Danmarks første elbilsekretariat skal bane vej for flere el-bilister i hovedstadsregionen

20/12/12 1:13

Region Hovedstaden

Viden og vejledning om elbiler skal samles ét sted i hovedstadsregionen, så både kommuner, virksomheder og borgere ved, hvordan de kan få hjælp til at anskaffe sig de miljørigtige køretøjer. Derfor opretter Region Hovedstaden landets første elbilsekretariat med et særligt rejsehold.

Mange vil gerne købe elbiler for at yde en større indsats for et renere miljø. Men hvad koster en elbil, hvordan får man fat i den rette, og hvor meget kan der spares?

De spørgsmål, og mange flere, vil Region Hovedstaden gerne give svaret på. Regionen opretter derfor landets første elbilsekretariat, der står klar i foråret 2013.

Sekretariatet skal være en indgang til viden om elbiler i hovedstadsregionen, hvor man kan få svar på spørgsmål og blive hjulpet videre i processen med at anskaffe sig elbiler.

Hjælp til den offentlige omstilling til elbiler
I første omgang koncentrerer elbilsekretariatet kræfterne om de store offentlige bilparker. Derfor vil elbilsekretariatet oprette et regionalt rejsehold, der skal hjælpe kommunerne og regionen gennem en gradvis omstilling til elbiler og sikre, at man lærer af hinanden.

- Rejseholdet bliver en afgørende brik i forhold til at få overblik over de store offentlige bilflåder og få dem omstillet til elbiler. Nogle kommuner har allerede været gennem processen på eget initiativ og har fundet store besparelser. Det skal vi lære af. Ved at lave et rejsehold får de øvrige kommuner – og regionen selv - også muligheden for at omstille, så vi kan nå regionens klimamål, siger Lars Gaardhøj, formand for Miljø- og grøn vækstudvalget i Region Hovedstaden.

Blandt Region Hovedstadens klimamål er, at 25 procent af den offentlige bilpark skal bestå af elbiler og andre grønne transportmidler, samt at der i hovedstadsregionen kører 12.000 elbiler på vejene i 2015, hvoraf størstedelen er privatejet.

Større viden og bedre vejledning om elbiler
Den generelle viden om elbiler i hovedstadsregionen skal også højnes, ved at sekretariatet planlægger kampagner, laver informationsmateriale og gennemfører events om elbiler.

- Med elbilsekretariatet sikrer vi, at det offentlige går forrest i den grønne omstilling af transporten og at alle, der er interesserede i at anskaffe sig elbiler, har ét enkelt sted at gå hen og få viden og rådgivning, om alt hvad der vedrører eldrevne køretøjer. Det har der helt sikkert manglet. Ved at oprette et elbil-sekretariat forventer vi, at der kan komme markant flere elbiler på vejene, siger Lars Gaardhøj.

Fakta:

  • Region Hovedstadens elbilsekretariat forventes klar til april 2013
  • Sekretariatet består af fire medarbejdere
  • Regionsrådet i Region Hovedstaden har bevilliget 12 millioner kroner til elbilsekretariatet over tre år, men mange af projekterne skal medfinansieres af EU, stat, kommuner, fonde og erhvervsliv.
  • Sekretariatet er et led i Region Hovedstadens elbilsatsning, der bl.a. skal realisere klimastrategiens 2015 mål og succeskriterier, der dikterer, at 25 procent af den offentlige bilpark i hovedstadsregionen er elbiler eller andre biltyper drevet af fossilfri energi.
  • Modellen med et selvstændigt elbilsekretariat er inspireret af Holland, som med stor succes har etableret ” Amsterdam Electric”, som et offentligt sekretariat med fokus på omstilling til el-biler i både den private og offentlige bilpark i Amsterdam. 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce