Skats kollaps: Gæld til staten eksploderer

Politik

04/11/2016 11:44

Nick Allentoft

Inddrivelsen af danskernes gæld til statskassen lader til at være ude af kontrol, vurderer skatteadvokat.

På blot ét år er borgeres og virksomheders samlede gæld til staten, regionerne og kommunerne vokset med 19,3 milliarder kroner.

Det svarer rundt regnet til 1,5 milliarder kroner hver eneste måned skriver Politiken fredag. Tallene dækker over en periode fra juni 2015 til juni 2016.

Gælden er vokset langt hurtigere end tidligere, og det er en konsekvens af det totale kollaps i Skats digitale inddrivelsessystem, EFI, sidste efterår.

De mange milliarder dækker over for eksempel manglende betaling af skat, afgifter og moms. Men også parkeringsafgifter og togbøder ligger ubetalte hen.

LÆS MERE OM SKANDALERNE I SKAT

Selv om skatteminister Karsten Lauritzen (V) har sat en omfattende genopretningsplan i gang, frygter både eksperter og politikere store tab for statskassen. Det vil betyde færre penge til velfærd, sygehuse og skoler.

- Med så stor en stigning på så kort tid virker det, som om inddrivelsen er ude af kontrol, siger skatteadvokaten Eduardo Vistisen til Politiken.

- Tidligere steg den offentlige gæld tre til fire milliarder om året, og det var bestemt slemt nok, men nu er stigningen femdoblet. Det virker, som om bunden er gået ud af systemet, siger han.

Den samlede gæld til de offentlige kasser er nu opgjort til 91,7 milliarder kroner, skriver Politiken.

Det er Enhedslisten, der har fået ministeriets detaljerede opgørelse over udviklingen i gælden.

- Jeg frygter, at en stor del af gælden aldrig nogensinde bliver inddrevet, siger partiets skatteordfører, Rune Lund, til Politiken.

Han ser gerne, at der kommer flere hænder til Skat. Det skal gøre det muligt at få fingre i gælden manuelt, så længe it-systemerne strejker.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen.

I oktober fik han ophævet de normale regler om forældelse, så Skat ikke mister retten til at kradse gælden ind, mens systemet kører i nøddrift.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce