Regering vil udvide valg for ældre og folk i genoptræning

Velfærd

25/10/2017 10:50

Nick Allentoft

Borgernes mulighed for at få deres mad eller genoptræning fra et andet sted end kommunen skal udvides. Erhvervsorganisationer glæder sig. Hent udspillet her.

Ældre skal have bedre mulighed for at vælge, hvor deres mad kommer fra. Og folk i genoptræning skal have mulighed for at søge privat hjælp, hvis kommunen er for langsom med sit tilbud.

Det er en del af udspillet "Frit valg - bedre sammenhæng", som præsenteres onsdag af fire ministre på et pressemøde.

- Vi har grundlæggende en velfungerende offentlig sektor, som vi kan være stolte af, men der er også plads til forbedring.

- En af måderne at gøre det på er at støtte danskernes frie valg.

- Danskerne er i tusindvis glade for at kunne fravælge lange ventetider til udredning. Eller at have det frie valg på skole- og dagtilbudsområdet, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Udspillet er en forsøgsordning, som prøves af i fireårig periode, inden det skal evalueres og udbredes til samtlige 98 kommuner.

Grundlæggende skal borgerne have flere muligheder for at vælge mellem de velfærdsydelser og tilbud, der passer dem bedst.

- Vi mennesker er forskellige, og det skulle vi gerne være gennem hele livet, siger ældreminister Thyra Frank (LA).

Det frie valg skal styrkes inden for sundheds- og ældreområdet. Der skal eksempelvis være mulighed for at opsøge en privat aktør, hvis en borger ikke kan sikres start på genoptræning inden for syv dage.

- Hvis kommunen ikke leverer det efter syv dage, har man ret til at finde en privat aktør.

- Det er da en kæmpe stor ting, at vi sikrer, at det ikke er postnummeret, der bestemmer adgangen til genoptræning, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

 

Erhvervsliv: Frit valg til borgerne vil nedbringe sygemeldinger Hvis regeringen skulle forhandle sit nye udspil om frit valg på velfærdsydelser med DI og Dansk Erhverv, så ville flertallet allerede nu være hjemme.

De to organisationer er begejstrede for udspillet "Frit valg – bedre sammenhæng". 

Udspillet indeholder flere elementer, som Dansk Erhverv længe har haft øverst på sin ønskeseddel ifølge Mette Feifer, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

- Konkret er det meget positivt med en genoptræningsgaranti. Alt for mange borgere venter i dag på at blive genoptrænet efter at være blevet udskrevet fra et hospitalsophold. 

- Den gennemsnitlige ventetid er over 14 dage, og i nogle kommuner er ventetiden helt oppe på mere end 30 dage. De lange ventetider giver længere sygemeldinger, hvilket er skidt for både borgere og samfundet som helhed, siger Mette Feifer i en skriftlig kommentar.

Både hos Dansk Erhverv og hos DI lægger man vægt på, at borgernes adgang til at vælge en privat leverandør både er til gavn for borgeren - og for innovationen i den offentlige sektor.

Set fra DI's sider har problemet blandt andet været, at mange borgere ikke har været klar over muligheden for at vælge en privat leverandør. Det blev tirsdag understreget i en analyse fra DI.

Den viste, at det kun er hver femte ældre, der vælger en privat leverandør, når de første gang skal have hjemmehjælp. 

Ifølge DI's analyse skyldes det både, at mange ikke er klar over muligheden, og at flere kommuner ikke tilbyder frit valg på dele af ældreplejen.

- Omkring en ud af tre hjemmehjælpsmodtagere kender i dag ikke til muligheden for at vælge en privat leverandør. Det er bare ikke godt nok her 14 år efter det frie valg blev indført. 

- Derfor er vi meget tilfredse med, at regeringen aktivt vil gøre en indsats for øge informationen om valgfriheden til de ældre, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service, i en skriftlig kommentar.

 

FAKTA: Sådan vil regeringen udvide frit valg VLAK-regeringen ønsker, at borgerne skal have bedre mulighed for at vælge en privat leverandør af velfærdsydelser, hvis de ønsker det. 

Onsdag har fire ministre præsenteret et udspil, som på flere punkter udvider det frie valg:

* Patienter får ret til frit at vælge genoptræning hos en privat leverandør, hvis det offentlige ikke kan tilbyde genoptræning inden for syv dage efter udskrivning fra sygehuset. 

* Der laves en forsøgsordning på ældreområdet, hvor der afprøves nye former for inddragelse af private leverandører i forbindelse med frit valg af rehabiliteringsforløb og mad til ældre. 

* Regeringen vil have bedre information om det frie valg i ældreplejen og ønsker at aftale dette med KL og erhvervsorganisationerne. 

* Regeringen vil lave et servicetjek af frit valg og undersøge, hvordan man kan udvide, nytænke og styrke det frie valg på velfærdsområderne.

Kilde: Regeringsudspillet "Frit valg – bedre sammenhæng".

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce