Regeringens plan: Sociale obligationer skal modernisere det offentlige

Som en del af reformen af den offentlige sektor vil regeringen løse flere velfærdsopgaver med investeringer fra fonde og pensionskasser, der kun pengene retur, hvis en række mål opnås.

I Herning har man et stort problem, som man deler med mange af landets kommuner: For mange af de unge herningensere får aldrig taget en ungdomsuddannelse. Til gengæld vil man i Herning forsøge sig med en løsning som ingen andre, skriver Berlingske.


Kommunens folk forsøger for tiden at etablere et partnerskab med private investorer, der forventes at spytte et mindre to-cifret millionbeløb i et projekt for at få flere af byens unge i gang med en uddannelse. I dag kommer knap hver femte ikke i gang med en ungdomsuddannelse, inden de fylder 23 år, og det tal skal ifølge Berlingske gerne halveres.

LÆS OGSÅ INTERNATIONAL EKSPERT: Betal for det, der virker

Det unikke ved samarbejdet er, at de private investorer kun får gevinst af deres investering, hvis man lykkes med at indfri en række aftalte mål. Sker det ikke, mister investoren sine penge efter et amerikansk princip om no cure, no pay.

»Vi er nødt til at nytænke velfærden i Danmark. Her ser vi en mulighed for at få løst nogle af vores uløste problemer ved at koble en privat investor på en velfærdsopgave, uden at vi løber en økonomisk risiko,« siger Jette Søndergaard, chef for forretningsudvikling i Herning Kommune, til Berlingske.

En økonomisk gevinst vil blive fordelt mellem kommunen – i form af sparede offentlige udgifter – og investoren – i form af et afkast på investeringen.

Selv om pilotprojektet i Herning endnu ikke er offentliggjort, skal ideen udbredes til både andre dele af landet og til andre indsatsområder, hvis man spørger minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), som vil åbne for de såkaldte sociale investeringsprogrammer i forbindelse med regeringens stort anlagte reform af den offentlige sektor. I forvejen har regeringen præsenteret en ledelseskommission, der skal se på veje til at skabe bedre ledere i det offentlige.

Efter årtier med reformer og øget brug af udlicitering vil de sociale investeringsprogrammer udgøre et nybrud i den offentlige sektor, og regeringen ser gerne redskabet benyttet til at løse velfærdsopgaver som eksempelvis at få langtidsledige i job, reducere udgifterne til specialundervisning for skolebørn, mindske sygefraværet i det offentlige eller afvænne misbrugere.

»Potentialet er stort,« siger Sophie Løhde til Berlingske.


»Det her er en helt ny måde at arbejde sammen på mellem den offentlige sektor, det private og også den frivillige sektor, vi ikke før har set i Danmark. På den måde ønsker vi at tilvejebringe en bedre indsats, der giver et bedre afkast først og fremmest for den enkelte, men også for de offentlige kasser. Tag bare hele socialområdet, hvor vi hvert år bruger et kæmpestort milliardbeløb og ikke altid har evidens for, hvad der virker.«

Konstruktionen er, at en privat investor skyder penge ind i f.eks. en kommunes løsning af en konkret velfærdsopgave. Selve arbejdet vil blive udført af en særskilt serviceleverandør. I sidste ende bliver den økonomiske gevinst gjort resultatafhængig, bekræfter ministeren.

»Der er den indbyggede mekanisme, at en privat investor løber den økonomiske risiko, og det offentlige betaler kun, hvis man påviser besparelser på de offentlige budgetter. Virker indsatsen ikke, har det offentlige ikke haft en udgift til den pågældende indsats,« siger hun.

Modellen er i forvejen udbredt i flere lande rundt om i verden under navnet »Social Impact Bonds«. I Finland benyttes de sociale investeringsprogrammer til at forsøge at nedbringe sygefraværet i det offentlige, i England til at forhindre tilbagefald til kriminalitet og i Israel til forebyggelse af diabetes.

Emneord: Social bonds, Modernisering, Sophie Løhde, Ny regering, Nye velfærdsløsninger, Velfærdsdebatten
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.04.17 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Hej Willy - se på linket her.

  http://youngfoundation.org/wp-content/uploads/2012/10/Social-Impact-Investment-The-opportunity-and-challenge-of-Social-Impact-Bonds-March-2011.pdf

 • 03.04.17 willy
  Svar til Morten Berg Direktør PVB-Pædagogisk Vikarbureau

  I følge det kursus i Investment and Market Finance jeg købte fra London School of Economics tilbage i firserne, så er investeringer kategoriseret fra meget sikker til filantropi. Jeg er måske lidt gammel dags og out of date---

  Jeg kan ikke finde noget i Engelsk politik der ligner Sophie Løhdes foreslag, kan jeg venligst få titlen på det Engelske forslag???

  Undskyld min sarkasme, det er et uheldigt biprodukt af min politikerlede.

 • 03.04.17 Morten Berg
  Svar til Willy

  En risikovillig investering er ikke filantropi - men blot - en risikovillig investering!
  At man i artiklen kan læse at modellen både er i gang i landene Finland, England og Israel, indikerer vel trods alt at ministerens ide ikke er frit flyvende utopi?
  At også jeg ser store udfordringer ved denne nye tankegang skal retfærdigvis bemærkes.
  Sarkasme ses ofte som en reaktion på forsøg på nytænkning, men bringer efter min ydmyge mening ikke noget konstruktivt ind i debatten :-)

  Med venlig hilsen
  Morten Berg
  Direktør PVB-Pædagogisk Vikarbureau

 • 02.04.17 willy
  Private skal investere i velfærd og får kun gevinst ved succes

  Det kan staten ikke slippe af sted med af en simple årsag. Arbejdsløshed er et naturligt forekommende fænomen som ikke kan udryddes. Følgende er en analogisk forklaring på hvorfor: Hvis man taget en gruppe tilfældige mennesker og giver dem et job, for eksempel: At bygge et hus, spille håndbold eller at skabe en stats administration. Ud af den tilfældige gruppe mennesker, ville der altid være nogle der er mere velegnet end andre og statistisk vil minimum. 5% altid blive anset for totalt uegnet til det valgte formål. Det er indbygget i menneskets natur at måle alting og derved, måske uhensigtsmæssigt skabe tabere og vindere. Vindere har hverken tid eller krudt til at bekymre sig om tabere.

  En anden menneskelig egenskab der gør at staten ikke kan slippe af sted med at overdrage velfærd til filantroper er som følgende; det ligger i menneskers, ligesom statens, natur at forbruge alle de midler, og helse lidt mere, end de får imellem fingrene,. Det er en meget lille procentdel af mennesker der forbruger mindre end de tjener, som regel kalder vi dem rige og ud af dem er der ikke filantroper nok i Danmark til at dække behovet. Det er kun staten der kan fremskaffe midlerne og systemerne som et velfærds samfund har behov for.At overlade ansvaret til pensions kasser som ministeren foreslår vil kun skabe mistillid mellem pensions kasserne og deres medlemmer, der er ingen vil spare til pension hos en kasse der opføre sig filantropisk.

  At Ministeren, Sophie Løhde tør foreslå at velfærd skal flyttes fra staten til den private filantroper, viser en manglende forståelse og modenhed der gør at jeg ville placere hende i den uheldige 5% kategori der er uegnet til jobbet.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også