Regeringen tilbydes partistøtte-aftale uden om Venstre

Onsdag starter forhandlingerne om reglerne for partistøtte. Enhedslisten tilbyder aftale uden om Venstre.

Regeringen åbner onsdag forhandlingerne om nye partistøtte-regler. Enhedslisten er de første i møderækken, og på dagsordenen er blandt andet et ekspertudvalgs oplæg til, hvordan man kan ændre reglerne om partistøtte.

Udvalgets forslag peger på en række områder, hvor partierne og de enkelte kandidater i højere grad end i dag skal oplyse, hvem der støtter dem og med hvor meget. 

Læs også: Partistøtte: Udvalg vil åbne politikernes cigarkasser

Derudover foreslår udvalget, at private bidrag modregnes i den offentlige støtte, som partierne får.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at udvalgets oplæg er et godt udgangspunkt for den videre forhandling.

- Demokrati handler ikke kun om at sætte et kryds hvert fjerde år. Det handler om at sætte et kvalificeret kryds. Det kan man altså kun gøre, hvis man som vælger ved, hvilke økonomiske særinteresser, der gemmer sig bag politikerne.

Læs også: Danskerne: Partier skal oplyse om store sponsorer

De borgerlige partier er mindre tilfredse med udvalgets udspil, som de mener overser, at fagbevægelsen gennem kampagner og på anden vis indirekte støtter venstrefløjen økonomisk.

- Der findes samarbejder mellem fagbevægelsen og Socialdemokraterne, hvor man opkøber udendørsreklamer, som bruges af fagbevægelsen til daglig, og af Socialdemokraterne, når der er valg, mener Dansk Folkeparti gruppeformand, Peter Skaarup.

- Det giver en konkurrencefordel for Socialdemokraterne, fordi reklamepladsen bliver dyrere, når der først er udskrevet valg.


Hos Enhedslisten håber man, at regeringen vil forhandle en aftale i hus uden om særligt Venstre.

- Derfor sender vi også en kraftigt opfordring til regeringen om ikke at lade Venstre spænde ben for mere åbenhed, siger Pernille Skipper.

- Vi håber, at de øvrige borgerlige partier er parate til at tage det demokratiske ansvar på sig, så vi kan få skabt den åbenhed om pengestrømmene i dansk politik, som vælgerne har krav på. Ellers er vi klar til at lave et rent rødt forlig.

Onsdag mødes Enhedslisten med regeringen, inden SF komme til forhandlinger næste uge. Derefter skal de borgerlige partier mødes med regeringen.

Emneord: Partistøtteloven, Partimidler, Partistøtte, Valgkampagne, Valgkamp, FV2015
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 17.06.15 Politik
  Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

  Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

 • 15.06.15 Politik
  Danmark i balance – Husk fundamentet

  Det nordjyske Kommunekontaktråd, KKR Nordjylland, har sendt et åbent brev til de nordjyske folketingspolitikere. "Husk fundamentet" lyder budskabet.

 • 12.06.15 Politik
  Verdens vådeste valgmøde i Greve Svømmehal

  Tirsdag den 16. juni kan du møde de lokale toppolitikere til en sund, skarp og sjov debat i Greve Svømmehal. Alle er meget velkomne, og der er gratis adgang.

 • 04.06.15 Politik
  Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet over 60 mia. om året

  60-80 mia. kr. – eller mindst halvanden Storebæltsbro i nutidskroner. Hvert år. Så meget koster dårligt arbejdsmiljø samfundet. Det anslår FTF og LO på baggrund af tal fra EU-kommissionen. Politikerne må forholde sig til det store beløb i valgkampen, mener de to hovedorganisationer.

 • 28.05.15 Politik
  Valgkampen flyver ind til Folkemødet

  Folkemødet sætter i samarbejde med Danish Air Transport alle sejl til for at få bragt selve valgkampen til Bornholm – og tilbyder at skræddersy afgange til folketingskandidaterne og politiske journalister fra hele landet