Presset borgmester vil finde penge til førtidspension

Beskæftigelsesborgmester i København vil nu finde flere penge til at gennemgå klagesager om førtidspension. Det sker efter skarp kritik af en rigid sagsbehandling.

På onsdag i næste uge er Beskæftigelsesudvalget i København ekstraordinært inviteret til møde for diskutere en lempning af reglerne for tildelingen af førtidspension. Invitationen kommer fra den radikale Beskæftigelsesborgmester Anne Mee Allerslev. 

Det sker efter et voldsomt pres fra et politisk flertal udenom borgmesteren for at tildele flere førtidspensioner efter flere år med et drastisk fald. På mødet vil Anne Mee Allerslev tilbyde at gennemgå en række klagesager, hvor forvaltningen har givet afslag på førtidspension, for at finde mulige åbninger for at ændre afgørelsen: 

- Vi kan afsætte ekstra midler til at gennemgå en række sager nu og her, hvis flertallet gerne vil det, siger Anne Mee Allerslev til TV 2 Lorry. 

LÆS OGSÅ OPRÅB FRA 67 BORGERE TIL ANNA MEE

Partier: Lemp reglerne

I et interview til TV 2 Lorry i går gav beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev lovgivningen skylden for, at København et stigende grad siger nej til ansøgninger om førtidspension. 

Men det er ikke hele sandheden ifølge et politisk flertal i Beskæftigelsesudvalget. De mener i stedet, at det er forvaltningen, der i mange tolker lovgivningen alt for stramt: 

- Vi har en forvaltning, som meget gerne vil være venner med Ankestyrelsen. Vi er meget de flinke piger og drenge i klassen. Det kan ikke nytte noget, at man skal være mere død end levende for at få en førtidspension, siger SF’s medlem af Beskæftigelsesudvalget, Sisse Marie Welling, til TV 2 Lorry. 

Også Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten vil have Anne Mee Allerslev til at bede sin forvaltning om at lempe sagsbehandlingen til fordel for flere førtidspensioner.

- Det tal, vi har set de sidste syv år med Anne Mee Allerslev ved bordenden, er bekymrende. Tallet er raslet ned, siger Andreas Liske Keil fra Socialdemokratiet til TV 2 Lorry. 

Afslag steget drastisk

De seneste år er antallet af førtidspensionister i København styrtdykket. I 2007 var der 19367. Det tal var i 2016 skrumpet til 12546. Og kigger man på tal fra Ankestyrelsen, kan man se, at tildelingen af nye førtidspensioner er faldet fra 1028 i 2010 til bare 296 i 2015.

Partierne mener, at Københavns Kommune i mange tilfælde fastholder syge borgere, der umuligt kan komme i arbejde igen, på kontanthjælp: 

- Vi har direkte et brev fra ministeren om, at kommunerne ikke skal administrere lovgivningen alt for rigidt og udnytte den gråzone, der trods alt er. Det vil være en fordel for Københavns Kommune og for nogle af de borgere, der lige nu føler sig som jaget vildt, siger Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre til TV 2 Lorry.

Læs mere hos TV2 Lorry

 

Emneord: Socialkrisen, Socialkrise, Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev, Beskæftigelsespolitik, Beskæftigelsesområdet, Bureaukrati, Jobcenter, Arbejdsprøvning, Afslag på førtidspension, Førtidspensionsreform, Ankestyrelsen, 260617
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.06.17 Anne Mette Jørgensen
  Mee allerslev

  det er som at få ræven til at vogte gæs, hvis hun alvorligt mener at man skal tage hende alvorligt.
  hvorfor hun hader syge så meget ved jeg ikke, men det er den eneste fornuftige forklaring på hendes hovmod og foragt.
  der foregå ting i hendes forvaltning, som hun gentagne gange har valgt at neglisere.
  breve sendes bare videre til et andet kontor i forvaltningen, som bare beklager ens oplevelse, men intet gør ved det.
  Den metode jeg har oplevet i københavn er en diktaturstat værdig.
  Gå af nu!

 • 26.06.17 Lotte Kongsted Kasten
  København/tildeling af førtidspension

  Jeg har netop læst det åbne brev til, og svaret fra Anne Mee Allerslev og jeg synes, det er rigt godt, at der nu gøres noget ved situationen. Men, hvor ville jeg ønske, at det blev et krav i mange kommuner, at revidere, hvordan de handler. For problemet er ikke kun københavnsk, men "kommunalt" dansk, tør jeg næsten vove at påstå. Her nævnes Middelfart, men se på Haderslev, Kolding og Fredericia og Aabenraa. Den kritik, disse kommuner har fået, er lige så grel som den, jeg nu læser om København. Så der bør ses på det på landsplan. Det bør vores beskæftigelsesminister sørge for.

 • 26.06.17 Jane Pihlmann
  Svar til MK om fleksjobbevis i Københavns kommune

  Kære MK og DenOffentlige. Jeg har skriftlig dokumentation fra Administrerende direktør i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Borgerrepræsentationen for, at Københavns kommune også ligger langt, langt under landsgennemsnittet i både tildeling af fleksjob og oprettelse af fleksjob.

  Jeg har sendt ovennævnte dokumentation via mail til DenOffentlige og håber, at redaktionen vil grave i det også.

  Mvh. Jane Pihlmann

 • 24.06.17 MK
  Fleksjobbevis

  Hej, Jeg er nyserrig hvordan ser det ud med tilkendelsen af fkeksjobbevis? Er det mon lige så skidt?

 • 24.06.17 Jane Fammé
  Etisk Råd bør træde i karakter og vejlede forvaltningen i gennemgangen af "en række sager " om manglende tilkendelse af førtidspension.

  Det virker som om at Anne Mee Allerslev, vil udlove flere "gevinster i tombolaen", efter et pres fra et flertal i beskæftigelsesudvalget. Men Anne Mee Allerslev er ikke direktør for et tivoli, men ansvarlig for at sociallovgivningen i Danmarks hovedstad er blevet bøjet i porten. Borgmesterens forvaltning har ikke alene vendt ryggen til mange svært syge medborgeres sociale rettigheder, men metodisk medvirket til at fratage borgere uden arbejdsevne, deres mulighed for selvopholdelsesdrift i form af førtidspension. Helt uden klassisk tænkning om moral og etik, reagerer Anne Mee Allerslev først på den sociale krise, når tallene taler deres tydelige sprog og et flertal i beskæftigelsesudvalget nødvendigvis må gøre opmærksom på, at socialpolitikken i Københavns kommune har nået bunden i et ellers internationalt berømmet civiliseret velfærds- og retssamfund. Danmark har spillet en ledende rolle ved at oprette et nationalt Etisk Råd. I hvert fald 8 medlemmer af rådet, skal have indseende i de etiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold, der også knytter sig til sundhedsvæsenet og det kan ikke fremhæves tydeligt nok, at den manglende etik i behandlingen af ansøgninger om førtidspension,"sagerne", har skabt en social krise med store menneskelige omkostninger for de sygdomsramte og deres pårørende. Anne Mee Allerslev vil nu finde midler til en gennemgang af sagerne, men det skriger mod himlen, hvis forvaltningen skal undersøge sig selv, uden uvildig og faglig professionel vejledning og rådgivning. Kan vi forvente at se Etisk Råd træde i karakter, når det gælder hvad der ligner, en egentlig og ulovlig afvikling af førtidspension i Københavns kommune

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også