Privat marked i skruetvinge: Virksomheder raser

Chikane, forfølgelse og misbrug af fakta har fundet vej ind i debatten om konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver. To virksomheder siger nu fra og advarer om, at politikere og organisationer bedriver samfundsskadelig opførsel.

En skruetvinge, der langsomt kvæler mange års god og konstruktiv udvikling i samarbejdet mellem offentlige og private aktører.

Sådan beskriver to virksomhedsledere nu den situation, der er opstået primært efter DR’s programmer om kapitalfonde, der har har særlige skatteaftaler med EU-landet Luxembourg.

“Jeg er rystet over ansvarlige politikeres tavshed og den mangel på saglighed, som flere kommuner har udvist efter DR-programmerne,” siger Dorte Kofod, der er regionschef for pleje- og omsorgsvirksomheden Attendo.  

Den svenskejede virksomhed blev anklaget for skattefiflerier i DR’s programmer, men afviste alle anklager og påpegede, at der rent faktisk er investeret millioner i opbygningen af den danske virksomhed.

                      Læs også replik fra FOA: Cura Pleje har ublu konkurrencefordel

Dorte Kofod peger på, at Attendos historie også handler om, at der er investeret over 30 millioner kroner i virksomheden over de sidste 18 år, og virksomhedens tilstedeværelse på markedet i høj grad har hjulpet den offentlige sektor til at styre omkostningerne på plejeområdet.

“Det er udenlandsk kapital, der er investeret i Danmark, og vi har i dag glimrende samarbejde med en række kommuner, der har sparet betydelige summer på ældreområdet, fordi vi er kommet med nye metoder. Skatteborgerne er faktisk vindere af de sidste 15 års fokus på at konkurrenceudsætte på ældreområdet,” påpeger Dorte Kofod.

Blander tingene sammen

Attendo er startet i Sverige for snart 30 år siden, og driver i dag virksomhed i hele Skandinavien. En af ejerne er en international kapitalfond, der som hundredvis af andre internationale virksomheder har haft aftaler med Luxembourg om fondens administration af sine mange aktiviteter.

“Når politikere blander kapitalfonden sammen med Attendos danske virksomhed, svarer det til at påstå, at Socialdemokraterne har ansvar for Venstres politik, hvis de laver finanslov sammen. Det ville man jo aldrig gøre, så min opfordring skal lyde, at politikerne finder den saglige opførsel frem i denne diskussion. Det kan da godt være, at vi i yderste led er ejet af en kapitalfond, men den eneste indflydelse det har på vores danske selskab er, at der er tilført millioner til vores forretning gennem årene,” siger Dorte Kofod.

Krigserklæring mod iværksættervirksomhed

Samme toner lyder fra Attendos konkurrent, den dansk ejede iværksættervirksomhed Cura Pleje, der har 12 års historie bag sig. Fagforeningen FOA har netop erklæret krig mod Cura Pleje, fordi virksomheden ikke har indgået en overenskomst med FOA. Direktøren er rystet over FOA’s pludselige krigserklæring.

“Der er et stort principielt problem på det her område, fordi markedet for private aktører på hjemmeplejeområdet er nyt og i stadig udvikling. Foreløbig har vi set, at private aktører, der indgår overenskomst med FOA, meget ofte ender i konkurs og underskud, fordi det låser styringen og ledelsen i virksomheden. Alligevel har FOA afvist at indgå i en konstruktiv dialog med de private virksomheder om en mere fleksibel overenskomst. I stedet er den ene virksomhed efter den anden tvunget ind i et overenskomstparadigme, der stort set svarer til den offentlige overenskomst. Det hænger simpelthen ikke sammen,” siger direktør og stifter af Cura Pleje, Henrik Stæhr.

Han peger samtidig på et paradoks, der står bøjet i neon efter en periode, hvor private virksomheder som hans egen, er havnet i skruetvingen.

“Altså så vidt jeg er oplyst ønsker politikerne mere konkurrenceudsættelse, og langt de fleste er enige om, at det er sundt med konkurrence, fordi det hele tiden tvinger os alle til at blive dygtigere. Alligevel tillader politikerne at der nu former sig en offentlig stemning, som kvæler private aktører uanset hvem man er. Jeg savner i den grad, at man dropper en ideologisk magtkamp og begynder at spille på den bane, som nu engang er tegnet op,” siger Henrik Stæhr.

Helsingør og Silkeborg udstiller dillemma

I løbet af den seneste uge har to borgerligt ledede kommuner på hver sin måde tegnet billedet af en politisk stemning, der langsomt kvæler konkurrenceudsættelsen på ældreområdet. Først aflyste Helsingør Kommune, der har konservative Benedikte Kiær som borgmester, et længe forberedt udbud af et stort plejecenter.

“Først og fremmest handler det om trygheden. Men et forhold, som også betyder noget er, at vi ikke kan sige nej, hvis et firma, vi ikke har tillid til, går hen og vinder udbuddet. Det vil være juridisk umuligt. Og vi kan jo også risikere at stå med en vinder af udbuddet, som driver forretning fra et skattely, fortalte socialudvalgsformand Ib Kirkegaard (DF) til Frederiksborg Amtsavis.

Udtalelserne kom efter en længere debat anført af Enhedslisten og FOA, og resulterede i, at et enigt byråd annullerede planerne om udbud.

Næsten samtidig med uroen i Helsingør udsendte Silkeborg Kommune, der har venstremanden Steen Vindum som borgmester, en pressemeddelelse, hvor kommunen næsten direkte beder visse private virksomheder om at holde sig væk.

“Silkeborg Kommune sender nu et kraftigt signal om, at man nødigt lader kommunale udbud gå til virksomheder, som sender overskuddet i skattely,” lyder det i en pressemeddelelse.

I medieomtalen er Attendo flere gange blevet brugt som eksempel, og for regionschef Dorte Kofod handler det om, at virksomheden blev anklaget i DR-programmerne i november sidste år.

“Vi afviste klart og direkte de anklager, som DR-programmerne kom med, men alligevel lever anklagerne videre og bliver brugt af politikere til at forfølge en konkret dagsorden. Det er helt fint at politikere kæmper for deres egne holdninger, men jeg er stærkt pikeret over, at vi skal tages som gidsler, når de løber med halve vinde og udokumenterede mistanker,” siger Dorte Kofod.

Både Attendo og Cura Pleje mener, at kommunerne ville stå meget bedre, hvis de lærte af hinandens erfaringer i stedet for at frygte private aktører.

 
Emneord: OPS, Cura Pleje, Attendo, FOA, Helsingør Kommune, Silkeborg Kommune, Udbud, Konkurrenceudsættelse, Hjemmepleje
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.03.15 Kurt Damsted
  Skattely

  Lene Fruelund oplyser, at det ikke er ulovligt, men moralsk forkert, at der blandt ejerne findes kapitalfonde, der operere i skattely. Når nu EL sammen med rød blok har magten i FT, til at ændre dette moralske uvæsen, undrer det en, at de ikke gør det?

 • 04.03.15 Karl Bay
  Tvivlsom forretningsmodel

  "Foreløbig har vi set, at private aktører, der indgår overenskomst med FOA, meget ofte ender i konkurs og underskud, fordi det låser styringen og ledelsen i virksomheden," siger Henrik Kjær fra Cura Pleje. Det er jo nok fordi forretningsmodellen ikke kan hænge sammen, hvis de ansatte skal have rimelige løn- og arbejdsforhold.

 • 04.03.15 Lene Fruelund - byrådsmedlem for Enhedslisten
  Skattelyvirksomheder raser

  Dorte Kofoed, regionschef fra Attendo Care, er fortørnet over, at kommuner helst vil undgå at handle med firmaer, der har en sådan selskabskonstruktion, at virksomhedens overskud kan placeres udenfor Danmarks grænser og dermed undgå beskatning i Danmark - også kaldet skattelyfirmaer. Hun er fortørnet, fordi hun selv leder et firma, der trods 18 år på det danske marked endnu ikke har betalt så meget som blot én krone i skat i Danmark - og 30 år i Sverige ligeledes uden at betale skat. De mange millioner, som Attendo har modtaget i betaling for at drive virksomhed i Danmark er betalt af borgere og virksomheder, som ved, at uden skattebetaling, har vi ikke et velfærdssamfund. Det er ikke (desværre) ulovligt, det Attendo og flere andre firmaer gør, men det er et faktum, at de har organiseret sig så bekvemt at de undgår at betale skat. For det passer jo ikke, at de ikke tjener penge, det er ikke socialfilantropi de bedriver. Dorte Kofoed kalder det samfundsskadelig virksomhed, når kommuner ikke ønsker at handle med skattelyfirmaer. Mogens Glistrup mente engang, at han udførte samfundsnyttigt arbejde, ved at skaffe sig selv en trækpct. på 0. Han endte i fængsel. Dorte Kofoed mener, det helt i orden, at placere sig i skattely, men jeg føler mig overbevist om, at langt de fleste skatteborgere her i landet føler forargelse, vrede, irritation og flere følelser i samme boldgade, når firmaer, der betales med skattekroner, laver alle mulige krumspring for at undgå at betale skat. Det er lidt som at være til grin for sine egne penge.
  I Silkeborg kommune har vi besluttet, at vi helst vil undgå at handle med skattelyfirmaer, men vi vil selvfølgelig samtidig overholde lovgivningen. Vi ønsker åbenhed om de firmaer, vi indgår aftaler med, og derfor stiller vi krav om, at selskaber, der udfører aktiviteter for kommunen eller sælger varer til kommunen, på forlangende skal redegøre for firmaets konstruktion, moderselskaber og datterselskaber, så der er fuld gennemsigtighed herom, herunder om de skattemæssige forhold.
  Hvis der er firmaer, der ikke ønsker at fremkomme med disse oplysninger, kan de bare lade være med at byde ind på vores opgaver. Hvis Dorte Kofoed ikke mener der er noget at skjule i Attendo, behøver hun jo ikke føle sig truffet, og Attendo kan byde på opgaver som alle andre.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også