Vigtig viden fra Udbudsrådet

Gennem de seneste knap to år har Udbudsrådet leveret vigtig viden om det offentlig-private samarbejde. Viden, der på sigt kan være med til at øge kvaliteten og viden om det offentlige private samarbejde, vurderer Dansk Erhverv.

I december 2008 blev Udbudsrådet nedsat. Et råd med repræsentanter fra alle relevante offentlige og private aktører på området for offentlig-privat samarbejde, og et råd, som skal fremme OPS og OPP gennem deltagelse i debatter og målrettede analyser.


Det har blandt andet resulteret i en vejledning om, hvor grænserne for dialog mellem det offentlige og det private går i forbindelse med udbud.


En større analyse af erfaringerne med konkurrenceudsættelse i stat, regioner og kommuner er det også blevet til. Analysens resultat er opløftende – den viser, at ud af 114 undersøgte cases har 73 dokumenterede positive økonomiske effekter, mens kun fire har negative effekter.


»Rapporten taler sit eget tydelige sprog. Den viser, at potentialet er stort, og for os er det derfor væsentlig, at vi nu kommer videre. I stedet for at blive ved med at diskutere for og imod inddragelse af private aktører, kan vi forhåbentlig fremadrettet trække i arbejdstøjet og få gang i mere offentlig-privat samarbejde,« siger chef for offentlig-privat samarbejde i Dansk Erhverv, Marie-Louise Løvengreen Rasmussen.
 

Ikke flere slag til kommunerne
Rapporten viser desuden, at der i forbindelse med udbudsrunder kommer en række positive erfaringer om driftsoptimering og effektivisering af arbejdsgange. Dermed sender rapporten et tydeligt signal om de gevinster, der er ved at inddrage private i den offentlige opgaveløsning.
 

Dansk Erhverv ser rapporten som en nyttig kortlægning af hidtidige erfaringer:
 

»Vi skal have bragt debatten om kommunernes konkurrenceudsættelse i en konstruktiv retning – her nytter det ikke konstant at slå på f.eks. kommunernes manglende formåen.

Rapporten giver et sagligt billede af, hvad der rent faktisk er økonomisk realiserbart i kommunerne,« siger hun.
 

Fremme af konkurrencen i den offentlige sektor er en af de vigtigste opgaver i de kommende år.
 

»Udbudsrådet er derfor et glimrende initiativ, som havde og stadig har stor opbakning i Dansk Erhverv,« siger Marie Louise Løvengreen Rasmussen.
 

Dansk Erhverv på DenOffentlige.dk Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for fremtidens erhverv. Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og ...
Aktivitet: Artikler: 70 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer