Svenskerne hylder lyset

19/6/19 7:41

Sollyset er vores primære lyskilde. I løbet af vinteren savner vi lyset, og om sommeren og sensommeren svælger vi i de lange, lyse aftener. Svenskerne hylder lyset i flere forskellige byer her fra september.

Lyset har alle dage været noget særligt for os nordboere. Måske fordi vi i lange perioder ikke ser så meget til det. Svenskerne lancerede i 2018 en ny måde at hylde de magiske stråler med begivenheden "Island of Light". Den gentages nu, da den blev et tilløbsstykke i fjor. Her spredes lys på alle måder på øen Smögen på Sveriges vestkyst fire nætter fra den 12. – 15. september i en lysfestival.

Lyskunst, der oplyser den saltvandssprøjtede ø, hvor både klipper, fiskehytter, bølger og stjernehimmel får et magisk skær over sig. En sand hyldest til lyset, som vores broderfolk i Vestsverige har fundet på. Det er det, man kan opleve på øen Smögen på Sveriges vestkyst. Lysbegivenheden blev lanceret i september i fjor med hele 30.000 mennesker, som kom for at opleve de lysende nætter. Ved lanceringen sidste år var "Island of Light" den første i verden uden for verdens største metropoler.

Smögen er en i forvejen velbesøgt ø, som ligger i det fine landskab i Bohuslän. Smögen er bedst kendt for sin havn med en 600 meter lang brygge, som tiltrækker mange rejsende og bådturister hver sommer. Langs bryggen ligger der butikker og hyggelige spisesteder med fokus på friskfangede delikatesser.

Lysfestivalen "Island of Light" skaber en fascinerende kontrast mellem verdensberømt lyskunst og de lokale omgivelser, der udgør Smögens samfund og klippelandskab. At festivalen kan værdsættes fra både land- og havsiden, midt i intetheden, i de smukkeste omgivelser, er også et plus. Den særegne natur og de lyserøde granitklipper med spor fra istiden møder her den mest avancerede teknologi i form af spektakulær lyskunst. Den berømte brygge på Smögen er et af omdrejningspunkterne for lysfestivalen.

Skoleelever laver også lys

Et stort antal anerkendte lyskunstnere fra Sverige og udland deltager i årets "Island of Light". Der vil blive præsenteret lysprojektioner af enorm størrelse, interaktive lyskunstværker og lysskærme, der kan opleves fra land og hav. Kommunens yngste indbyggere er også involveret. Cirka 80 fjerdeklasses-elever fra skoler i lokalområdet er med til at skabe deres egne kunstværker i lysets tegn.

Festivalaftenerne vil være dedikeret til lyset, men også om dagen vil festivalen engagere besøgende. Dagene er viet til dybdegående seminarer om lyskunst og havmiljø med fokus på maritim bæredygtighed. Der er meget at opdage i og omkring Smögen - i løbet af festivaldagene er der også mulighed for at vandre på de smukke udendørsstier, der er i området, hvor man kan få vejledning af en lokalguide med viden om den natur, der passeres.

Vær selv et lys

Der er mere lys at komme efter i Vestsverige. Den lille, fine by, Alingsås, som også er kendt som 'fika-byen' med konditori på hvert et gadehjørne, forvandler sig til lysets by fra den 27. september til den 3. november 2019. I løbet af de mørke efterårsuger hvert år oplyses byen af spektakulære lysinstallationer i udvalgte dele af byen.

Bag installationerne står internationale lysdesignere i samarbejde med lysstuderende fra hele verden, lokale elstuderende og personale fra Alingsås Energi. "Lights in Alingsås" tiltrækker hvert år 80.000 besøgende og er Sveriges største internationale lysbegivenhed.

Der er mange måder at opleve den lysende begivenhed, men det kan anbefales at booke en guidet tur. De erfarne guider møder de besøgende uden for Estrad Alingsås i Åmanska Parken og tager gruppen på en tur i lysets tegn. Årets tema for Lys i Alingsås er "BE THE LIGHT". Besøgende kan også selv gå turen, som er 3,5 kilometer lang, og opleve de smukt oplyste miljøer. Herudover kan et tog til lejligheden benyttes – det hedder naturligvis "Light express".

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.