Skal vi lynche eller hjælpe de pædofile?

Det er for langt ude, når Dansk Folkeparti mener, at vi skal omdele løbesedler, når en pædofil flytter til nabolaget, så forældre kan beskytte deres børn. Det avler kun frygt og mistænkeliggørelse. Der er bedre måder at sætte ind på.

Hvis vi skal følge forslaget fra Peter Skaarup i Dansk Folkeparti, så burde vi ikke nøjes med at uddele løbesedler, der advarer mod pædofili-dømte. Hvad med mordere, voldtægtsforbrydere og andre, som har skadet eller frataget et andet menneskes liv? Og sådan kan vi så gå rundt og skule frygtsomt på hinanden og mistænke alle for at ville os det ondt. Det synes jeg ikke er smart.

Man kunne i stedet overveje at stramme loven og idømme pædofile overgreb en strengere straf. Sidestille deres forbrydelse med et drabsforsøg. I de fleste tilfælde er ofrene for pædofile overgreb skadede for livet og døjer med alvorlige senfølger. Så hvorfor dømmer vi pædofile forbrydelser langt mildere, end andet vold? For pædofili er ganske enkelt seksuel vold mod et barn. Det var da et sted at starte - at vi anerkender de konsekvenser, seksuel vold mod et barn har, og idømmer strengere domme for at sende et afskrækkende signal til dem, der har lignende tanker. Og for at imødekomme de krænkedes retsfølelse.

Samtidig kunne vi fjerne forældelsesfristen. Vidste du, at den krænkede på 31 år, ikke vil kunne retsforfølge sin krænker? For der er forældelsesfristen trådt i kraft. Fra da af er den krænkede forbryder, hvis personen ytrer sig om sin krænker, og kan dømmes for injurier. Og krænkeren kan ikke retsforfølges. Den krænkede kan. 

Men det er ikke, hvad den politiske debat handler om. Den handler om at beskytte samfundet mod eventuelle gentagelser af den forbrydelse, en pædofil er blevet dømt for.
 
Det er rigtigt, at en forbryder kan gentage sin forbrydelse, uanset afsoning af straf. Faktisk er over halvdelen af fangerne i de danske fængsler gengangere. Vi er med andre ord ikke særligt dygtige til at forhindre gentagelser. Måske, fordi straffen er for mild. Måske, fordi straffen ikke virker.

Om Huset Zornig

Find artikler og blogs fra Huset Zornig og Lisbeth Zornig Andersen her.

Så hvad kan vi gøre anderledes? Hvordan kan vi nytænke den måde, vi håndterer forbrydere - nærmere bestemt pædofile? Det er der bestemt behov for at debattere.

Måske skulle vi se ud over Danmarks grænser. Hverken udfordringen med pædofile eller gengangere i fængslerne er et isoleret dansk problem. Faktisk har vi de udfordringer til fælles med tæt på 7 milliarder andre mennesker i verden. Hvad har de mon tænkt? Gider vi overhovedet interessere os - eller er vi bare den klogeste lille befolkning på planeten?
 
Hvis vi kaster et blik ud over landets grænser, så har man i Canada udviklet en metode, man kalder for CoSA - Circles of Support and Accountibility - som netop skal sikre, at pædofile ikke skal gentage deres forbrydelser. Tilgangen har haft stor succes og er præcist modsat Peter Skaarups forslag. I stedet for at skamme forbryderne for livstid og isolere dem socialt, omfavner CoSA de pædofile ved at etablere et netværk af frivillige omkring dem, der hjælper dem med at håndtere deres trang og handlinger. Som stiller et netværk til rådighed for dem, der bliver så vigtigt, at de ikke har lyst til at miste det ved at begå en forbrydelse igen.
 
Metoden CoSA udspringer af alkoholmisbrug og den afhængighed, alkoholikere har til alkohol i stil med Minnisotametoden. Den bliver brugt over for pædofile, fordi de har en tilsvarende afhængighed af en seksuel orientering, som er skadelig for andre. I øvrigt er CoSA funderet i den kristne kirke - ikke overraskende, da kristendommen netop anser alle for at være syndere, og rummer en tilgivelse og næstekærlighed, men også en indsats fra øvrigheden om hjælp til den enkelte synder. Man slutter ring om den, der har brug for hjælp, og hjælper.
 
Dansk Folkeparti slår sig op på at dyrke danskheden og herunder kristendommen som det grundlæggende værdisæt under vores måde at indrette samfundet på. Peter Skaarup burde derfor omfavne en sådan evidensbaseret og effektiv måde at hjælpe pædofile på, som i den grad er funderet i den kristendom, Dansk Folkeparti ser som en dansk grundværdi. 
 
Eller er vi i bund og grund nu om stunder i Danmark mere til at lynche folk? 
 
Hvad mener du?    
Emneord: Uge 21, Pædofile, Peter Skaarup, Dansk Folkeparti, Lisbeth Zornig Andersen, Huset Zornig, Offentlige registre, Pædofili
Huset Zornig på DenOffentlige.dk Huset Zornig stræber efter at blive en samlende platform for eksisterende og kommende initiativer på udsatte området i Danmark....
Aktivitet: Artikler: 53 | Events: 4 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 24.05.16 Michael Nielsen
  Danmark har altid lynchet folk - det nye er de nye spørgsmål

  Heksejagt er bestemt ikke et nyt fænomen her i Danmark. Nej, det nye er at vi allerede i det små er begyndt at stille spørgsmålstegn til, hvilke personligheds-typer det er, som ønsker at uskadeliggøre de mest fremmede blandt os; pædofile som et nutidens eksempel.

  For selvom det jo langt fra er alle danskere der ønsker at lynche, så lever 'Straffe-Segmentet' i vores befolkning, stadigvæk i bedste velgående. • 18.05.15 Agnethe Svendsen
  Pædofili

  Med tanke på hvad der i sidste ende bliver råd til, så må Skårups ide nok være den der her og nu vil virke, og dem der bliver grebet i overgreb, så er straffen utrolig latterlig, den gør grin med folk.
  Dem derer pædofile skal uskadeligøres, deres drift skal væk, så det kan spare nogle børn for overgreb, mange er både psykopat og pædofil, derfor
  Skal der gøres noget for børnenes skyld.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også