SF og R om kystbyggeri: Unik dansk natur vil forsvinde

Hos både SF og Radikale frygter man, at bebyggelse på strande vil skade unik natur og skræmme turister væk.

Byggerier i vandkanten vil lægge en dæmper på turismen og ødelægge den frie danske natur.

Det er de bekymringer, der vækkes hos både SF og Radikale i lyset af den vækstpakke, som regeringen fremlægger mandag, der skal give mulighed for at bygge i kystområderne.

Læs alt om vækstpakke 2015 her

Pia Olsen Dyhr, SF's formand, frygter, at vækstplanen vil ødelægge noget helt unikt, som den danske natur kan byde på.

- I Danmark kan alle danskere gå rundt langs alle vores kyster, og det er helt unikt. Det vil regeringen nu hindre ved at gøre det muligt at bygge hoteller, så vi får kystlinjer som i Tyrkiet og Spanien. 

- Jeg tror desværre, at vækstplanen vil være med til at ødelægge turismen. Noget af det, der har tiltrukket mange turister, er nemlig vores unikke natur og kystlinjer, siger hun.

Som det er i dag, kan man ifølge planloven ikke bare bygge løs ved de danske strande og kyster. Hvis der skal sættes en bænk op eller bygges et hotel, kræver det tilladelse fra myndighederne, og de forbud vil regeringen nu til livs.

Regeringens mere liberale tilgang til kystbyggeri vækker harme hos De Radikales miljøordfører, Ida Auken.

- Det danske landskab med åbne, frie kyster vil forsvinde over en årrække, mener Ida Auken. 

Ligesom Pia Olsen Dyhr forventer Ida Auken heller ikke, at hotelbyggerier på stranden vil få turisterne til at valfarte til landet. 

- Det landskab, vi kender, som har tiltrukket masser af turister, sætter regeringen under angreb. Der er allerede i dag muligheder for at placere hoteller ved kysterne, der skal bare kunne argumenteres fornuftigt for dem, siger Ida Auken.

Også SF's formand er enig i, at der skal være visse muligheder for byggeri. Men regeringens vækstpakke er at gå for vidt, mener hun.

- Det er fint med sandkasser og bænke, og det er allerede muligt, hvis man søger om dispensation. Det, regeringen gør nu, er at tillade store bebyggelser langs strandene, hvilket er et stort indgreb mod de kyster, som vi normalt opfatter som allemandseje, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr. 

/ritzau/

Emneord: SF, Vækstpakke 2015, Pia Olsen Dyhr, Natur, Kystbyer, Ida Auken, De Radikale
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 20.02.20 Social
  Nyt nationalt outdoor-topmøde har fokus på børnene

  Hvordan får vi børnene ud i naturen? Det er temaet på Danmarks første topmøde om aktivt udeliv - Outdoor Summit - som bliver afholdt for første gang til april. Topmødet samler fagfolk og politikere med det klare mål at udvikle nye, skelsættende helhedsløsninger.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.

 • 23.11.15
  Løft til landbruget skaber vækst i hele Danmark

  Når landbruget får lov til at vokse, kommer det især landdistrikterne til gode. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen løfter i forbindelse med præsentationen af Vækst og udvikling i hele Danmark lidt af sløret for indholdet i den kommende fødevare- og landbrugspakke.

 • 23.11.15 Politik
  Regeringsforslag medfører butiksdød

  De Samvirkende Købmænd advarer mod liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser. Forslaget er et ideologisk opgør og ikke en håndsrækning til UdkantsDanmark, siger De Samvirkende Købmænds adm. direktør John Wagner.