Skarpe reaktioner på sundhedsskandale: Vanvittigt og syg kultur

Sundhedsminister kalder det vanvittigt, fagforening giver syg dokumentationskultur skylden mens oppositionen kalder ministeren i samråd. Sygehusdirektøren, Beth Lilja, var tidligere direktør i selskab for patientsikkerhed.

Sundhedsminister Sophie Løhde er forarget over, at patienter i Køge bevidst har fået for meget medicin.
Fuldstændig uacceptabelt.
 
Reaktionen fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) er utvetydig, efter at DR Sjælland torsdag har beskrevet, hvordan personalet på Køge Sygehus bevidst har overmedicineret nogle patienter for at få tid til at passe andre.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Det lyder vanvittigt. Jeg er dybt forundret over, at den slags kan finde sted på et dansk sygehus, siger Sophie Løhde og tilføjer: 

- Det er fuldstændig uacceptabelt, og jeg har da også forstået, at ledelsen på sygehuset har grebet ind med det samme. Det mangler også bare, for den slags skal stoppes øjeblikkeligt.
 
En sygeplejerske på Køge Sygehus fortæller torsdag til DR Sjælland, at arbejdspresset på sygehuset er så stort, at personalet nogle gange må give sovemedicin til patienterne. Ellers kan sygeplejerskerne ikke tilse andre patienter. Sagen er blevet forsvaret i løbet af torsdagen af sygehusets vicedirektør, Beth Lilja, som er tidligere leder af Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
 
Men der er ikke en gyldig grund, fastslår ministeren: 
 
- Det er muligt, at personalet har haft travlt og har følt sig presset, men det berettiger på ingen måde, at patienterne bliver overmedicineret. Det hører ingen steder hjemme, og Styrelsen for Patientsikkerhed har også bedt om en redegørelse, så vi kan finde ud af, hvad der er foregået på sygehuset, siger Sophie Løhde.
 
DR Sjælland har fået aktindsigt i et påbud fra Arbejdstilsynet, der er sendt til Køge Sygehus 8. juni i år.
 
I rapporten fra Arbejdstilsynet kan man ifølge DR Sjælland læse, at der er skruet op for medicinen, selv om personalet ved, at det strider mod de retningslinjer, der findes på området, og kan føre til længere indlæggelsestider. Arbejdstilsynet skriver i rapporten, at den øgede brug af beroligende medicin tidligere er blevet indberettet som en "utilsigtet hændelse".
 
Men ifølge en sygeplejerske på Køge Sygehus, som DR Sjælland har talt med, er sygeplejerskerne holdt op med at indberette, fordi det efterhånden blev en daglig hændelse.
 
Sygeplejersker: Unødig medicin vidner om syg kultur på sygehus
Der drives rovdrift på medarbejderne, lyder det fra sygeplejersker efter sag om unødig medicinering i Køge. 

- Det vidner om en syg kultur i sundhedsvæsenet, hvor der drives rovdrift på medarbejderne, og hvor der bliver skruet på selv de medicinske skruer for at frigøre ressourcer, siger Grete Christensen, der er formand for landets sygeplejersker.

Arbejdsforholdene på sygehuset i Køge har ifølge sygeplejerskernes formand været pressede det seneste år. Medarbejderne har tidligere advaret om situationen over for ledelsen, men først efter et påbud fra Arbejdstilsynet i maj i år, blev der ifølge sygeplejerskernes formand handlet på situationen.
 
Spørgsmål: Hvad er risikoen ved, at der skrues op for den beroligende medicin?
 
- Det er principielt, at man vælger økonomiske rationaler bag behandlingen frem for at tage hånd om, hvad der er bedst for patienterne. Vi ved alle, at det er bedst at have mennesker omkring os end at blive lagt til at sove, fordi der ikke er tid til at passe os, siger Grete Christensen.
 
Ifølge Dansk Sygeplejeråd er eksemplet fra Køge ikke enestående. En undersøgelse, som rådet står bag, viser at halvdelen af sygeplejerskerne sidste år oplevede, at muligheden for at løse deres kerneopgaver på et fagligt forsvarligt niveau altid eller ofte er under pres.
 
- Når vi reagerer, så er det for at gøre opmærksom på, at tilsvarende situationer foregår mange andre steder i landet. Det er med til at svække befolkningens tillid til et ellers meget velfungerende sundhedssystem, og det må vi ikke sætte over styr, siger hun.
 
Formand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V) siger i en kommentar, at sagen fra sygehuset i Køge viser en "uacceptabel praksis". Han siger, at regionen først har fået kendskab til sagen i forbindelse med offentliggørelsen af Arbejdstilsynets rapport.
 
- Jeg forventer, at sygehusledelsen på Sjællands Universitetshospital hurtigst muligt tager hånd om problemet og får det løst, siger Jens Stenbæk. 
 
Vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Beth Lilja siger til DR, at sygehuset har fået en frist af Arbejdstilsynet frem til november til at gøre noget ved problemet.
 
Sag om bedøvede patienter havner på ministers bord
Nu bliver sundhedsminister Sophie Løhde kaldt i samråd om sagen af Socialdemokraterne, der efterlyser en redegørelse fra ministeren. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) frygter, at sagen om overmedicinering af patienter og manglende indberetninger på Køge Sygehus i sidste ende kan koste liv.
 
- Det her er særdeles alvorligt, for det drejer sig om patienternes sikkerhed og tiltroen til sundhedsvæsenet. Ministeren må på banen, så vi kan få et overblik over, om der her også finder sted andre steder, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).
 
Sagen understreger, at politikerne nu har nået grænsen for, hvor meget man kan presse ud af sundhedspersonalet, mener Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund: 
 
- Det er en kynisk regering, som ser til, mens den her slags tendenser udvikler sig. Regeringen og sundhedsministeren må indse, at den almindelige drift af sundhedsvæsenet også skal have prioritet på linje med diverse garantier og pakker. Sundhedsvæsnet hænger ikke sammen længere, siger Peder Hvelplund.
 
- Brugen af den beroligende medicin er slem nok i sig selv, men jeg er lige så forfærdet over at læse, at de ikke indberetter det. Vi har en kultur i Danmark, hvor man indberetter fejl, så man kan lære af dem. Hvis personalet ikke har tid til at gøre det, så ødelægger vi den kultur, og det er dybt alvorligt, siger han.
 
Socialdemokraterne og SF vil nu have ministeren til at igangsætte en undersøgelse af, om episoderne fra Køge Sygehus også gør sig gældende på landets andre sygehuse og hospitaler. SF's velfærdsordfører Kirsten Normann Andersen mener, at sagen "med al tydelighed" viser, at de ansatte er for presset. 
 
- Der er i så mange år blevet presset til at løbe stærkere, og nu ser vi resultatet, som er helt uacceptabelt. Denne sag viser, at regeringens og højrefløjens vej for Danmark er den helt forkerte. Det er derfor vi i SF mener, at vi skal indføre et midlertidigt velfærdsbidrag, så vi kan give Danmark et velfærdsløft, siger Kirsten Normann Andersen.
 
/ritzau/
 
Emneord: Patienter, Patientsikkerhed, Køge Sygehus, Sygeplejersker, Indlæggelser, Sundhedsvæsnet, Sophie Løhde, Grete Christensen, Flemming Møller Mortensen, Sundhedsbureaukratiet
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 18.08.16 Susanne Holgaard Svendsen
  Altid kærlighed, frem for medicinering.

  Tænk hvis sundhedsministeren blev lige så chokeret over at borgere, indlagt på landets psykiatriske afdelinger, i årevis har været udsat for overmedicinering, fordi der ikke er viden og resourcer om menneskers mest basale behov, nemlig nærvær, kærlighed, sund føde, rent vand og bearbejdning af de egentlige årsager til indlagtes symptomer !.
  Istedet er der stor risiko for sygeliggørelse, tvangsmedicinering og umyndiggørelse, så et behandlingsforløb trækkes ud i årevis, frem for at alle vi der har nogle erfaringer og en sundhedsfaglig viden, kommer i spil, til gavn for alle parter.
  Giv nu plads til andre indfaldsvinkler og erfaringer.
  Mennesker lever i angst, mere end nogensinde, og det rammer os alle, hvad enten vi uforvarende ender på en paykiatrisk afdeling som patient eller er dem med sundhedsuddannelserne.
  Krig, terror, naturkatastrofer, usunde livsvalg, forurening, og splittede samfund og familier, er noget som påvirker os alle, uden undtagelse, bevidst eller ubevidst.
  Da hjælper det ikke at fylde livsfarlig medicinske stoffer i kroppen på folk, spærre dem inde, uden kontakt med de nærmeste og kærligste mennesker de kender.
  Psykiske symptomer er både et spørgsmål om individuelle kriser, men ofte med baggrund i en familie og samfunds og verdensomspændende krise. Både af økonomisk og i særdeleshed af eksistentiel karakter.
  Kom nu på banen folkens !
  Lad os hjælpes ad med at løse problemerne, og hold op med at tro, at " jeg alene ved hvad der er rigtigt og bedst for alle andre".
  Da min faster lå i respirator, blev hun kørt rundt mellem tre eller fire sygehuse i østjylland, efter et hjertestop !
  Jeg ledte efter hende, og da jeg endelig fandt hende, var der ingen synlig kontakt. Som pårørende, til en kvinde, som hele sit liv har levet alene, fandt jeg det voldsomt trist , at hun på den måde skulle ende sit liv, uden nogen som elsker hende hos sig.
  Jeg tilbragte nogle timer hos hende, hvor jeg sang for hende, og rørte ved hende og talte til hende, mens jeg lyttede mig til hvor hun var på vej hen........ Hun døde dagen efter, med nogle andre fra familien hos sig.
  Kærlighed er livsvigtigt, både mens vi lever, men også når vi befinder os et sted mellem liv og død. Jeg tror på, at hun kunne mærke mit nærvær, et sted i sig. Og derfor går det ikke, at folk medicineres så stærkt, at bevidstheden forsvinder. Og det uanset hvilken sygehusafdeling vi borgere er indlagt på.
  Jeg savner dybt i mit hjerte at gøre mere gavn, og finder det sørgeligt, at politikerne, og de offentligt sundhedsansatte, og sikkert også mange borgere generelt, vægter økonomi frem for medmenneskelighed.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også