Sammenhængsreform bid 3: Puljer under 10 millioner skal sløjfes

Antallet af puljer målrettet kommuner og regioner skal halveres, og små puljer under 10 mio. kr. skal afskaffes.

Milliarder af kroner til at hjælpe ledige, ældre og syge ligger godt gemt i et hav af økonomiske puljer i landets ministerier. Selv om skiftende regeringer i 30 år har talt om at rydde op i puljejunglen, er omfanget af ministrenes små og store økonomiske cigarkasser alligevel vokset gennem årene. 
Men nu skal det være slut. Regeringen blæser til kamp mod puljetyranniet, skriver Mandag Morgen. 


Innovationsminister Sophie Løhde (V) er klar med en plan for at få luget ud i de mange velfærdspuljer til kommuner og regioner. Står det til hende, skal halvdelen af puljerne målrettet kommuner og regioner fjernes. Små puljer på mindre end 10 mio. kr. skal helt væk for at for at undgå, at pengene bliver ædt op af administration. 

”Folketinget har skabt et puljetyranni i kommunerne og regionerne, hvor alt for mange penge bliver ædt op af administration frem for at blive brugt på velfærd. Det giver simpelthen ikke mening, at alle landets 98 kommuner bruger deres kræfter på at jagte de samme få millioner, som for længst er blevet ædt op i administration,” siger Sophie Løhde til Mandag Morgen. 

Regeringen vil også gøre det langt lettere for kommuner og regioner at søge om penge fra ministrenes mange økonomiske cigarkasser. Den vil forpligte de enkelte ministerier til på fire faste datoer hvert år at annoncere, hvilke puljer der bliver slået op i det kommende kvartal. 

Økonomi-og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) mener, at det vil give et meget bedre overblik over pulje-landskabet. 

”Medarbejderne skal nemt og enkelt kunne få overblik over, hvornår puljerne kan søges. Derfor vil der fremover kun være fire dage om året, hvor puljer bliver meldt ud. Det er med til at gøre hverdagen enklere for de ansatte,” siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Mandag Morgen.

Landets borgmestre har i mange år kritiseret omfanget af de mange puljer, som udgør en stadig større del af kommunernes samlede økonomi. En kortlægning foretaget af Mandag Morgen i februar viste, at der alene sidste år var over 130 statslige puljer med en samlet bevilling på knap 12 mia. kr., som kommunerne kunne få penge fra, hvis de f.eks. ønskede at hjælpe flere i job, styrke integrationen eller sikre bedre vilkår for ældre. Til sammenligning var der for 10 år siden ’kun’ 98 forskellige puljer med en samlet bevilling på 2,3 mia. kr. til rådighed for kommunerne. 

Hele tiden dukker der nye puljer op, som partierne i Folketinget har sat i verden for at få sat et politisk fingeraftryk på, hvor og hvad der skal bruges penge på ude i kommunerne. Bare den seneste finanslovsaftale og aftale om satspuljen for i år har skabt over 20 nye puljer med knap 1 mia. kr. 

Oprydningen i puljejunglen er et led i regeringens store afbureaukratiseringsreform, der præsenteres tirsdag.

 

Emneord: Lukkede puljer, Puljeadministration, Puljemidler, Milliardpulje, Puljer, Sammenhængsreform, Sophie Løhde, 030918, Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også