Plejeboliger forbedrer generelle livsforhold for ældre

De fleste ældres livskvalitet forbedres på en række områder, når de kommer på plejehjem eller i plejebolig. Men det er svært at styrke den sociale kontakt med omverden. Det viser en ny undersøgelse, som SFI har lavet for Ældrekommissionen.

Får ældre et bedre liv, når de kommer på plejehjem eller i plejebolig? Det på én gang simple og komplicerede spørgsmål er omdrejningspunktet i en ny SFI-rapport, som er udarbejdet for Ældrekommissionen.

Øget livskvalitet for de fleste
Undersøgelsen viser, at de ældre generelt får en bedre livskvalitet når det gælder grundlæggende behov som personlig pleje, boligforhold og rengøring samt mere overordnet muligheden for at leve et værdigt liv. De ældres livskvalitet forbedres også i forhold til mad og drikke, tryghed i hverdagen og kontrol over det daglige liv.

Langt de fleste får det altså bedre i en plejebolig, men ikke alle. Omkring én ud af hundrede ældre får således ikke opfyldt deres behov i forhold til enten bolig, mad og drikke, tryghed, kontrol eller værdighed, når de flytter ind i en plejebolig.

De svære sociale behov
Undersøgelsen viser også, at omkring én ud af fire af ældre ikke får dækket deres behov for social kontakt og for aktiviteter i hverdagen på trods af medarbejdernes indsats. På den baggrund konstaterer forskerne, at det især er på disse områder, at man kan gøre plejeboligen bedre for de ældre.

Dårligt arbejdsmiljø
Forskerne har også undersøgt, om institutionelle forhold på plejeboligen påvirker de ældres livskvalitet. Men selv om en del medarbejdere synes, de har et dårligt arbejdsmiljø og ikke kan yde god kvalitet i plejen, så kan forskerne ikke påvise, at det har konsekvenser for de ældres liv.

”Vores undersøgelse bygger på omkring 300 ældre i plejebolig og på plejehjem. Det er ikke helt nok til at sige noget om konsekvenserne af de institutionelle forhold, men vi kan ikke udelukke, at det betyder noget for de ældres livskvalitet,” forklarer professor Tine Rostgaard, som er en af forskerne bag undersøgelsen.
 

SFI på DenOffentlige.dk SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. SFI er et uafhængigt nationalt forskningscenter under Socialministeriet....
Aktivitet: Artikler: 36 | Events: 5 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 24.06.20 Velfærd
  Sundhedsplejersker forbedrer flygtningefamiliers integration

  Hvis flygtningefamilier bliver taget ved hånden i deres første tid i Danmark og får hjælp til at bygge bro til det danske samfund, bliver de nemmere en del af fællesskabet, viser analyse af stort projekt.

 • 15.06.20 Velfærd
  Tilsyn i daginstitutioner halter gevaldigt

  I knap hver tredje børnehave og vuggestue ses der slet ikke på børnene, når der laves tilsyn. I forvejen sker tilsynet i tre ud af fire institutioner kun én gang årligt eller sjældnere, viser undersøgelse for FOA.

 • 12.06.20 Velfærd
  Andelen af pædagogiske assistenter i børnehaver skal firdobles

  Flere end hver tredje ansatte i børnehaver og vuggestuer bør være faglærte pædagogiske assistenter, når minimumsnormeringerne indfases, mener FOA. En af de kommuner, som i forvejen går målrettet efter flere pædagogiske assistenter, er Lolland.

 • 12.06.20 Velfærd
  Tusindvis af medarbejdere får ret til fuld tid

  Er man medarbejder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København og ønsker at arbejde på fuld tid, så skal det også kunne lade sig gøre. Det mener sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling. Et nyt tiltag giver derfor fra 1. september alle medarbejdere, der arbejder på deltid i forvaltningen, ret til at gå op i tid.

 • 09.06.20 Velfærd
  Ligestillingsarbejdet halter i de fleste dagtilbud

  Ny rapport viser, at kun få daginstitutioner arbejder målrettet med at bryde gængse normer for køn, seksualitet, handicap eller etnicitet. Nu skal forskning bane vejen for mere systematisk arbejde med mangfoldighed og ligestilling i danske daginstitutioner.