Og der skal være mere fleksible rammer for kommunernes samarbejde med erhvervslivet. Det var nogle af de anbefalinger, Pia Olsen Dyhr fik med sig hjem, da en række danske kommuner var samlet for at drøfte potentialerne i grøn omstilling med afsæt i Lejre Kommunes pionerprojekt ”Den Økologiske Kommune”.

- Jeg synes, det er nogle meget spændende udfordringer, I har beskrevet. Grøn omstilling er verdens største udfordring: Vi skal skabe vækst og samtidig sikre bæredygtighed, og det kræver, at vi tænker i nye metoder og nye løsninger. Vi skal knække koden og bruge vækst offensivt og klogt. Det er Lejre Kommunes projekt et rigtig godt eksempel på, sagde Pia Olsen Dyhr.

Ikke et ideologisk projekt

Mange kommuner har i disse år fokus på at udvikle nye partnerskaber, involvere borgere, frivillige, foreninger og erhvervslivet med henblik på at bevare velfærdsydelser og samtidig skabe en positiv udvikling af kommunen.

Lejre Kommune har nu i 18 måneder forsøgt at bruge økologi som et værktøj til netop dette, i kraft af projektet ”Lejre – Den Økologiske Kommune”. Projektet sigter mod at få økologien ud i alle kroge af kommunen – fra børnehaver til skoler, på kirkernes jorde og i landbruget, i private haver og i kommunens beskæftigelsesindsats, og i øvrigt alle steder, hvor det giver god mening. Netop den pragmatiske tilgang til økologien som redskab er kendetegnende for projektet, fortæller borgmester i Lejre Kommune, Mette Touborg:

- Det er ikke et ideologisk projekt, selvom det nok er den fordom, vi møder oftest. Vi tænker økologien ind dér, hvor det giver mening for bundlinjen – vel og mærke både den økonomiske, den menneskelige og den miljømæssige bundlinje i vores lokalområde, siger Mette Touborg.

Sommerseminaret i Lejre sluttede af med et tilbud til fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr om et opfølgende møde for at få uddybet dagens anbefalinger yderligere.

Den invitation var miljøministeren ikke sen til at gribe: - Jeg siger ja allerede, sluttede hun.

Fakta: 

Sommerseminaret i Lejre var arrangeret af Lejre Kommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening samt Landbrug & Fødevarer.

17 kommuner var tilmeldt, foruden repræsentanter fra det lokale erhvervsliv, en forsker fra Københavns Universitet, nye tilflyttere til kommunen, lokale folkevalgte politikere foruden den kommunale administration.

Læs mere om Den Økologiske Kommune på www.lejre.dk samt www.dn.dk/projektlejre
 

Emneord: Grøn Vækst, Kommuner, Miljø, Pia Olsen Dyhr, Lejre Kommune, Samarbejde
Lejre Kommune på DenOffentlige.dk Lejre Kommunes vision er sammenfattet i bogen Vores Sted: Læs den her. Vi ønsker at være et sted med stærke fællesskaber, frirum til initiativ og naturen som rammen om det hele.
Aktivitet: Artikler: 24 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 28.08.19 Velfærd
  Lejres borgmester flytter sit kontor ud til borgerne

  Torsdag flytter Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen sit kontor til Englerup for en dag. Det er første stop på en rundtur, der vil bringe borgmesteren til mange flere steder i Lejre Kommune.

 • 03.08.19 Velfærd
  Borgerservice-chefer og Lejre borgmester: Lad kommunerne inddrive ejendomsskat

  Med det nye system til boligbeskatning skal SKAT opkræve ejendomsskat. Men det er en dårlig idé, mener både Lejres borgmester og Borgerservice Danmark. For kommunerne er langt bedre end SKAT til at få pengene ind.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 04.02.19 Politik
  Tallerkentræf - til middag med Lejres politikere

  Kommunalbestyrelsen inviterer alle i Lejre Kommune til uformelle middage. Her er ingen dagsorden, men god mulighed for at lære politikerne lidt bedre at kende og få en god snak.

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.