Regeringen nedsætter dagpengekommission

Dagpengesystemet er en hjørnesten i den danske arbejdsmarkedsmodel og skal til enhver tid sørge for en balance mellem et fleksibelt arbejdsmarked og økonomisk sikkerhed for den enkelte.

Dagpengesystemet er grundlagt for over 100 år siden. Det står i dag overfor en række udfordringer sådan, at det fortsat kan fungere som sikkerhedsnet i et moderne arbejdsmarked med åbne grænser, nye ansættelsesforhold og måder at blive aflønnet på.


Regeringen nedsætter derfor en dagpengekommission til at endevende dagpengeområdet og komme med anbefalinger til, hvordan dagpengesystemet kan fremtidssikres.

Professor Nina Smith skal stå i spidsen for kommissionen, der består af fem eksperter og fire medlemmer udpeget af arbejdsmarkedets parter. Senest ved årsskiftet 2015/16 skal kommissionen fremlægge konkrete modeller til et nyt og mere tidssvarende dagpengesystem.

- Dagpengesystemet er en helt afgørende del af den danske model og har i mange år været garant for et fleksibelt arbejdsmarked med økonomisk sikkerhed for den enkelte. Vi skal sikre, at dagpengesystemet fortsat kan være et pålideligt sikkerhedsnet i et moderne arbejdsmarked. For regeringen har det været afgørende at have både eksperter og arbejdsmarkedets parter med helt inde ved bordet. Dermed får vi det samlede mest kvalificerede bud på, hvordan dagpengesystemet også om mange år sikrer et fleksibelt arbejdsmarked og økonomisk tryghed, siger Mette Frederiksen.

Kommissionen skal bl.a. undersøge, hvordan dagpengesystemet kan blive:

 • En fortsat attraktiv forsikringsordning mod arbejdsløshed.
 • Tidssvarende i forhold til det moderne arbejdsmarked.
 • Forenklet og afbureaukratiseret.
 • Robust nok i forhold til et mere integreret europæisk arbejdsmarked.

- Regeringen ønsker et moderne og robust dagpengesystem, hvor flest muligt vælger at forsikre sig mod arbejdsløshed. Når vi sætter dagpengekommissionen i gang i dag, så er det ikke mindst, fordi regeringen har fået samlet et bredt flertal om en ny beskæftigelsesreform, som vil betyde, at vi får bragt beskæftigelsesindsatsen tilbage på sporet. Beskæftigelsesreformen er det bedst mulige afsæt til at få sat gang i et grundlæggende servicetjek af vores dagpengesystem, siger Mette Frederiksen.

Dagpengekommissionen består af:

 • Nina Smith (formand), professor ved Økonomisk Institut, Aarhus Universitet
 • Michael Rosholm, professor ved Økonomisk Institut, Aarhus Universitet
 • Jon Kvist, professor ved Institut for Samfund og Globalisering, Roskilde Universitetscenter
 • Jens Kristiansen, professor ved Juridisk Fakultet, WELMA, Københavns Universitet
 • Bertil Holmlund, professor ved Nationalekonomiska institutionen, Uppsala Universitet
 • Fire repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter. LO, FTF og AC udpeger i fællesskab to repræsentanter. DA og KL udpeger hver en repræsentant.

 Læs mere

 

Emneord: Dagpengekommission, Nina Smith, Michael Rosholm, Jon Kvist, Jens Kristiansen, Bertil Holmlund, Beskæftigelsesministeriet, Fleksibelt arbejdsmarked, Dagpengereform, Beskæftigelse, Arbejdsmarkedsmodel
Beskæftigelsesministeriet på DenOffentlige.dk Beskæftigelsesministeriet
Aktivitet: Artikler: 100 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 27.06.18 Velfærd
  Code of Care får mio-støtte sammen med otte andre projekter

  Ni projekter skal være med til at sprede gode erfaringer med at have udsatte borgere ansat de næste to år.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 28.05.18 Velfærd
  22.700 færre i kontanthjælpssystemet

  Antallet af kontanthjælpsmodtagere, modtagere af integrationsydelse samt uddannelseshjælp fortsætter faldet. Fra april 2016, hvor kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen trådte i kraft, og til februar 2018, blev der 22.700 fuldtidspersoner færre på kontanthjælp, når der tages højde for sæsonudsving.

 • 25.03.18 Politik
  Nu skal handicappede i job: Minister lancerer kampagne

  Der fortsat alt for mange, der står uden for arbejdsmarkedet, selv om mange virksomheder tager et socialt ansvar, og selv om der er ordninger som eksempelvis fleksjob, personlig assistance og hjælpemidler, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

 • 20.03.18 Velfærd
  Ministeriet evaluerer: Reform af førtidspension og fleksjob godt på vej

  Reformen af førtidspension og fleksjob er godt på vej, og rigtig mange borgere er tilfredse med deres forløb, viser en omfattende evaluering af reformen. Men der er også udfordringer på området. Det gælder i særlig grad manglende indsats i ressourceforløb. Beskæftigelsesministeren åbner for ændringer og indkalder nu forligskredsen til politiske drøftelser.