Samarbejdet om kræft og ernæring er livsvigtigt

Den bedst mulige behandling af kræftpatienter kræver fokus på ernæring. Det gør samarbejdet mellem kliniske diætister og kræftsygeplejersker livsvigtigt, og rammerne skal være til det. Det er de ikke i dag.

Ernæringstilstanden er vigtig for at sikre så godt et behandlingsforløb som muligt, når man er ramt af en kræftsygdom. Men alt for meget af ansvaret for ernæringen overlades til patienterne selv og deres pårørende i stedet for det sundhedsfaglige personale.

Det viser en ny undersøgelse fra Kost og Cancer, som Kost- og Ernæringsforbundet er en del af. Det betyder, at alt for mange kræftpatienter ender med at blive underernærede, og i nogle tilfælde er det underernæring, patienterne dør af, og ikke selve sygdommen. Derfor er det utrolig vigtigt, at det lægefaglige personale sikrer, at patienterne får en ordentligt kost eller tilskud, og at rammerne er på plads, så der kan tilbydes en fokuseret ernæringsmæssig indsats gennem hele behandlingsforløbet. Der skal være nok diætister, og der skal være tid og ressourcer til det livsnødvendige samarbejde mellem de forskellige faggrupper omkring patienten.

I undersøgelsen efterlyser kræftsygeplejerskerne netop flere diætister på hospitalerne. Og diætisterne opfordrer samtidig sygeplejerskerne til at henvise patienterne til dem langt tidligere end i dag, inden patienterne har tabt sig og er alvorligt underernæret. Begge faggrupper efterlyser desuden bedre muligheder for at samarbejde, det gælder både internt på hospitalet og på tværs af sektorer. Og de efterlyser et system, der gør det enkelt og muligt at udveksle data om de patienter, de behandler.

Så selvom formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg i vores fagblad giver udtryk for, at de gør det godt på hospitalerne og har fokus på ernæring, viser vores undersøgelse, at opgaven nedprioriteres i det daglige.

Der skal satses på tværfaglige ernæringsteam på de onkologiske afdelinger. Og data om kræftpatienters ernæringsstatus skal blive en del af de elektroniske patientjournaler, så patienterne kan følges på tværs af region og kommune.

Læs artiklen 'Kost mod kræft' i Kost & Ernæringsforbundets fagblad her

I undersøgelsen efterlyser begge faggrupper også mere viden om ernæring ved kræft. Det skal løftes af regionerne, der skal lytte til medarbejdernes ønsker om efteruddannelse.
Flere faggrupper peger på, at ernæring ikke skal være en KAN-opgave, men en SKAL-opgave – og jeg er helt enig.

Det kræver et ledelsesmæssigt fokus i regionerne og hos hospitalsledelsen, men også på den enkelte afdeling, hvor samarbejdet mellem sygeplejersker og diætister skal styrkes.

Indlægget har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 6/2018

Emneord: 260618, Kost- og Ernæringsforbundet, Ernæring, Kræft, Kræftpatienter, Ghita Parry, Kost og Cancer
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 79 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også