Selv de mest syge skal arbejdsprøves
- Det siger loven, vi skal. Den politiske vedtagelse i Danmark er, at vi skal have den mindste ressource ud af enhver borger, siger formanden for kommunens Erhvervs og Beskæftigelsesudvalg, Dan Gørtz (V), til DR Fyn.
14 minutter med en dymo. Det er alt, hvad Charlotte Poffler kan klare på en arbejdsdag. Hun er en af de meget syge borgere, som kommunerne stadig sender i virksomhedspraksis, selv om arbejdsprøvning af de svageste blev udsat for skarp kritik i efteråret.
Charlotte Poffler fra Glamsbjerg i Assens Kommune lider af gigt. Hun er nu i gang med sin anden praktikperiode af 13 ugers varighed. To gange om ugen møder hun op i Glamsbjerg Fritidscenter for at arbejde en halv time. På den dag formår hun at arbejde i 14 minutter.
- Jeg begynder at få ondt i nakken og hovedet, siger Charlotte Poffler til DR Fyn. Hun føler selv, at det er både pinligt og ydmygende.
Tilbage i efteråret advarede flere eksperter om, at praktikforløbene kunne gøre borgerne endnu mere syge, end de var i forvejen.
- Det er ikke acceptabelt, hvis kommunerne tvinger mennesker til at gøre noget, som gør dem mere syge, slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fast på et samråd i oktober.
Charlotte Pofflers eksempel var et af dem, der var årsag til samrådet. Her et halvt år efter er hun ikke desto mindre i gang med endnu et praktikforløb.
I Assens Kommune fastholder de nemlig arbejdsprøvningen, selv for de mest syge borgere.
- Det siger loven, vi skal. Den politiske vedtagelse i Danmark er, at vi skal have den mindste ressource ud af enhver borger, siger formanden for kommunens Erhvervs og Beskæftigelsesudvalg, Dan Gørtz (V), til DR Fyn.
Om få uger modtager landets kommuner en guide til, hvordan de skal håndtere ressourceforløb for syge borgere. Senere skal et rejsehold og workshops hjælpe kommunerne yderligere.
Dan Gørtz bør invitere Ulf Harbo - Ricky Rasmussen og Mette Heap til en kursusfagene på kommunen så både politikere og embedsmænd kan få styr på lovgivningen - hvad de åbenlyst ikke har på Fyn
Loven siger at afgørelse af hjælp skal bygge på et helhedsorienteret fagligt skøn der bygger på hele oplysningsgrundlaget - Forvaltningsloven sætter hermed det faglige skøn over den enkelte regel i Lov om Aktiv Beskæftigelse en lov der er underlagt Forvaltningsloven og lov om Retssikkerhed bla i sagsbehandling - det vi kan konkludere er at det faglige niveau er faldet drastisk i kommunerne i takt med målstyring og økonomi