Rå tone på Facebook får politikere til at opgive debatten

Frygt for chikane får mange lokalpolitikere til at tøve ved tasterne.

373 byrådsmedlemmer fra hele landet fortæller i en DR rundspørge, at de har prøvet at undlade at lægge kommentarer eller andet op på de sociale medier, fordi de frygtede, at det ville føre til chikane. Det fortæller DR Østjylland.

På Samsø har den konservative Per Urban Olsen helt fravalgt en lokal blog på grund af chikane - og taget sagen til retten.

Læs også: Nu siger politikerne det selv: Vil have plads til mere politisk lederskab

- Det var helt umuligt at ytre sig på den blog uden at få en spand lort i hovedet. Det var for meget til sidst, fortæller han.

I en ny DR rundspøge, som 920 byrådsmedlemmer, der er aktive på de sociale medier, har deltaget i - fortæller 65 procent, at de oplever, at tonen i den politiske debat på de sociale medier ofte er ubehagelig.

- Det er katastrofalt og ødelæggende for demokratiet. Man skal have lov til at ytre sig uanset ens politiske observans, siger Per Urban Olsen.

På Lolland oplever byrådsmedlem Marie Louise Friderichsen fra de konservative også tonen på de sociale medier som ubehagelig.

- Man læser mange kommentarer, som gør rigtig ondt. Men man ikke går ind og svarer, fordi man tænker, at det ikke er værd at tage kampen, siger hun.

- Jeg vil gerne have, at folk forstår, at det ikke er spor anderledes, end hvis man står ansigt til ansigt overfor en person, for der sidder et andet menneske et sted og læser, hvad der bliver skrevet, siger Marie Louise Friderichsen.

Læs også: Politiker - En Facebookside eller to?

Kommunalforsker, professor Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet, vurderer, at den ubehagelige tone går ud over demokratiet ved at hæmme den politiske debat.

- Hvis det her får lov til at fortsætte, ender vi med kun at have de rigtig hårde hunde tilbage i dansk lokalpolitik, siger han.

 
Emneord: God tone, Tal ordentligt, Tal ordentligt-stafetten, Byrådspolitikere
Kommentarer
 • 11.07.15 Troels
  Modvind

  Det er kun fedt politikerne er aktive på sociale medier. Måske er problemet bare, at de indimellem er lidt for hurtige ved tasterne og kommer med lidt for "smarte" udtalelser der sender dem i modvind. Det er der efterhånden en del kendte personer der har erfaret.

 • 15.01.15 Jens Erik Starup
  Hvem skal bedømme, om tonen er passende?

  Hvis eventuelle kommentarer drejer sig om sagen, må man vel bære over med, at enkelte pressefolk og politikere har svært ved at kapere tonen.

  Politikernes udtalelser er vel ej heller altid for fine. Poul Nyrup Rasmussens holdninger om stuerenhed er vel et godt eksempel på en upassende tone.

 • 13.01.15 Kurt Wissendorf Møller.
  At være politiker er ikke et trivselsprojekt

  Når meninger skal brydes, må det naturligvis føre til modsætninger. Det er hele ideen med at dele sig efter anskuelser. Hvordan disse modsætninger udtrykkes er en sag, der altid har givet anledning til debat. I tidligere tiders firebladsordning, hvor hver avis havde forskellige baser, blev der ikke lagt fingre imellem, når lederskribenterne ville præcisere et standpunkt.
  Beskrivelserne af disse voldsomme modsætninger blev udjævnet i takt med partiavisernes udfasning, og dagens aviser er nu pæne og ordentlige middelklasseaviser, hvor ethvert tilløb til barsk tale aldrig når gennem den redaktionelle censur.
  Den redaktionelle censur gælder derimod ikke på de sociale medier. Her er det selvcensuren, der forventes at være regulatoren, og der er naturligvis forskel på om man er et tilfreds middelklassemenneske eller en vred arbejdsmand fra skurvognen der udtaler sig.
  Vores sproglige koder er ganske enkelt forskellige, og indtil videre har skolen ikke været i stand til at nivellere forskellene fuldstændigt.
  Nogle temaer er præget af, at de vækker voldsomme følelser uanset klassetilhørsforhold. Man behøver ikke at følge ret mange strenge på Face book for at opdage, at her er ubehagelighederne ikke forbeholdt den enkelte klasse, men spredes af ellers pæne mennesker, hvis kommunikative handlinger ellers og i andre sammenhænge er pæne og ordentlige.
  At få styr på dette problem, kan løses forholdsvis enkelt gennem ordning a la 114, hvor man kan kontakte myndighederne og gøre opmærksom på, når man møder ubehagelige og farlige personer i trafikken.
  Disse bliver kontaktet af politiet, der lige forklarer, at man skal opføre sig ordentligt. Et sprogpoliti er selvfølgelig ikke en rar ting, men hvis vi skal igennem en oplæringsperiode på sprogområdet for at kunne få lov til at udtrykke politiske holdninger, så kunne en mailadresse, hvor man kan henvende sig være en vej. Når vi så har lært det, kan vi nedlægge funktionen. Det tager altid tid at lære noget nyt.

 • 13.01.15 Kai Mikkelsen
  Rå tone på Facebook får politikere til at opgive debatten

  Nonsens ! Den rå tone - kaldes rå¨- fordi den er barberet for udenomssnak. Den kræver et klart modsvar - som man kun har, hvis man har en klar holdning - og ikke en pk-holdning der tager hensyn til de egoistiske personlige avancementsmuligheder i partiet. Det er alt for store krav at stille til de levebrødsopkomlinger - som med skelen til parti-toppen - forsigtigt øver sig i at have en holdning, der ikke støder toppen - og formulere sig med skamredne floskler som ingen seriøs borger gider høre på mere ! Derfor trækker politikerne sig ! De er blanke - rådvilde - uforberedte - uvidende - og handlingslammede ! Derfor gider vi ikke politikerne !

 • 13.01.15 Flemming Nakinge Nielsen
  Man slukker for det man ikke vil se på tv, på en debatside er man selv redaktør.

  Det drejer sig om at slette de kommentere, der ikke forholder sig til emnet, gentager folk så blokeres de. Brugerne af siden vælger selv, om de vil deltage i en debat om emnet, personangreb bør konsekvens altid slettes.
  Så drejer det sig om at stå fast. Ligge en linje skriv hver gang en er blokeret, det får andre til at tænke sig om.
  Fordi man er politiker, eller af andre årsager har mange følger, er det stadig en selv der sætter standarten. Ytringsfriheden betyder ikke man skal udgive hvad som helst, vil nogen ytre sig har de altid deres egen side.
  Ellers må de finde en ølkasse at stå på. Hvilken politiker finder sig i, at andre politiker eller supporter erobre deres hjemmeside, er amatører ikke også politiker der bare ikke er valgt?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også