S og DF: Vi vil bevare velfærdssamfundet

Folketingets to største partier vil bevare velfærdssystemet, men er uenige om finansieringen.

Hvis det nye regeringsgrundlag bliver til virkelighed, vil der værre 14.000 færre offentligt ansatte i 2025 ifølge beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den udvikling vil Socialdemokratiet blokere.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Ifølge partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, burde regeringen i stedet droppe en række bebudede lettelser i skatten og bruge pengene på flere offentligt ansatte.

- Vores udgangspunkt er, at til trods for at der skal vækstinitiativer og forskellige andre ting til, skal vi også sikre, at velfærdssamfundet hænger sammen, siger han.

- Et af vores kritikpunkter er, at regeringen er ved at solde pengene op på skattelettelser.

Også Dansk Folkeparti vil forsøge at begrænse faldet i antallet af offentligt ansatte, forklarer partiets finansordfører, René Christensen.

- Det velfærdssamfund vi har i dag, vil vi også gerne have i morgen med en værdig ældrepleje, folkeskole og andet, siger han.

Han vil dog lede efter pengene et andet sted end Benny Engelbrecht. Han peger blandt andet på at sparre udgifter ved at forsøge at få færre flygtninge til landet.

Derudover peger han på reformer, der skal få kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

- Vi udbetaler årligt 40 milliarder kroner i kontanthjælp. Derfor vil vi gerne have flere i arbejde. Nogle af de mennesker var faktisk i arbejde i 00’erne, siger René Christensen.

Han afviser dog ikke, at der på et tidspunkt frem mod 2025 kan blive plads til skattelettelser.

- Vi er ikke et parti, der ønsker så høj en skat som mulig, siger han.

- Men hvis man skal lave skattelettelser, skal finansieringen være der. En del af finansieringen til de her skattelettelser kommer fra at hæve pensionsalderen. Det er en dårlig idé, synes vi.

Den tidligere Venstre-regering foreslog i sin 2025-plan at hæve pensionsalderen med seks måneder.

/ritzau/

 

 

Emneord: Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Socialdemokraterne, Benny Engelbrecht, Dansk Folkeparti, Rene Christensen, Reformer, Skattelettelser, Flygtninge, 301116
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 03.12.16 M.S. Carstens
    Velfærdssamfundet og offentlige ansatte

    Der kan spares meget på velfærdssamfundet, alene ved en stærk begrænsning af sagsbehandlernes stigende trang til at overbehandle sagerne og deres nærmest anarkistiske evne til, dels at rage flere selvopfundne sagsområder til sig og dels at inddrage aldeles unødige sagsbehandlere alene for at trække tingene ud og komplicere sagerne unødigt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også