S vil tage kontanthjælp fra hjemmegående indvandrerkvinder

Hvis indvandrerkvinder ikke uddanner sig, er Socialdemokratiets formand klar til at tage kontanthjælpen. Det kan være en hjælp at blive tvunget i uddannelse, siger forsker.

En opgørelse fra Odense Kommune får nu Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, på banen.
 
For ni ud af ti hjemmegående indvandrerkvinder på kontanthjælp er klar til job, lyder det fra kommunen.  Derfor erklærer S-formanden sig parat til at tage deres kontanthjælp, hvis de ikke siger ja til et tilbud om uddannelse.

- Skal vi have de kvinder til at bryde med den negative sociale kontrol, nytter det ikke noget bare at snakke. Så må vi give dem værktøj til at bryde mønstret, siger Mette Frederiksen til Fyens.dk.
 
Hun kalder det for en "frihedskamp" på baggrund af, at Odense Kommune har gransket 30 indvandrerkvinders lægeerklæringer og konstateret, at blot tre af dem var for syge til at komme i arbejde eller uddannelse. Men regeringen mener dog ikke, at et pålæg om at tage en uddannelse er det rette værktøj at bruge over for de pågældende kvinder.
 
- Vi har ikke brug for uddannelse her, vi har brug for, at de kommer ud på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Fyens.dk.
 
Dansk Folkeparti kigger gerne på forslaget, siger partiets integrationsordfører, Martin Henriksen. Men han hælder ligesom regeringen mere til, at kvinderne tager et arbejde. 
 
- Nu har de pågældende personer fået kontanthjælp i mange år, og så var det måske rimeligt, at de fik et arbejde og betalte noget tilbage til samfundet i stedet for, at vi kaster dyre uddannelser efter dem, siger Martin Henriksen.
 
- Man må gøre sig klart, at højtuddannede muslimske kvinder også er underlagt social kontrol, så at tro, at uddannelse vil hjælpe mod social kontrol er jo mere end almindelig naivt.
 
Forsker: Uddannelse bryder social kontrol i indvandrerhjem
Det kan i nogle tilfælde være vejen frem at tvinge de indvandrerkvinder, som er isoleret fra omverdenen, ud i en uddannelse ved at fratage dem kontanthjælpen.
 
Det vurderer Sofie Danneskiold-Samsøe, som er adjunkt og ph.d. ved Institut for Socialt Arbejde ved Professionshøjskolen Metropol.  Hun påpeger dog, at det er meget afhængig af den enkelte kvindes alder, baggrund og situation, om det vil give mening at bruge tvang ved at fratage dem sociale ydelser. 
 
- Det er ikke en garanti, men det er sværere at udøve social kontrol med kvinder, hvis de har en større omgangskreds, som man kan få via studier og job, siger hun. 
 
Sofie Danneskiold-Samsøes forskning har vist, at en stor del af de kvinder, der lykkes med at bryde ud af den sociale kontrol, får hjælp af deres kolleger. 
 
- De har fået hjælp til at opsøge krisecentre, komme væk fra familien eller få ophold hos en kollega i en periode. De kan også blive bekræftet i, at den vold og kontrol, de udsættes for, ikke er i orden, siger hun. 
 
/ritzau/
Emneord: Indvandrerkvinder, Integration, Kontanthjælp, Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, Troels Lund Poulsen, Beskæftigelsesministeren, Odense Kommune
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 05.12.16 Gitte H.
  Man kan bare tage sig et job ...

  Tja,... sådan ser det sikkert ud deroppe fra øverste niveauer i samfundskagen... os, der egentligt startede med at være rimeligt ressourcestærke, veluddannede, har gjort det rigtige og har været helt klar til job, oplever ofte noget ganske andet, særligt når vi har været langtidsledige og/eller kritisk/langvarigt syge. Og at sidde i København Kommunes Erhvervshus en kold mandag morgen kl. 8.30 sammen med 300 andre forhultede ledige og kontanthjælpsmodtagere og kigge på jobopslag bordene med 6 timer pr uge, 12 timer pr uge, med timeløn og uden pension - hvor der samtidig fordres et CV med en helt specifik profil - så kan de fleste af os gå hjem igen ... det er frygteligt ...vil ikke ønske det for min værste fjende ...og jobcenterkonsulenter, der er ansat til at udskamme og sparke meget hårdt ... og Ydelsesservice København med op til 8 ugers ekspeditiontid på kontanthjælp og 4 uger på enkeltydelser ... men svaret er jo, at vi bare kan tage os et job .... ja, så er ringen lige som sluttet, fordi hvor er de jobs? I Polen? Det er vel det, I mener her... at vi skal gribe globaliseringens store muligheder ...nej, jeg stopper nu, de fleste af jer vil alligevel mene, at jeg bare kan tage mig sammen ..

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Velfærd
  Regeringen har lavet en Robin Hood-model med bind for øjnene

  Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost er stærkt forundret over, at den i forvejen økonomisk pressede kommune skal punge ud med yderligere 16 millioner kroner ifølge oplægget til den nye udligningsreform. Derfor har han nu kontaktet statsministeren og indenrigsministeren.

 • 07.12.18 Social
  Lufthavnstilsynet styrkes markant

  Regeringen og Dansk Folkeparti har som et led i finansloven for 2019 afsat ekstra to millioner kroner årligt til mere kontrol med offentlige ydelser i de danske lufthavne.

 • 21.02.19 Velfærd
  Nye tal: Ældre arbejder længere

  Andelen af 67-årige, der stadig arbejder, er fordoblet på 15 år. Samtidig stopper færre på grund af dårligt helbred, viser nye undersøgelser, som VIVE har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

 • 14.12.18 Politik
  Borgmester lancerer integrationspolitik: Det er københavnernes politik

  Med Københavns nye integrationspolitik vil kommunen fremover investere i integration, sætte målrettet ind med det der virker og have mere langsigtede indsatser. Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at integrationspolitikken skal tilbage til kernen.

 • 01.06.18 Politik
  Åbent brev fra Mette Frederiksen til offentligt ansatte og ledere

  Med et åbent brev fremlægger Socialdemokratiet i dag en ny vision for den offentlige sektor. Den omhandler en selvstyre-reform med syv tiltag, der skal løse fem centrale udfordringer. Læs mere her.