Råd for udsatte: Satspulje bør være fattiges finanslov

Det er fra finansloven og ikke satspuljen, at den store indsats over for socialt udsatte skal komme.

Det er fint, at partierne bag satspuljeforliget med 96 millioner kroner lægger op til en øget indsats over for udsatte unge, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Læs mere om de mia-store satspuljer

Med satspuljerne kan politikere og ministre hvert år fordele millioner og atter millioner til konkrete projektet.

Læs mere om satspuljer her

En stor post af de i alt 607 millioner kroner fra satspuljen skal gå til, at flere kommuner kan indføre den såkaldte Herningmodel. 

Den går ud på, at kommunerne ansætter flere socialrådgivere, der følger udsatte familier nøje. Hermed kan kommunerne nedbringe antallet af dyre og for familierne ofte følelsesmæssigt svære anbringelser uden for hjemmet.
 
- Det kan jeg jo dårligt være imod. Men vi kan diskutere, om det skal koste så mange penge, og hvad det betyder for andre satspuljeinitiativer. 
 
- Men jeg tror, at det er nogle af de veje, der er nødvendige at gå, for at vi rent faktisk får forebygget og også når nogle borgere, som vi ellers ikke ville nå, siger han.
 
I Herning har modellen ikke blot ført til færre anbringelser. Den har også på den lidt længere bane trods ansættelsen af flere socialrådgivere medført færre udgifter på grund af færre anbringelser.
 
Også alle de andre enkeltinitiativer, som satspuljen støtter, herunder blandt andet indsatsen for gravide misbrugere og sårbare unge, er gode hver især, mener Rådet for Socialt Udsatte. 
 
- Men det flytter ikke på det faktum, at vi i Danmark i de her år får flere udsatte. Satspuljen som sådan gør jo ikke en smuk socialpolitik, siger Jann Sjursen.
 
- Man kan altid diskutere, om en satspulje, der tidligere blev kaldt de fattiges finanslov, stadigvæk er det. Stadigt flere lovbundne udgifter, som kommunerne burde afholde selv, bliver stoppet ind i den.
 
- Man skal gøre sig klart, at det jo ikke er satspuljen, der sikrer, at vi for alvor får en socialpolitik i Danmark, der retter sig imod udsatte grupper i vores samfund, og der løser problemerne.
 
- Det er finansloven. Og der lægger regeringen jo altså op til indførelsen af et kontanthjælpsloft og andre store ændringer, der markant forringer grundlaget for mange udsatte borgere.
 
 
/ritzau/
 
Emneord: Ny satspuljeaftale, Satspuljer, Satspulje, Jann Sjursen, Rådet for Socialt Udsatte
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.18 Social
  Aftalen om satspuljen for 2019 er på plads

  Regeringen er sammen med forligspartierne bag satspuljen nået til enighed om udmøntningen af satspuljen for 2019. Hent overblik her.

 • 08.11.16 Velfærd
  Satspulje: Forsøg med medicinsk cannabis får penge

  Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis. Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 07.11.16 Politik
  Satspuljeaftale indgået på beskæftigelsesområdet

  Satspuljepartierne har i år forhandlet inden for en samlet ramme på i alt 1.106 mio. kr. over de kommende fire år. En stor del af midlerne er målrettet initiativer, der kan udvikle indsatsen og hjælpe udsatte borgere og borgere med handicap i job. Satspuljeaftalen har i år et særligt fokus på langvarige kontanthjælpsmodtagere.

 • 07.11.16 Velfærd
  Her er satspuljeaftalen for 2017

  Regeringen er sammen med satspuljepartierne blevet enige om fordelingen af 943,3 mio. kr. i perioden 2017-2020.