Statsrevisorerne "kritiserer skarpt", at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ikke har givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i solcellesagen. Foto: Christian Stæhr

Skarp kritik af Lidegaard i solcellesag

Politik

18/09/2014 11:29

Nick Allentoft

Martin Lidegaard (R) får statsrevisorernes tredjehårdeste kritik i den såkaldte solcellesag. Kristian Jensen siger, at solcellelov er 4,2 milliarder for dyr, men manglende orientering til Folketinget om solcelleloven er ikke nok til at vælte udenrigsministeren, siger SF.

Statsrevisorerne "kritiserer skarpt", at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ikke har givet Folketinget fyldestgørende oplysninger i solcellesagen.

Det er den tredjehårdeste kritik, som statsrevisorerne kan give.

Den hårde kritik får den nuværende udenrigsminister for ikke at have oplyst Folketinget om huller i solcelleloven, inden den blev vedtaget. Inden vedtagelsen var Lidegaard i et notat orienteret om hullerne i loven.

Læs også: Klimaministeren hilser undersøgelse velkommen

- I enkelte tilfælde fremgår det, at Martin Lidegaard bevidst ikke har givet fyldestgørende oplysninger til Folketinget, siger formand for statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), om kritikken.

Der var spekuleret i, at statsrevisorerne ville give Lidegaard en hårdere kritik på sin "karakterskala", men det berettiger sagen ikke til, mener de.

- Der er grund til at kritisere det her skarpt. Vi er enige om, at kritikken er passende ved den her lejlighed, siger statsrevisor Kristian Jensen (V).

Som klimaminister fik Martin Lidegaard en næse, men statsrevisorerne ønskede at undersøge sagen yderligere inklusive det lovforberedende arbejde. Derfor fik statsrevisorerne Rigsrevisionen til at udarbejde en rapport, som nu får statsrevisorerne til at kritisere den radikale politiker.

Ud over Lidegaard er der også kritik til Klima-, Energi- og Bygningsministeriets beregninger af de økonomiske konsekvenser af lovgivningen om støtten til solcelleanlæg.

Beregningerne har været mangelfulde, og derfor har Folketingets beslutningsgrundlag for at vedtage lovforslagene ikke været fyldestgørende, lyder det i kritikken.

Ministeriet havde viden om, at der var registreret 302 megawatt solcelleanlæg på den 20-årige overgangsordning.

Alligevel tog beregningerne af de økonomiske konsekvenser udgangspunkt i 230 megawatt solcelleanlæg. Det betyder, at statens støtteudgifter blev beregnet mindst 1,8 milliarder for lavt.

Kristian Jensen: Solcellelov er 4,2 milliarder for dyr

Den samlede ekstraomkostning i forhold til forventningen, da man vedtog solcelleloven i 2012, er på i alt 4,2 milliarder kroner. 

Det er en af grundene til, at daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) får skarp kritik af statsrevisorerne i den meget omtalte solcellesag. Det siger statsrevisor Kristian Jensen (V) onsdag til et pressemøde på Christiansborg.

Det er 4,2 milliarder i meromkostninger, hvis overgangsordningen løber frem mod 2032. Indtil nu er det kun tallet 1,8 milliarder kroner, der har været fremme. Det er fordi, der kun er regnet med, at overgangsordningen løber til 2020.

De 4,2 milliarder kroner er statens udgifter til støtten til solcelleanlæg på overgangsordningen.

Det nye tal er blevet overleveret mundtligt til statsrevisorerne fra Rigsrevisionen, der har undersøgt sagen. 

"Skarp kritik" er den tredje hårdeste kritik på revisorernes skala. Grunden til, at den ikke er blevet hårdere, er, ifølge Kristian Jensen, at der har været en generel "forsinkelse i det vidensniveau, som ministeriet har haft i forhold til den reelle udbygning".

Det, der reelt har været af udbyggelse af solcelleanlæg, har ifølge Kristian Jensen været så meget voldsommere, end det, ministeriet har vidst.

- Når kritikken alligevel kommer fra de allerøverste hylder, så er det fordi, det er ret markante overskridelser, der er tale om. Vi har spurgt og har fået at vide, at den samlede ekstraomkostning i forhold til forventningen er på 4,2 milliarder kroner. 

- Det er grunden til, at der bliver kritiseret skarpt. Det, er vi blevet enige om, er passende, siger han.

SF: Lidegaard kan blive siddende som minister Manglende orientering til Folketinget om solcelleloven er ikke nok til at vælte udenrigsministeren, siger SF.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) behøver ikke frygte for sit job efter tirsdag at have fået skarp kritik fra statsrevisorerne i den såkaldte solcellesag.

SF mener nemlig ikke, at en voksende næse til Lidegaard er nok til at fælde ham som minister. Det siger gruppeformand Jonas Dahl til Ritzau.

- Der er kommet en alvorlig kritik af det, der er foregået i Klima- og Energiministeriet, som Martin Lidegaard stod bag. Det er en ganske alvorlig kritik, der drejer sig om, at Folketinget er blevet vildledt, og det er klart, at det er ministerens ansvar.

- Men det er også baggrunden for, at han har fået en næse tidligere, og den næse er nok blevet en anelse større i løbet af i dag. Men jeg mener ikke, den er stor nok til at fælde ham som minister, siger gruppeformanden.

Spørgsmål: Har I tillid til Martin Lidegaard som politisk kollega?

- Vi har tillid til Martin Lidegaard, men vi må sige, at det her forløb selvfølgelig belaster ham. Det er en stor næse, han sidder tilbage med, og dem skal man ikke samle alt for mange af, siger Jonas Dahl.

Forud for statsrevisorernes offentliggørelse af Lidegaard-kritikken ville SF ikke frede ministeren på forhånd, som Enhedslisten havde gjort. Derfor var det muligt at samle et mistillidsflertal mod den radikale minister i Folketinget.

"Statsrevisorerne kritiserer skarpt" er den tredjehårdeste kritik, som statsrevisorerne kan give.

Kritikken fik Lidegaard for som Klima- og Enerigminister ikke at have oplyst Folketinget om huller i solcelleloven, inden den blev vedtaget. Inden vedtagelsen var Lidegaard i et notat orienteret om hullerne i loven, der ifølge Rigsrevisionen er blevet 4,2 milliarder dyrere end forventet.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce