Republikansk fyrtårn går af som formand i Kongressen

En af USA's toppolitikere gennem to årtier, John Boehner, træder tilbage som formand i Repræsentanternes Hus.

Det sendte chok gennem rækkerne hos Det Republikanske Parti, da partiets talsmand og formand i Repræsentanternes Hus, John Boehner, fredag meddelte, at han agter at træde tilbage med udgangen af oktober.

Det sker for at undgå langvarig uro om lederskabet, skriver Reuters.


Den 65-årige republikaners afgang efter 24 års tjeneste i Kongressen, som består af Senatet og Repræsentanternes Hus, vil formentlig medføre en ophedet kamp om magten i det sidstnævnte af de to kamre.

Det sker, mens USA gør klar til præsidentvalget til november 2016.

- Formand Boehner har netop annonceret på et møde, at han trækker sig som formand og fra Kongressen i slutningen af oktober, skriver hans republikanske kollega Bill Huizenga i et overraskende tweet på det sociale medie Twitter.

Hans direkte modpart, Nancy Pelosi, der er formand for den demokratiske gruppe i Repræsentanternes Hus, siger, at det er "seismisk" for Republikanerne - altså at det vil ryste partiet.

Boehners kontor har bekræftet udsagnet, og ifølge Boehners assistent er hans sidste arbejdsdag 30. oktober.

- Formanden tror, at det at udsætte medlemmer for længerevarende uro om lederskabet vil gøre uoprettelig skade på institutionen, siger en af Boehners assistenter.

Et af nøglespørgsmålene er, hvorvidt Boehners stedfortræder, Kevin McCarthy, er i stand til at vinde en afstemning om at overtage formandskabet.

Boehner har mødt et vedvarende pres fra konservative i egne rækker, som mener, at han var for villig til at gå på kompromis med USA's demokratiske præsident, Barack Obama, og for tilbøjelig til at forlade sig på demokratiske stemmer for at få gennemført afgørende lovgivning.

Dagen før var Boehner, som selv er katolik, vært for pave Frans, der holdt tale til Kongressen. Han brød sammen i gråd, da han stod med paven for at hilse på folkemængderne.

Republikanerne har formandsposten i Repræsentanternes Hus, fordi de er største parti. 

Formanden er formelt nummer to i den amerikanske politiske arvefølge og skal dermed indtræde som præsident, hvis både præsident Obama og vicepræsident Joe Biden bliver ude af stand til at varetage jobbet. 

/ritzau/

Emneord: USA, Republikanere, Kongressen, John Boehner
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også