Fatima Alatraktchi og Line Gade

Podcast: Prisbelønnet forsker kan bestemme en bakterie i din krop på 30 sekunder

Hun forstår bakteriers sprog og kan forudsige, hvad de er ved at gøre ved din krop. Nogle har kaldt hende 'bakterieviskeren'. Hun har opfundet en device, som på 30. sekunder kan bestemme, om du har en bakterie i din krop, der er i gang med at skade dig. Hun har allerede vundet priser og hæder, og så er hun blot 30. år. Mød Fatimas Alaktrakchis i podcasten Sundhedsvisioner.

Det er lykkedes hende at bestemme bakterier i patienter ved hjælp af en spytklat, som ikke kan ses ved eksisterende undersøgelsesmetoder. Hendes opfindelse er en nanoteknologisk device, der ved hjælp af sensorer kan bestemme, om der er bakterier i din krop på 30. sekunder. Men devicen er endnu ikke i brug, fordi vi i Danmark har lange og bureaukratiske godkendelsesprocedurer, der gør det svært for en lille aktør at komme på markedet. Godlendelsesprocedurerne er vigtige, men der arbejdes aktuelt på at lempe vilkårerne for en device som Fatimas, da den ikke er invasiv, (det vil sige, at den ikke skal ind i kroppen på et menneske).

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Fatima bruger mange ressourcer på at kommunikere omkring hendes forskning, fordi hun synes, det er særdeles vigtig at fortælle om forskning generelt, så området har fokus og befolkningen ved, hvad der sker på området. Hun oplever somme tider, at andre forskere påpeger, at hun er overfladisk i sin fortælling, men til det svarer hun, at når det gælder formidling, er det vigtigt at modtageren føler sig underholdt og forstår, og så må man udvælge det, man videreformidler og lade noget være tilbage.
 
Her er en lille liste over noget af det, som Fatima Alatraktchi allerede har opnået, selv om hun er ganske ung.
 1. Forbes liste over de 300 mest indflydelsesrige mennesker under 30 år inden for videnskab og finans.
 2. Har givet en TEDtalk, som er set mere end 1,4 millioner gange.
 3. Skrev en anmelderrost roman som 14-årig.
 4. Har opfundet et nanoteknologisk device, der kan afkode bakteriers sprog og potentielt redde liv.
 5. Er direktør i egen medicovirksomhed: Prediagnose.
 6. Er assisterende professor på RUC.
 7. Har modtaget hæder, legater og anerkendelse i hobetal. Eksempelvis Lundbeckfondens Talentpris i 2017.

Lyt til podcasten - det er helt bestemt ikke sidste gang, du kommer til at høre fra den talentfulde forsker.

 

 

Emneord: Sundhed, Sundhedsvisioner, Podcast, Fatima Alatraktchi, healthtech, TedTalk, sundhedskommunikation, Line Gade, Life science, 140819
Sundhedskommunikation på DenOffentlige.dk Om Sundhedskommunikation
Aktivitet: Artikler: 7 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.