Privatskoler: Det vil koste én milliard at nedlægge os

Velfærd

11/09/2016 13:53

Nick Allentoft

3F-formand vil droppe støtte til privatskoler for at styrke folkeskolen. Men effekt bliver modsat, lyder det. Også politikere afviser ideen fra 3F.

- 3F er helt galt afmarcheret. 

Sådan lyder det fra Karsten Suhr, der er formand for Danmarks Privatskoleforening. 

Han siger ikke overraskende "nej, nej, nej" til et forslag fra 3F-formand Per Christensen om at droppe støtten til privatskoler. 

I stedet mener 3F-formanden, at der bør satses helhjertet på folkeskole. Det skal sikre, at børn i skolealderen ikke bliver opdelt efter hvor ressourcestærke deres forældre er - eller efter religion.

Men i praksis vil forslaget ikke styrke folkeskolen, mener Karsten Suhr:

- Det vil koste samfundet én milliard kroner, hvis man flytter de 117.000 børn, der i øjeblikket går i den frie grundskole til de offentlige skoler, siger Karsten Suhr.

Han henviser til, at privatskolerne modtager 75 procent af de gennemsnitlige udgifter per folkeskoleelev i offentligt tilskud. Den sidste fjerdedel betaler forældrene altså selv, og de penge vil det offentlige i stedet skulle betale, hvis eleverne skulle i folkeskole.

- Det vil være en omkostningen, uden at man får en forbedring ud af det. Hvis man kunne finde den milliard kroner, så vil jeg hilse det velkommen, hvis man investerede den i folkeskolen, som den ser ud i dag. I stedet for at skyde på privatskolerne.

Spørgsmål: Per Christensen mener, at børn af ressourcestærke forældre forsvinder fra folkeskolen over i privatskolerne. Har han ikke en pointe i det?

- Det er en fordom. Den frie skole er en afspejling af det lokalsamfund, de er i. Når man tager gennemsnittet, så kan det godt være, at der er en del akademikerbørn, der går på privatskolerne. Men det er også fordi, at privatskolerne ligger i byområderne, hvor akademikerne bor.

Spørgsmål: Per Christensen nævner, at religiøse eller meget ideologiske privatskoler skaber problemer for integrationen. Hvad siger du til den kritik?

- Vi har religionsfrihed i Danmark og ret til at have holdninger og værdier. Det er et samfundsmæssigt skred, hvis vi begynder at sige, at der er holdninger, der ikke er rigtige. Og at vi skal have et enstrenget system. Det bliver et fattigt samfund, hvis ikke man tillader forskellighed.

Spørgsmål: Men er bagsiden ikke, at nogle børn kommer til at gå i en skole, hvor de ikke møder danske værdier på samme måde, som man måske vil gøre i en folkeskole?

- Det giver lovgivningen ikke mulighed for. Lovgivningen er ret stram, og man fører tilsyn for at sikre, at børnene bliver opdraget til et samfund med demokrati og ligestilling mellem kønnene. Går de ikke det, så mister skolen tilskuddet, og så lukker den, siger Karsten Suhr.

 

Politikere: Nedlagte privatskoler vil ramme provinsen

Fjern støtten til privatskolerne, så børn uanset forældrenes økonomi og religion kan mødes i folkeskolen.   Sådan lyder forslaget fra 3F's formand Per Christensen lørdag, hvor 3F indleder en flere dage lang kongres i Aalborg. Men forslaget har ikke udsigt til at samle flertal på Christiansborg. Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen siger:   - Det har ingen gang på jord. Grundloven indeholder en frihedsrettighed til forældrene om, at de kan beslutte, hvor deres børn skal undervises. Den vil vi forsvare. Vi skal ikke gå i retning af tilstanden i Nordkorea, hvor man kun har statsskoler, siger Anni Matthiesen.   Hun mener samtidig, at Per Christensen glemmer, at hans forslag både vil økonomien - og geografien for landets skoler.   - Hver gang et barn starter i privatskole, så sparer staten faktisk penge. Forældrene har pungen oppe to gange. De betaler skat, så der kan være gode folkeskoler, men samtidig betaler de også en andel af deres børns skolegang, siger Anni Matthiesen.   Hun henviser til, at staten i dag dækker 73 procent af omkostningerne ved at have barnet i privatskole. Resten skal forældrene selv betale.   - Hvis man fjerner tilskuddet, vil der samtidig være mange børn her i min landsdel i det syd- og sønderjyske, der vil få langt til skole. Her er friskolen mange steder den eneste skole i byen, siger Anni Matthiesen.   Heller ikke Dansk Folkeparti kan støtte forslaget, fastslår undervisningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl:   - Vi synes, det er rigtig fint, at der er mulighed for at vælge skole. Og det giver også en konkurrence, så folkeskolen har en grund til at oppe sig, siger han.   I SF deler man 3F-formandens bekymring for, at privatskolerne øger uligheden i uddannelsessystemet. Men også SF afviser at fjerne tilskuddet, siger undervisningsordfører Jacob Mark:   - Der er brug for friskoler og privatskoler, der har andre læringsmetoder end folkeskolen.    - Vi foreslår i stedet, at man bevarer støtten, men giver mere i tilskud til friskoler, der tager børn fra socialt belastede kvarterer. I stedet skal de skoler, der ikke løfter deres sociale ansvar, skæres tilsvarende, siger Jacob Mark. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce