I dag har regeringen modtaget en række ekspert anbefalinger fra deres Advisory Board til hvordan vi kan omstille dansk erhvervsliv til den såkaldte cirkulære økonomi. Med cirkulær økonomi vil vi bedre kunne bidrage til bedre og øget genanvendelse af materialer. I Region Hovedstaden ser man store potentialer i cirkulær økonomi, fortæller Christian Bruhn Rieper, vicedirektør for regional udvikling:
”Vi skal blive meget bedre til at holde kostbare ressourcer i kredsløb, fx ved at genanvende affald og restmaterialer i nye produkter. Det gavner både miljø, erhvervsudvikling og økonomi. Og det offentlige har en nøglerolle i forandringsprocessen. Derfor har politikerne her i regionen netop bevilget penge til at forberede en indsats, der kan fremme cirkulær økonomi i hovedstadsregionen og Greater Copenhagen. Indsatsen kan fx indeholde skræddersyede uddannelses- og strategiforløb for kommuner, der ønsker hjælp til at integrere cirkulær økonomi i kommunale kerneopgaver som affaldshåndtering, indkøb, miljøtilsyn, erhvervsrådgivning og byplanlægning. Målet er, at 80 % af alt affald i regionen skal genanvendes i 2035.”
Der er meget, som peger på, at der er spændende perspektiver i den cirkulære økonomi. Syddansk Universitet har skønnet, at danske virksomheder kan spare 21 mia. kr. om året ved at mindske ressourceforbruget. Ellen MacArthur Foundation har skønnet, at cirkulær økonomi i Danmark kan øge BNP med op til 1,4 %, øge eksporten med 3-6 %, øge beskæftigelsen med 7-13.000 nye jobs og reducere ressourceforbruget med op til 50 % for udvalgte materialer.
Tilmeld nyhedsbrev
Tak for din tilmelding.