Privat marked i skruetvinge: Virksomheder raser

Politik

04/03/2015 08:01

Nick Allentoft

Chikane, forfølgelse og misbrug af fakta har fundet vej ind i debatten om konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver. To virksomheder siger nu fra og advarer om, at politikere og organisationer bedriver samfundsskadelig opførsel.

En skruetvinge, der langsomt kvæler mange års god og konstruktiv udvikling i samarbejdet mellem offentlige og private aktører.

Sådan beskriver to virksomhedsledere nu den situation, der er opstået primært efter DR’s programmer om kapitalfonde, der har har særlige skatteaftaler med EU-landet Luxembourg.

“Jeg er rystet over ansvarlige politikeres tavshed og den mangel på saglighed, som flere kommuner har udvist efter DR-programmerne,” siger Dorte Kofod, der er regionschef for pleje- og omsorgsvirksomheden Attendo.  

Den svenskejede virksomhed blev anklaget for skattefiflerier i DR’s programmer, men afviste alle anklager og påpegede, at der rent faktisk er investeret millioner i opbygningen af den danske virksomhed.

                      Læs også replik fra FOA: Cura Pleje har ublu konkurrencefordel

Dorte Kofod peger på, at Attendos historie også handler om, at der er investeret over 30 millioner kroner i virksomheden over de sidste 18 år, og virksomhedens tilstedeværelse på markedet i høj grad har hjulpet den offentlige sektor til at styre omkostningerne på plejeområdet.

“Det er udenlandsk kapital, der er investeret i Danmark, og vi har i dag glimrende samarbejde med en række kommuner, der har sparet betydelige summer på ældreområdet, fordi vi er kommet med nye metoder. Skatteborgerne er faktisk vindere af de sidste 15 års fokus på at konkurrenceudsætte på ældreområdet,” påpeger Dorte Kofod.

Blander tingene sammen

Attendo er startet i Sverige for snart 30 år siden, og driver i dag virksomhed i hele Skandinavien. En af ejerne er en international kapitalfond, der som hundredvis af andre internationale virksomheder har haft aftaler med Luxembourg om fondens administration af sine mange aktiviteter.

“Når politikere blander kapitalfonden sammen med Attendos danske virksomhed, svarer det til at påstå, at Socialdemokraterne har ansvar for Venstres politik, hvis de laver finanslov sammen. Det ville man jo aldrig gøre, så min opfordring skal lyde, at politikerne finder den saglige opførsel frem i denne diskussion. Det kan da godt være, at vi i yderste led er ejet af en kapitalfond, men den eneste indflydelse det har på vores danske selskab er, at der er tilført millioner til vores forretning gennem årene,” siger Dorte Kofod.

Krigserklæring mod iværksættervirksomhed

Samme toner lyder fra Attendos konkurrent, den dansk ejede iværksættervirksomhed Cura Pleje, der har 12 års historie bag sig. Fagforeningen FOA har netop erklæret krig mod Cura Pleje, fordi virksomheden ikke har indgået en overenskomst med FOA. Direktøren er rystet over FOA’s pludselige krigserklæring.

“Der er et stort principielt problem på det her område, fordi markedet for private aktører på hjemmeplejeområdet er nyt og i stadig udvikling. Foreløbig har vi set, at private aktører, der indgår overenskomst med FOA, meget ofte ender i konkurs og underskud, fordi det låser styringen og ledelsen i virksomheden. Alligevel har FOA afvist at indgå i en konstruktiv dialog med de private virksomheder om en mere fleksibel overenskomst. I stedet er den ene virksomhed efter den anden tvunget ind i et overenskomstparadigme, der stort set svarer til den offentlige overenskomst. Det hænger simpelthen ikke sammen,” siger direktør og stifter af Cura Pleje, Henrik Stæhr.

Han peger samtidig på et paradoks, der står bøjet i neon efter en periode, hvor private virksomheder som hans egen, er havnet i skruetvingen.

“Altså så vidt jeg er oplyst ønsker politikerne mere konkurrenceudsættelse, og langt de fleste er enige om, at det er sundt med konkurrence, fordi det hele tiden tvinger os alle til at blive dygtigere. Alligevel tillader politikerne at der nu former sig en offentlig stemning, som kvæler private aktører uanset hvem man er. Jeg savner i den grad, at man dropper en ideologisk magtkamp og begynder at spille på den bane, som nu engang er tegnet op,” siger Henrik Stæhr.

Helsingør og Silkeborg udstiller dillemma

I løbet af den seneste uge har to borgerligt ledede kommuner på hver sin måde tegnet billedet af en politisk stemning, der langsomt kvæler konkurrenceudsættelsen på ældreområdet. Først aflyste Helsingør Kommune, der har konservative Benedikte Kiær som borgmester, et længe forberedt udbud af et stort plejecenter.

“Først og fremmest handler det om trygheden. Men et forhold, som også betyder noget er, at vi ikke kan sige nej, hvis et firma, vi ikke har tillid til, går hen og vinder udbuddet. Det vil være juridisk umuligt. Og vi kan jo også risikere at stå med en vinder af udbuddet, som driver forretning fra et skattely, fortalte socialudvalgsformand Ib Kirkegaard (DF) til Frederiksborg Amtsavis.

Udtalelserne kom efter en længere debat anført af Enhedslisten og FOA, og resulterede i, at et enigt byråd annullerede planerne om udbud.

Næsten samtidig med uroen i Helsingør udsendte Silkeborg Kommune, der har venstremanden Steen Vindum som borgmester, en pressemeddelelse, hvor kommunen næsten direkte beder visse private virksomheder om at holde sig væk.

“Silkeborg Kommune sender nu et kraftigt signal om, at man nødigt lader kommunale udbud gå til virksomheder, som sender overskuddet i skattely,” lyder det i en pressemeddelelse.

I medieomtalen er Attendo flere gange blevet brugt som eksempel, og for regionschef Dorte Kofod handler det om, at virksomheden blev anklaget i DR-programmerne i november sidste år.

“Vi afviste klart og direkte de anklager, som DR-programmerne kom med, men alligevel lever anklagerne videre og bliver brugt af politikere til at forfølge en konkret dagsorden. Det er helt fint at politikere kæmper for deres egne holdninger, men jeg er stærkt pikeret over, at vi skal tages som gidsler, når de løber med halve vinde og udokumenterede mistanker,” siger Dorte Kofod.

Både Attendo og Cura Pleje mener, at kommunerne ville stå meget bedre, hvis de lærte af hinandens erfaringer i stedet for at frygte private aktører.

 

Mest Læste

Annonce