Mødet med sagsbehandleren virker: ledige kommer i job

28/06/2012 11:12

Administrator

Ledige kommer oftere i job lige efter, at de har været til samtale med deres sagsbehandler i jobcentret. Det viser en ny analyse, som AKF har lavet i samarbejde med Aarhus Universitet.

Møder med sagsbehandleren i jobcentret har været kritiseret for at være spild af tid. Men nu viser en ny undersøgelse, at ledige har cirka 25 procent større chance for at komme i arbejde inden for den første uge efter det første møde med sagsbehandleren i jobcentret. Og effekten stiger ved de efterfølgende møder, som de ledige bliver indkaldt til i jobcentret.

- Møder med sagsbehandleren koster ikke ret meget at afholde, og det tyder på, at de er mere effektive end andre typer af foranstaltninger, som fx jobsøgningskurser. Møder i jobcentret er dermed en både billig og effektiv foranstaltning i forhold til at få ledige i job, siger Lene Kjærsgaard, som netop har forsvaret en ph.d.-afhandling om emnet.

Obligatoriske møder
Ifølge reglerne skal sagsbehandleren i jobcentret indkalde den ledige til møde i jobcentret cirka hver tredje måned i løbet af det første års ledighed. På møderne skal den ledige vejledes om jobsøgning og diskutere mulighederne for aktivering eller uddannelse.

- Møderne indeholder både rådgivning om den lediges jobmuligheder og jobsøgning, overvågning af de lediges søgeaktivitet, planlægning af aktivering samt sagsbehandlernes henvisninger til et job. Dette kan alt sammen få især de yngre ledige til at komme hurtigere i job, siger ph.d. Lene Kjærsgaard.

Flere møder tidligt i forløbet
Undersøgelsen er en del af en ph.d.-afhandling, som er blevet til i et samarbejde mellem AKF, Anvendt KommunalForskning og Aarhus Universitet. Analyserne er baseret på registerdata fra 2001-2005, og de viser, at de første møder er lige effektive, hvad enten de ligger i starten eller længere henne i ledighedsperioden.

- Vores undersøgelse tyder på, at det kunne være en god ide at lægge flere obligatoriske møder med sagsbehandleren tidligt i ledighedsforløbet. Møderne bliver ikke mere effektive af at vente, så man kan lige så godt komme hurtigt i gang. Det vil sikre, at flere ledige vender hurtigt tilbage til arbejdsmarkedet, siger ph.d. Lene Kjærsgaard.

FAKTA fra rapporten
I samme uge som det første møde i jobcentret stiger de lediges sandsynlighed for at få et job med cirka 25 procent, sammenlignet med de ledige, der ikke har været til møde. Effekten er størst for ledige under 30 år.

Den gennemsnitlige effekt af de efterfølgende møder over det første år er ca. 30 procent. For kvinder under 30 år er effekten af møderne det første år helt oppe på 55 procent.

Det første møde er lige effektivt, uanset hvornår mødet finder sted i ledighedsperioden.

Undersøgelsen viser, at effekterne generelt er større for yngre kvinder under 30 år end for mænd og kvinder over 30.

Læs rapporten her.

Mest Læste

Annonce