Republikansk fyrtårn går af som formand i Kongressen

En af USA's toppolitikere gennem to årtier, John Boehner, træder tilbage som formand i Repræsentanternes Hus.

Det sendte chok gennem rækkerne hos Det Republikanske Parti, da partiets talsmand og formand i Repræsentanternes Hus, John Boehner, fredag meddelte, at han agter at træde tilbage med udgangen af oktober.

Det sker for at undgå langvarig uro om lederskabet, skriver Reuters.


Den 65-årige republikaners afgang efter 24 års tjeneste i Kongressen, som består af Senatet og Repræsentanternes Hus, vil formentlig medføre en ophedet kamp om magten i det sidstnævnte af de to kamre.

Det sker, mens USA gør klar til præsidentvalget til november 2016.

- Formand Boehner har netop annonceret på et møde, at han trækker sig som formand og fra Kongressen i slutningen af oktober, skriver hans republikanske kollega Bill Huizenga i et overraskende tweet på det sociale medie Twitter.

Hans direkte modpart, Nancy Pelosi, der er formand for den demokratiske gruppe i Repræsentanternes Hus, siger, at det er "seismisk" for Republikanerne - altså at det vil ryste partiet.

Boehners kontor har bekræftet udsagnet, og ifølge Boehners assistent er hans sidste arbejdsdag 30. oktober.

- Formanden tror, at det at udsætte medlemmer for længerevarende uro om lederskabet vil gøre uoprettelig skade på institutionen, siger en af Boehners assistenter.

Et af nøglespørgsmålene er, hvorvidt Boehners stedfortræder, Kevin McCarthy, er i stand til at vinde en afstemning om at overtage formandskabet.

Boehner har mødt et vedvarende pres fra konservative i egne rækker, som mener, at han var for villig til at gå på kompromis med USA's demokratiske præsident, Barack Obama, og for tilbøjelig til at forlade sig på demokratiske stemmer for at få gennemført afgørende lovgivning.

Dagen før var Boehner, som selv er katolik, vært for pave Frans, der holdt tale til Kongressen. Han brød sammen i gråd, da han stod med paven for at hilse på folkemængderne.

Republikanerne har formandsposten i Repræsentanternes Hus, fordi de er største parti. 

Formanden er formelt nummer to i den amerikanske politiske arvefølge og skal dermed indtræde som præsident, hvis både præsident Obama og vicepræsident Joe Biden bliver ude af stand til at varetage jobbet. 

/ritzau/

Emneord: USA, Republikanere, Kongressen, John Boehner
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 30.11.15 Bæredygtighed
  Danmark med i præsident Obamas ”Mission Innovation”

  USA med præsident Obama i spidsen har taget et ambitiøst internationalt energiforskningsinitiativ, hvor 20 lande – herunder Danmark – forpligter sig til en markant forøgelse af midlerne til energiforskning over en femårig periode. Zuckerberg, Branson, Soros og Bill Gates er blandt de private deltagere.