Regionrådsformand: OPP er win-win for borgerne

- OPP er på mange måder en win-win situation for borgerne i Region Sjælland, siger Jens Stenbæk (V) til DR Sjælland.

Trods kritik af byggeprojekter, mener regionrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V), at sikkerheden er større ved samarbejde med private. Det skriver DR Sjælland.

Udvidelsen af sygehuset i Slagelse, et vandkulturhus i Næstved og en ny byret i Holbæk er alle eksempler på OPP-projekter, eller Offentlige-Private-Partnerskaber, i Region Sjælland.

Siden 2007 er der bygget eller planlagt projekter af den type for 14 milliarder kroner på landsplan, og der er sket en fordobling af antallet af projekter inden for de seneste fem år. Det viser tal, DR Nyheder har indsamlet.


Men samarbejdet med private kan vise sig at være det offentliges svar på et kviklån, og det kan ende med at blive væsentligt dyrere for kommunen eller regionen, end hvis de havde lånt sig til pengene.

Det er formanden for regionsrådet i Region Sjælland dog ikke enig i.

- Det er på mange måder en win-win situation for borgerne i Region Sjælland, siger Jens Stenbæk (V) til DR Sjælland og fortsætter:

- Vi havde aldrig fået et nyt mor-barn-hospital i Slagelse, hvis vi ikke havde valgt et OPP-projekt, da den daværende regering ikke gav os lov til traditionelt byggeri, selvom vi havde pengene i kassen.

Han mener, at borgernes skattekroner bliver brugt bedre gennem OPP-samarbejdet, ved at de store entrepreneur selskaber gør det, de er gode til, nemlig at bygge hospitaler og forestå vedligeholdelsen af bygningen de næste 20 år.

- Samtidig kan vores personale koncentrere sig om det, de er gode til, det, der foregår inde i sygehusene, nemlig behandling og pleje af patienterne. På den måde får vi mere sundhed for de penge, der er til rådighed, siger Jens Stenbæk.

Ifølge regionrådsformanden giver det en større sikkerhed, at der et stærkt incitament for den private bygherre, hvor risikoen ligger ved den private bygherre og ikke hos regionen.

- De laver et rigtigt godt byggeri og gør det færdigt til tiden, når de ved, at de bagefter ejer byggeriet og også skal forestå vedligeholdelsen i en lang årrække fremover, siger han til DR Sjælland.

- Vi skal købe byggeriet tilbage, men vi kender prisen på forhånd. Vi kender også totalomkostningerne de næste 20 år, de ligger fast. Dermed er sikkerheden større, end hvis vi selv havde stået som bygherre, siger Jens Stenbæk.

Emneord: OPP, OPS, Offentligt privat samarbejde, Region Sjælland, Jens Stenbæk, Fremtidens hospitaler, Hospitalsområdet, OPS Avisen nr. 1
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.03.17 Lukas
  Private kræver afkast

  At samarbejde med private er da absurd. At sammenligne med kviklån er en rimelig god betegnelse. De gør sig selv en bjørnetjeneste ved at tage den nemme løsning. Hvis man stiller for og imod op mod hinanden, så ved man godt hvad man skal vælge. - Men det er da set før at folk tager kviklån, bare se renterne her, folk låner alligevel.

 • 29.09.16 Brian N Jensen
  Det lyder lidt som et religiøst dogme

  Stenbæk modsiger sig selv når han siger at der er en win-win situation. At den daværende regering ikke gav dem lov at bygge, selv om de havde penge i kassen, er et ikke-argument.

  Grunden til at regeringen ikke gav kommunen lov til at bygge for egne penge er jo netop at man vil fremtvinge OPP-projekter. Det er politisk bestemt - ikke et naturgivet randvilkår.

  Der er ikke nogen, som forventer sig at det offentlige skal begynde at anskaffe sig ekspertise og entreprenørmaskiner for at projektere og bygge selv. Det skal selvfølgelig udliciteres - man kunne endda udlicitere driften i samme omgang og skabe samme incitament for at lave omkostningseffektive løsninger. Det samme vil en Privat Partner oftest selv gøre alligevel.

  For en politiker (som pr. definition er på lånt tid) er det en win-situation fordi man kan bygge store ting "nu" hvor så udgifterne kommer senere. Det er vel derfor det sammenlignes med kviklån.

  Det offentlige kan låne billigere end det private. Ud over det, vil der ikke være en forventning til afkast på en privat investering. I det større perspektiv, sparer samfundet desuden virksomhedens provenu på afskrivninger.

  Ulempen ved ikke at gøre det med OPP, er at det stiller større krav på ledelsen i det offentlige. Det øverste ledelsesansvar ligger hos politikerne...

  Lidt retorisk kan man altså sige at politikerne er glade for OPP fordi de ikke kan opfylde deres ansvar…

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 13.05.19 Ledelse
  Politiet sigter sundhedsansatte for svigt i skandale om kræftscreening

  Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på Ringsted sygehus på mistanke om brystkræft.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.

 • 10.12.18 Politik
  Nu skal Danmark markedsføres som life science nation

  Regeringen bevilger i alt 7 millioner kroner til markedsføringen af Danmark. Det skal styrke eksporten og tiltrække investeringer fra medicoindustrien, og pengene bliver administreret i et offentligt-privat samarbejde.